Politika

Sokkal népszerűbb a jobboldal a közösségi médiában

Sokkal népszerűbb a jobboldal a közösségi médiában

Manapság a választások már az online térben dőlhetnek el.

2024. január 12., péntek
Sokkal népszerűbb a jobboldal a közösségi médiában

Egyre fontosabbá válik a politikusok és a pártok versenyében az online jelenlét, ami a gyakori vélekedéssel ellentétben nem a baloldal fölényét, hanem a jobboldal előretörését mutatja. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi médiában nagy népszerűségnek örvend, a Facebook-oldalát több mint egymillióan követik. A baloldalon ezzel senki sem tudja felvenni a versenyt, még a nagyobb követőtáborral rendelkezők is messze elmaradnak a kormányfőtől a követők és a lájkok számában.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Sokat hangoztatott vélemény, hogy a baloldal népszerűbb és sikeresebb az online térben, azonban az ellenzéki, valamint a kormánypárti politikusok közösségi oldalait összehasonlítva az figyelhető meg, hogy hosszú ideje a jobboldali tartalmak a dominánsabbak. Ennek ékes példája, hogy Orbán Viktort a Facebookon 1,2 ­millióan, az Instagramon 195 ezren, míg a TikTokon 126 ezren követik.

A miniszterelnök legutóbbi Facebook-bejegyzéseire jellemzően 3000–10 000 felhasználó reagált. Azonban a kormányfő újévi videóját 41 ezren, míg a karácsonyi bejegyzését – amelyen az unokái körében látható – 67 ezren lájkolták.

A miniszterek közül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter emelkedik ki, mivel a Facebook-oldalát 408 ezren követik. A tárcavezetőnek az utóbbi hetekben megosztott tartalmai közül szintén a karácsonyi üdvözlete emelhető ki, amire 18 ezer lájk érkezett. Ugyancsak jelentős az érdeklődés az online térben Varga Mihály pénzügyminiszter iránt, mivel a Facebook-oldalát 110 ezren követik, az elmúlt hetekben pedig az újévi bejegyzése volt a legnépszerűbb, hatezer lájkkal - írja a Magyar Nemzet.

Az ismertebb baloldali politikusok, illetve pártelnökök közösségi oldalait fürkészve megállapítható, hogy jelentős lemaradásban vannak a miniszterelnökhöz képest. Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének 329 ezer követője van. A baloldal bukott miniszterelnöke mögött van Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, akinek a bejegyzései 314 ezer emberhez juthatnak el. 

A többi baloldali szereplő a futottak még kategóriába tartozik az online népszerűségi versenyben. Az önmagát gyakran korszakváltó pártként aposztrofáló Momentum politikusai közül mindegyiknek százezer alatti a facebookos követőtábora. A nemrég leköszönő pártelnökre, Gelencsér Ferencre mindössze nyolcezren kíváncsiak a legnagyobb közösségi oldalon.

Nem számít új keletűnek, hogy a jobboldal valójában népszerűbb a közösségi médiában, mint a baloldal. Tavaly nyáron lapunk is beszámolt róla, hogy Orbán Viktor immár a TikTokon is elérhető lesz. A miniszterelnök az egyik első bejegyzésében erdélyi fiatalokkal beszélgetett, akik többek között arról kérdezték, hogy miért nincs még fent az említett közösségi oldalon. A videó gyorsan végigfutott az interneten, mostanra pedig másfél millió megtekintésnél jár.

Sokat hangoztatott tény, hogy a választások manapság már az online térben dőlnek el, amit az is bizonyít, hogy már a 2022-es országgyűlési választások előtt is megfigyelhető volt, hogy a jobboldali tartalmak népszerűbbek voltak a felhasználók köré­ben. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.