Politika

Újabb kapcsolat rajzolódik ki Pistruiék és a szocialista városvezetés között

Újabb kapcsolat rajzolódik ki Pistruiék és a szocialista városvezetés között

2019. február 20., szerda
Újabb kapcsolat rajzolódik ki Pistruiék és a szocialista városvezetés között

Papíron 200 ezerért bérel irodát az IKV-től a Pistrui Lászlóval közvetett kapcsolatban álló BENCZÚR 41 Kft. A cégen keresztül képbe került egy újabb személy, aki hivatalos dokumentumok szerint már korábban is a Szeviép és a szocialista városvezetés körül mozgott.

A BENCZÚR 41 Kft-ről az interneten kevés információt találni. Az Opten cégadatbázis szerint a cég tulajdonosai a PP - Konstrukt Kft., valamint Pistrui László Bence, a Szeviép-per harmadrendű vádlottjának fia. Viszont a cég kapcsolati hálójából kiderül, hogy korábban a BENCZÚR 41 kapcsolatban állt a P.T.C. Plus Kft-vel tulajdonosként. Utóbbinak tulajdonosi körében már szerepel a jelenleg

házi őrizetben lévő

,

nem jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt Pistrui László

.

Ebben a házban bérel irodát a Benczúr 41. Fotó: Kovács Ferenc

Mindkét cég kapcsán felmerül azonban egy különös név. Fényes Adél ugyanis cégjegyzésre jogosult személyként szerepel a P.T.C-nél, illetve a BENCZÚR 41-nél is. Fényes az ezredforduló környékén azzal vált ismerté, hogy a Békési Napló című megyei lap 2002-es megszűnésekor ő volt a Körösi Napvilág Kiadói és Nyomdaipari Kft. ügyvezetője. A Körösi Napvilágot még a 90-es években vásárolta fel a Népszabadság Rt. egyik leányvállalata, a kiadó életében pedig fontos szerepet töltött be Pistrui László részvénytársasága, a P.T.C. Investment. Az akkori beszámolók szerint Fényes Adél a lap megszűnését azzal magyarázta, hogy fizetési nehézségekbe ütközött a cég.

Bod Péter, aki kinevezett ügyvezetőként és főszerkesztőként vett részt a kiadóban, ezzel szemben azt állítja, hogy Pistrui azt közölte vele a lap megszűnése előtt, hogy"olyan gazdagok, hogy az a cégbirodalom, amely mögöttük áll, fél óra alatt megtermeli a Körösi Napvilág Kft. éves árbevételét."

De Fényes ezután sem tűnt el. 2011 októberében a Genomikai Innovációs Központ ügyvezetőjévé választotta a város vagyongazdálkodási bizottsága – a cégben a városnak 5 százaléknyi részesedése volt. Ebben az időben a bizottság ülésének jegyzőkönyve szerint ráadásul ügyvezetője volt a Szeviép-per másodrendű vádlottjával, Baranyi Sándorral együtt a a felszámolást követően a Szeviép-vagyont kezelő holding, a Szeviép Investment Zrt.-nek. Ezt alátámasztják az Opten cégadatbázis adatai. A tulajdonosi körben szintén 5-5 százalék tulajdonrésszel szerepelt az MTA, valamint az SZTE is, míg a Szeviép Investment Zrt. a cég 85 százalékát birtokolta, azaz a GIK 95 milliós törzsbetétjéből majdnem 81 millió forintot az építőipari vállalat adott volna a közösbe, de egy fillért sem fizettek ki belőle, ezért

a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. felszámolási eljárást kezdeményezett a részvénytársaság ellen

.

A vagyongazdálkodási bizottság 2011. októberi ülésének jegyzőkönyvében azonos adatok szerepelnek.

A GIK olyan szempontból is árnyalja a városvezetés és a Szeviép közti kapcsolatot, hogy

2009-ben Botka László jelenlétében tették le a központ alapkövét

. A projektnek egymilliárdos támogatást ítéltek a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban, melynek 50 százalékos önrészét a Szeviép vállalta magára.

A GIK központja ráadásul a Római körút 21-re, a felszámolási eljárás alól kimenekített Szeviép-székházba volt bejegyezve. A genomikai központból végül semmi sem valósult meg, jelképesen Genomikai Susnyást adtak át 2010 áprilisában.

„Sajnos, amint láthatjuk, MSZP-s stílusban zajlik a beruházás, a szocialisták és havercégeik vakvágányára került a központ, az egymilliárdos támogatás elúszik. A Biopolisz zászlóshajójának szánt projekt már vízre bocsátásakor elsüllyedt” – jelentette ki Gyimesi László, a Fidesz szegedi alapszervezetének akkori elnöke. A Híd utcai bérleményre vonatkozóan közérdekű adatigénylést adtunk be, hogy kiderítsük, kifizetik-e a 200 ezres bérleti díjat, információink szerint ugyanis ez kérdéses.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.