Politika

Az Orbán-Trump találkozótól hangos a nemzetközi sajtó

Az Orbán-Trump találkozótól hangos a nemzetközi sajtó

A találkozóról még Joe Biden is véleményt formált

2024. március 9., szombat
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Az Orbán-Trump találkozótól hangos a nemzetközi sajtó

Szinte az összes nagyobb külföldi médium beszámolt a Orbán-Trump találkozóról. A nemzetközi visszhangról a Világgazdaság készített egy gyűjteményt.

Orbán Viktor és Donald Trump
Orbán Viktor és Donald Trump tárgyalása. Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

 

„Rendkívül szokatlan, hogy egy ország politikai vezetője úgy tesz látogatást az Egyesült Államokba, hogy találkozzon az elnök politikai ellenfelével anélkül, hogy a Fehér Ház legmagasabb tisztségviselőivel is találkozna” – fogalmazott az NBC News. Az amerikai hírtévé szerint 

Donald Trump egy keményvonalas magyar vezetőt látott vendégül Mar-a-Lagóban. 

A médium közlése szerint a találkozóról Trump stábja úgy fogalmazott, azért találkoztak Orbán Viktor miniszterelnökkel és delegációjával, hogy megvitassák „Magyarországot és az Egyesült Államokat érintő kérdések széles körét”, beleértve az „erős és biztonságos határok kiemelkedő fontosságát az ország szuverenitásának védelme érdekében”. Az NBC idézi Joe Biden amerikai elnököt is, aki élesen bírálta Trumpot azért, hogy Orbán Viktorral találkozik. Az elnök ezért egy pennsylvaniai kampányfogadáson kijelentette, hogy a novemberi választás a szabadságról és a demokráciáról szól.

A Bloomberg cikkében azt emelték ki, hogy Trump dicsérte Orbánt a Mar-a-Lago-i ünnepségen. A beszámoló szerint 

a volt elnök „fantasztikus vezetőnek” nevezte a magyar miniszterelnököt és a látogatásra azután került sor, hogy Biden támadta Trumpot, mert ellenezte az ukrajnai segélyt. 

Az AP hírügynökség szerint az Egyesült Államokban Trump szövetségesei fogadták Orbán Viktort és stábját, miközben csütörtökön számos külföldi politikus Washington DC-ben járt Joe Biden unió helyzetéről szóló kongresszusi beszéde (State of the Union) miatt. A magyar kormányfő „ kihagyta a Fehér Házat” is, és inkább a Heritage Foundation nevű konzervatív agytrösztben beszélt. 

A CNN úgy fogalmazott, hogy Trump „baráti találkozót tartott Orbán Viktorral” a Mar-a-Lagóban, majd koncertre vitte. Donald Trump és közeli tanácsadók egy kis csoportja nagyjából egy órán keresztül találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel péntek este a volt elnök Mar-a-Lago-i üdülőhelyén – közölték a CNN-nek az ügyben jártas források. A hírcsatorna közlése szerint ezt követően 

Trump elvitte a magyar kormányfőt egy csak tagoknak megrendezett, zártkörű klubeseményre. 

Korábban a Szeged Ma is beszámolt, hogy a magyar kormányfő csütörtökön az Egyesült Államokba utazott. Washingtonban még aznap egy panelbeszélgetésen is részt vett. Péntek este Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump korábbi amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölttel tárgyalt a Mar-a-Lagóban, Trump floridai rezidenciáján. 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.