Kultúra

Újra a Dóm téren A nyomorultak

Újra a Dóm téren A nyomorultak

2016. július 27., szerda
Újra a Dóm téren A nyomorultak
54

A Szegedi Szabadtéri Játékok a tavalyi bemutatót követően pénteken és szombaton újra műsorára tűzi a musicalirodalom egyik legnépszerűbb művét, A nyomorultakat, a fesztivál és a Madách Színház közös produkcióját Szirtes Tamás rendezte.

Claude-Michel Schönberg Victor Hugo

monumentális regénye nyomán született darabjának londoni ősbemutatóját 1985 őszén tartották, rá két esztendőre, 1987-ben pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon is bemutatták. A harmincadik évfordulóra tavaly

Szirtes Tamás

teljesen új koncepciójú darabot álmodott a Dóm tér színpadára, a produkció kőszínházi premierét áprilisban tartották Budapesten. A Thénardierné alakító

Sáfár Mónika

szerint a rendezőnek és művészeknek is különleges lehetőséget teremt több mint negyven Madách Színház-beli előadás után a visszatérés a szabadtérre. Az amúgy is nagyszerű produkciót estéről-estére sikerült csiszolgatni, és így igazi gyöngyszemmé vált. A színész bízik abban, hogy a fantasztikusan erős, lélekre ható előadás a kőszínházinál nagyobb távolság ellenére megérinti a nézőket.

Zöld Csaba

- aki Jean Valjeant játssza - úgy véli, igazán különleges előadás jött létre, amelyben kihasználják a zene lehetőségeit, minden egyes hangra történik valami. A darabban több nyolcvan jelenetváltás van, a művészeknek pedig komoly kihívást jelent a színpad mérete - mondta. A színészek klasszikus, a 19. századi viselet ihlette, Rományi Nóra tervezte ruhákat hordanak a színpadon. Egyes jelenetekben a színészeken kívül Tihanyi Ákos koreográfus munkája nyomán pedig mintegy félszáz táncos és statiszta mozog együtt. A Püspököt alakító Vikidál Gyula 1984-ben szerepelt először a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Mint mondta, élete meghatározó emlékei kötődnek a Dóm térhez, ahol az István a király mellett játszott a Mária evangéliumában és A nyomorultakban is. Bármelyik darabról is volt szó, az első nagy megmérettetést mindig a fesztivál jelentette, amely hangulata a környezet és a hatalmas nézőtér miatt egyedülálló.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.