Kultúra

Nemzetközi táncfórumot tartottak az ópusztaszeri emlékparkban + FOTÓK

Nemzetközi táncfórumot tartottak az ópusztaszeri emlékparkban + FOTÓK

2015. június 28., vasárnap
Nemzetközi táncfórumot tartottak az ópusztaszeri emlékparkban + FOTÓK
nemzetkozi_neptanc_gala59_gs

Lengyel, magyar – két jó barát. Így kezdődik a két nép szoros kapcsolatát több soron át taglaló mondás, amit Lengyelországban és Magyarországon egyaránt ismernek. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban új alapokra helyezték a barátságot, június utolsó szombatján ugyanis nemzetközi néptáncbemutatót tartottak.

Az időjárás végre kedvezett az örömködésnek. A komor fellegek egyhetes tartózkodás után továbbálltak, s bár meteorológiailag nem bizonyítható, valószínűleg az ópusztaszeri emlékparkból áradó jókedv és vidámság űzte el a gomolyfelhőket. A hazai néptáncegyüttesek mellett felvidéki és lengyes csapatok mutatták be ének-, zene- és táncművészetüket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szombaton, a nemzetközi fórumon. A táncos fiúk alig bírták megállítani a pörgőszoknyás lányokat, akik délután a malom mellett felállított színpadon több műsorral is kedveskedtek a látogatóknak. A csujogató betöltötte az egész skanzen területét, így különösebb felkonferálás sem kellett ahhoz, hogy a környéken bóklászó vendégek érdeklődését felkeltsék, s egy pillanat alatt a "nézőtérre" csábítsák.

nemzetkozi_neptanc_gala37_gs

A táncfórum lénye, hogy a résztvevő együttesek megismerkedjenek egymás kultúrájával, hagyományaival, folklórművészetével, miközben a látogatókat is szórakoztatják. A skanzenban színpadra lépett Felvidékről a pozsonyi Szőttes táncegyüttes, a lengyel Pałac Kultury Zagłębia, az Üllési Fonó Néptáncegyüttes és a gyulai Körös Táncegyüttes is. Az említett lengyel-magyar kapcsolatokra hivatkozva: éppen a Pałac Kultury Zagłębia együttese kapta a legnagyobb tapsot, miután lejöttek a színpadról a magyar csoportok egy-egy képviselője puszival és kézfogással dicsérte produkciójukat. A rendezvény a Nemzetközi Visegrádi Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg.

Hazai, felvidéki és lengyel néptáncosok is bemutatták tudásukat szombaton Ópusztaszeren - részletek sok-sok fotóval ITT: http://szegedma.hu/?p=550120

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.