Kultúra

Jubileumi Homokháti Búcsú

Jubileumi Homokháti Búcsú

2023. augusztus 3., csütörtök
Jubileumi Homokháti Búcsú

Még anno, 2012-ben alapította a Szent István Kenyere Búcsút a Szeged-Csanádi Egyházmegye Mórahalom város önkormányzatával. A megyepüspöknél kezdeményezte Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere (aki akkor még országgyűlési képviselő is volt), hogy a homokhátiaknak legyen egy nagy közös ünnepük.

Úgy határoztak a legmegfelelőbb időpont nem lenne máskor, mint az államalapítás és az államalapító I. Szent István király emléknapja. így tehát az ezer szállal is egymáshoz kötődő homokháti térség ezen a napon ünnepelhet közösen.

A Homokhátság minden egyházközösségének minden tagját a legnagyobb szeretettel várják augusztus 19-én, Szent István király ünnepének vigíliáján. Ezt a hagyományt azóta is tartották, így már a jubileumi tizedik alkalommal rendezhetik meg az ünnepséget.

Az egy évtizedes hagyományoknak megfelelően Zákányszékről idén is gyalogos zarándoklat indul Mórahalomra.

17 órakor kiállítás nyílik vajdasági oltárterítőkből az Aranyszöm Rendezványházban, utána 18 órától Kovács Nóri népdalénekes a búcsú vendége, akinek munkásságát a Magyar Állam nemzeti értékké nyilvánította. 19:30-kor kezdődik az ünnepi mise Székely János, a Szombathelyi egyházmegye püspökével.

A programot egy fáklyás körmenet zárja, ami keresztül megy a városon. Végül Mórahalom városa egy bivalygulyásra vendégül lát minden résztvevőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.