Kultúra

Melankolikusabb dalokkal érkezett meg a vásárhelyi Twentees második nagylemeze

Melankolikusabb dalokkal érkezett meg a vásárhelyi Twentees második nagylemeze

2016. június 11., szombat
Melankolikusabb dalokkal érkezett meg a vásárhelyi Twentees második nagylemeze
twentees_mulando4

A magyar nyelvű dalok kerültek többségbe a Múlandó címre keresztelt albumon, de emellett a zenekar megmaradt a gyökereinél, hamisítatlan indie rock/poprock hangulatú lemezt tett le az asztalra.

„Igazából elsősorban nem lemezt akartunk csinálni,

Szalai Attila

- aki a Cseh Tamás programban a mentorunk volt és egyébként Tesco Disco néven is ismerhető - javasolta, hogy csináljunk egy teljes albumot, mivel az egy nagyobb mérföldkő, jobban felfigyel rá a sajtó és a szakma is, így tovább lehet pörgetni” – tudtuk meg a

Twentees

frontemberétől,

Balázs Konrádtól

. „Eleinte voltak kételyeim ezzel kapcsolatban, de aztán rájöttem, hogy talán valóban érdemesebb lemezt csinálni” – tette hozzá. A zenész szerint a lényeg, hogy a közönség tényleg meghallgassa a produktumot, és ez egy hosszabb koronggal is összejöhet, csak annak megvannak a feltételei. „Azt gondolom, hogy egy adott stílusban tevékenykedő zenekaroknak jobban megéri lemezt csinálni, például akik kicsit rockosabbak, esetleg kísérletezőbbek, illetve azoknak, akiknek már van egy lojális rajongótábora. Mi azt szerettük volna elérni, hogy minél többen meghallgassák a zenénket, ez néha sikerül egy EP-vel vagy egy klipes dallal, de azoknál ott van az a veszély, hogy nem generál elég figyelmet. Mindennek megvan a maga előnye és hátránya, én nagyon bízok abban, hogy a lemez ilyen formában sok emberhez eljut” – emelte ki. Kitért arra, hogy az sem véletlen, hogy nem került fel több új dal a Múlandóra, három számot már ismerhettek az emberek, egy pedig megjelent az album előtt egy hónappal, így amit még soha nem hallhatott a közönség a lemezmegjelenés előtt, az öt dal. „Ez mondjuk tizenöt perc az ember életéből, és nagyon nehéz megnyerni az embereket, hogy tizenöt percig rád összpontosítsanak, pláne, hogy 40 percig, ha nem vagy nagy zenekar” – fogalmazott Balázs Konrád. http://www.youtube.com/watch?v=Cd4CaW2PGoM A Múlandó keretein belül a zenekar az elmúlt egy évét csomagolta bele egy lemezbe, három, már korábban megjelent szám is helyet kapott az albumon, a „Boldogság Kht.”-től kezdve a „Fussunk tovább”-on át a „Mi a nekem való?” című dalig. A második korongot is a szegedi Black Hole Sound stúdióban rögzítette a banda, de most egy másik hangmérnökcsapattal dolgoztak, ugyanis – ahogy Konrád fogalmaz - egy példamutató együttműködés alakult ki a két nagyobb szegedi stúdió között, a Black Hole Sound és az Our Sound között, ugyanis a Black Hole stúdiójában az Our Sound hangmérnökeivel született meg a lemez. Az új dalok esetében egy producer is segítette a munkát,

Ligeti György

, akit a Zagar énekeseként a legismertebb, de The Puzzle és a We Are Rockstars soraiban is megfordult. „Nagyon jó, hogy vele tudtunk dolgozni, mert rengeteget tanultunk a zenekészítésről, a hangszereléstől kezdve az összhangzattanig, én nagyon meg vagyok elégedve Gyuri munkájával, sokat segített a daloknál” – fogalmazott Balázs Konrád. Hat új szám hallható a lemezen az összesen kilenc dalból, az előző koronghoz képest itt már a magyar dalok dominálnak, hét magyar és két angol nyelvű szerzeményt tartalmaz az album.

twentees_interju013kf

„Nem volt előre lefektetett koncepció a dalok terén, nyilván már valamennyire tudjuk azt, hogy kik vagyunk mi és milyen zenét játszunk, ezért nem is azt mondom, hogy keretek közé voltunk szorítva, hanem azt, hogy keretek közé helyeztük magunkat, a számoknál szerencsére nem kellett ilyenekre gondolnunk, hogy valaminek meg kell felelnünk” – árulta el a Múlandó születéséről a frontember. Kiemelte, hogy

a dalok hangulata egy fokkal melankolikusabb az előző albumhoz képest, de azért nem egy depresszív lemezről van szó, ez inkább a szövegekben tükröződik.

„Az elmúlt egy évben több olyan impulzus ért engem, ami egy fokkal komolyabb és bensőségesebb hangvételű dalokat eredményezett, amik nagyjából az élet értelmét, egy huszonéves fiatal feladatait és céljait, vágyait, álmait feszegetik” – árulta el Balázs Konrád. „Az tudtuk, hogy az indie rock/poprock vonalon akarunk megmaradni, nyilván törekszünk arra, hogy minél közérthetőbbek, minél befogadhatóbbak legyenek a dalok, úgy, hogy megmaradunk a gyökereinknél is, és ez szerintem sikerült is” – fűzte hozzá. A Múlandót pozitívan fogadta a közönség, azonban Konrád kitért arra, hogy az átalakult Petőfi Rádióban igen nehéz dolga van a kis zenekaroknak. „Nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy ilyen irányt vett a Petőfi, mert teljesen felrúgta azokat az értékeket és azt a tök jó missziót, amivel zenekarok befuthattak itthon, így nyilván nehezebb terjeszteni a zenénket. Ráadásul már évek óta vágyakozunk arra, hogy egyszer játszhassunk az Akusztikban, a Múlandót mindenképpen meg akartuk ott szólaltatni, és most bumm, annak is vége” – mondta el a frontember, mindazonáltal eddig pozitív kritikák születtek az album kapcsán. Érdekességként említette, hogy mindenki más-más dalokat emel ki, hogy mi a kedvence, ez azt jelenti, hogy tényleg végighallgatják a lemezt és nem mindenki a második számot mondja, hanem valakinek a nyolcadik dal tetszik, addig pedig valahogy el kell jutni. http://www.youtube.com/watch?v=xPSDqAPFAPI A Twentees nem marad koncertek nélkül a nyárra, három fesztiválon is el lehet kapni őket élőben: a Campuson, a Művészetek Völgyén és a Lesz Feszten is Kisvárdán, valamint játszanak majd a Zene Ünnepén Budapesten, e fellépések nagy részét a Cseh Tamás programnak köszönheti a banda. „Mindenképp sokat fogunk próbálni, én pedig igyekszem a dalszerzésre koncentrálni, illetve tervben van egy balatoni videó sorozat, valószínűleg a zenekarral nyáron körbe biciklizzük/körbe akusztikus gitározzuk a tavat, de még nem alakult ki pontosan a koncepció, de pár napra mindenképp szeretnénk lemenni a Balatonra” – mesélt a tervekről Balázs Konrád. Emellett lemezbemutató koncertről - amit a fővárosi Gozsdu Manó Klubban tartott a zenekar - készül egy videós összefoglaló, illetve sikerült felvenni a kapcsolatot Miki357-tel, így vele is hamarosan elkezdődik a közös munka a Good Boy című dalra tervezett videón.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.