Kultúra

„A gitározás most éppen nem menő” - Twentees-interjú

„A gitározás most éppen nem menő” - Twentees-interjú

2016. január 23., szombat
„A gitározás most éppen nem menő” - Twentees-interjú
twentees_interju013kf

Nem csak indie rockban gondolkodik a hódmezővásárhelyi Twentees zenekar, a Balázs Konrád (ének, gitár), Böjti Tamás (ének, basszusgitár), Prjevara Miklós (gitár, billentyűk) és Héjja Áron (dob) alkotta négyes idén új nagylemezzel jelentkezik, melyen a magyar nyelvű dalokra helyezik a hangsúlyt. Balázs Konráddal beszélgettünk.

- Hogyan indult a Twentees útja?

- Hivatalosan 2012 májusában alakult meg a zenekar, azonban már korábban is létezett,

Prjevara Miklós

ritmusgitáros-billentyűs nélkül csináltuk még akkor, azonban az abbamaradt, de nem is volt túlságosan komoly, feldolgozásokat játszottunk és nem is döntöttük el konkrétan, hogy milyen zenét szeretnénk nyomni. Némi kihagyás után leültünk és megbeszéltük, hogy mégis érdemes lenne csinálni és akkor csatlakozott be a zenekarba Miki. Akkor is feldolgozásokkal kezdtünk és szépen lassan, pár hónap után kezdett körvonalazódni, hogy kik is vagyunk mi és mit is szeretnénk csinálni. A dalok nagy részét én írom és akkor nagyon nagy hatással voltak rám a különböző angolszász indie zenék, és így ennél kötöttünk ki, pontosan nem is lehet behatárolni az indie rock köré a zenekart, mert nagyon sok elemet vegyítünk, de ez az indie rock/poprock skatulya az, amiben mi benne vagyunk. Az első kislemezünk 2014 decemberében jelent meg, majd 2015 márciusában következett az első nagylemez, amin tíz szám volt, rajta az EP dalaival is, ez kilenc angol és egy magyar nyelvű dalt jelentett és ezen kívül külön-külön jelentettünk meg dalokat klippel vagy szövegvideóval. Most készülünk a

második nagylemezünkre

, várhatóan május körül fog megjelenni. http://youtu.be/_tgQ3lx5fZ0

- Mindkét kiadványotokat a szegedi Black Hole Sound stúdióban rögzítettétek. Miért döntöttetek emellett a stúdió mellett?

-

Vári Gáborral

vettük fel az eddigi anyagokat, ő nagyon jó hangmérnök, nagyon szeretünk vele dolgozni, így amikor gondolkodtunk azon, hogy kéne felvételeket csinálni, amikor elkészültek az EP dalai, akkor körbenéztünk, hogy a környéken mik a lehetőségek, mert nem feltétlenül akartunk Budapesten stúdiózni. Tudtuk, hogy nála vesz fel a Fish! és a Honeybeast és még sok más zenekar is, őt kerestük elsőként, el is vállalt minket és azóta is hozzá járunk vissza. Itt helyben kielégítődnek az igényeink, ez a stúdió nyújt olyan színvonalat, mint bármelyik fővárosi, és mivel a zenekarból csak én élek Budapesten, és én sem életvitelszerűen, ezért csináljuk itt a stúdiózást.

- Az új lemez mellett milyen terveitek vannak még?

- Szeretnénk minél többet koncertezni, mint minden zenekar, a mostani tavasz még szervezés alatt áll, olyan sok koncertünk még nem lesz, ugyanis dalokat írunk. A nagylemezt ősszel szeretnénk megturnéztatni országos szinten, nem önállóan, hanem egy másik zenekarhoz társulva, mert ott még nem tartunk, hogy headlinerként lépjünk fel Magyarország összes klubjában, úgyhogy valószínűleg egy vagy két másik zenekarhoz társulva fogunk majd turnézni. Nagyon nagy távlati célt nem tűztünk ki magunk elé, én leginkább az elkövetkező fél-egy évet látom tisztábban, nyilván minél nagyobbak szeretnénk lenni és minél profibbak, szeretnénk elérni azt, hogy minél jobb dalokat írjunk, és minél többen hallgassanak minket.

twentees_interju014kf

- A következő korongon a korábbi angol dalszövegek helyett a magyar nyelvű dalokra koncentrál a zenekar. Mi áll a váltás hátterében?

- A szakma tanácsai révén történt meg, több menedzser és zeneiparban dolgozó ember mondta nekünk, hogy ha akarunk valamit a zenéléssel kezdeni itthon és Magyarországon szeretnénk érvényesülni, akkor jobb, ha átváltunk a magyar dalszövegekre. Ez nem jelenti azt, hogy soha többet nem fog megjelenni angol dalunk, én a lemezre is tervezek egy angol dalt biztosan, de úgy tűnik, hogy a magyar közönség jobban befogadja a magyar zenekaroktól a magyar szöveget. Ez mondjuk egy furcsa helyzet, mert vannak erre ellenpéldák, ahol csak a zene és a feeling számít, ott mindegy, hogy angolul vagy spanyolul énekel valaki, például az Irie Maffia vagy Brains esetében. Viszont ott van például a Mary Popkids vagy a Carbonfools, akik kissé szövegcentrikusabb zenét játszanak, angol szöveggel, mégis országosan ismertek lettek, tehát nem lehetetlen ez angol szövegekkel sem. Mindazonáltal itthon, főleg, hogy a rádiókba is könnyebb így bekerülni, az emberek is könnyebben felfigyelnek a magyar szövegre, a magyar szöveggel lehet jobban érvényesülni, meg emellett ott van az is, hogy az otthoni zenehallgatók azokat az angol nyelvű dalokat, amire vágynak, azokat megkapják az angolszász piactól, iszonyatosan sok zenekar jön Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és más helyekről, velük nagyon nehéz versenyezni.

- Nagy kihívás volt átállni a magyar nyelvű szövegírásra?

- Az volt, mert nekem a szövegírás nem erősségem, én abszolút zenecentrikus zenehallgató vagyok, szinte csak a zenére figyelek, a szövegnek számomra az a funkciója, hogy támassza alá azt, amit a zene kíván közölni a hallgatóval, nagyon fontos a jó szöveg, de én nem olyan ember vagyok, aki a szöveget figyeli. Angolul azért könnyebb szöveget írni, mert ott lehet kicsit játszadozni azzal, hogy nem biztos, hogy megértik és meg akarják érteni az emberek, hogy te miről énekelsz, a magyar szövegeknél meg nyilván az a nehéz, hogy a magyar piacon (mivel mi ide tervezünk, mert itt vagyunk) minden egyes szót értenek. Azt vettem észre, hogy a hallgatók 99%-ának nagyon fontos a szöveg, ez bizonyult a legnagyobb kihívásnak. http://www.youtube.com/watch?v=ePG_g04JaSk

- Mi a véleményed a hazai indie rock felhozatalról?

- Igazából mi nem vagyunk az a színtiszta indie rock zenekar, nem ezt a „bámulunk lefelé, elvont dalokat írunk és rázzuk a padló felé a hosszú hajunkat gitározás közben” stílust képviseljük, de mindettől függetlenül tudom, hogy milyen zenekarok mozognak itthon ebben a szcénában. Azt el lehet mondani, hogy ez a stílus most annyira nem pörög itthon. Jelenleg a rockzene, a gitározás annyira nem menő Magyarországon, ezért nehéz helyzetben vagyunk, de azokat a hazai úttörő indie zenekarokat, mint Amber Smith, The Moog, EZ Basic, én is hallgatom és szeretem. Azt veszem észre, hogy ez abszolút Budapest-központú, nagyon sokat játszunk Pesten, pont azért, hogy ezt a közeget próbáljuk meg megfogni, akik indie-t hallgatnak, meg akkor is, amikor Magyarországon jobban pörgött az indie, akkor is inkább Pesten és fesztiválokon játszottak ezek a zenekarok és nem vidéki klubokban. Nem vagyunk amúgy annyira true indie arcok, nagyon sok féle zenét hallgatunk, és éppen valamilyen címkét rá kellett nyomnunk a zenénkre, hogy be lehessen azonosítani, innen jött az indie, de nem szigorúan csak ebben gondolkodunk.

twentees_interju009kf

- A főváros mellett merre koncerteztetek még? Terveztek szegedi koncertet a közeljövőben?

- Főként Budapesten szoktunk játszani, ott az elmúlt két évben kéthavonta rendszeresen volt bulink, tavaly nyáron eljutottunk a Campus fesztiválra Debrecenben és a FŐHE Fesztiválra Nyíregyházán, többször játszottunk Pécsett, a Honeybeast előzenekaraként voltunk Szolnokon, hat-hét várost hódítottunk meg eddig, legközelebb pedig Kiskunfélegyházán lépünk fel március ötödikén a Rocktárban. Szegeden mindenféleképpen szeretnénk ismertebbé válni, valószínűleg tavasszal is lesz itt buli, de az még szervezés alatt áll. Szeretjük Szegedet, két tagunk is itt tanul, sokan járnak itt koncertre, csak arra nem jöttünk még rá, hogyan lehet a miénkre elcsábítani őket! (nevet) De amíg nem vagyunk olyan ismertek, mint a Guns'n'Roses, addig nem is várhatjuk el, hogy tömegek járjanak a koncertjeinkre. De folyamatosan építkezünk, egyszer jönni fog a közönség is.

A magyar közönség jobban befogadja a magyar zenekaroktól a magyar szöveget - a hódmezővásárhelyi Twentees zenekar énekes-gitárosával beszélgettünk. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=602555

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 23.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.