Kultúra

Szombaton zárul a milánói expo

Szombaton zárul a milánói expo

2015. október 30., péntek
Szombaton zárul a milánói expo

Szombaton zárja kapuit a május elsején megnyitott Expo2015 milánói világkiállítás, amelynek fél év alatt több mint 21 millió látogatója volt a még nem végleges adatok szerint.

Sergio Mattarella

olasz államfő jelenlétében tartják az Expo2015 záróünnepségét, amelyet a RAI olasz közszolgálati televízió szombaton közvetít. A világkiállítás hivatalosan szombat éjfélkor ér véget: az utolsó órákban hatalmas ünneplő tömeget várnak a kiállítás búcsúztatására. A világkiállítást az olasz kormány sikerként könyvelte el Milánó és az egész ország számára. Az előrejelzések szerint az utolsó két nap látogatóit is számítva a rendezvényt több mint 21 millióan keresték fel Olaszországból és az egész világból. Közöttük 2 millió volt a gyerek, a látogatók egyharmada külföldi volt. Hatvan magas szintű politikus kereste fel a világkiállítást, köztük

Vlagyimir Putyin

orosz elnök,

Angela Merkel

német kancellár és

Michelle Obama

, az amerikai elnök felesége is. Az utolsó hetekben több órát kellett várakozniuk a sorban állóknak a világkiállítás pénztárainál és a leglátogatottabb pavilonoknál is. November elsejétől megkezdik a pavilonok szétszerelését, a világkiállítás területét jövő június végére kell teljesen megszabadítani az épületektől. A kiállító államok egy része újrahasznosítja az Expo2015-re épített pavilont: Monaco hercegségének színes konténer-építményéből a nemzetközi vöröskereszt központja lesz Burkina Fasóban. Az osztrák pavilonban levő erdőt teljes egészében az észak-olaszországi Bolzano hegyeiben ültetik el. Azerbajdzsán pavilonját az ország fővárosába, Bakuba költöztetik, az észt pavilonban levő hintákat a balti állam városainak játszóterein állítják fel. A magyar pavilon Szombathelyre kerül ahol egészségközpont működik majd benne. Van olyan pavilon is, amely egyelőre a világkiállítás területén marad, közöttük a Casa Italia olasz pavilon és a mellette álló Életfa, amelynél 1250 alkalommal mutattak be zenés vízi előadásokat és ezzel az egyik legtöbb látogatót vonzó attrakciónak bizonyult. Az Expo2015 jelképének számító Életfát 14 millióan nézték meg és a látogatók 800 ezer fotót tettek közzé róla a közösségi portálokon. Más pavilonokat teljesen szétszednek. Ezek berendezéseit, bútorzatát máris internetes árverésre bocsátották, ahogyan Brazília és Svájc tette. Az Expo2015 használati tárgyai is eladók, a reklám- és emléktárgyakat pedig az utolsó napokban már jelentős kedvezménnyel árulták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.