Kultúra

Az akvarell nem hazudik – Kuklis Katalin kiállítása a Somogyiban + FOTÓK

Az akvarell nem hazudik – Kuklis Katalin kiállítása a Somogyiban + FOTÓK

2013. július 25., csütörtök
Az akvarell nem hazudik – Kuklis Katalin kiállítása a Somogyiban + FOTÓK
kuklis1_gs

Álma, hogy festhessen, és ezáltal örömöt okozzon másoknak. Kuklis Katalin akvarellképein fák, virágok, erdők és rétek kelnek életre – július 31-ig gyönyörködhetünk bennük a Somogyi-könyvtár első emeletén.

Csendesebb utakon… – a tárlat a címét

Kuklis Katalin

korábbi kiállításától örökölte, az ihlet egy szomorú esemény volt, elhunyt

Bálványos Huba

grafikusművész, a Magyar Művelődési Intézet munkatársa, akinél Kuklis Katalin két évig tanulhatta a képzőművészet fortélyait. „Ő megértette azt a halvány, lírai világot, ami már akkor tükröződött a képeimen” – mesélte a művésznő. Bálványos Hubától azt a tanácsot kapta, mindig a belső hangra hallgasson, keresse meg a lelkében élő témákat. Nem feltétlenül kell mindig nézni azt, amit festünk – ha hátat tudunk fordítani és a befelé tudunk fordulni, akkor lesz igazi az alkotás. Így tett, képein gyermekkori emlékei, a tanyavilág motívumai sejlenek fel, homokország, szélfútta vadvirágok, vagy éppen szitakötők… Ma is kijár Ásotthalomra, vonzzák az erdők, a láprét, megihletik a görbe akácfák. A grafikusművész hagyta neki azt is „örökül”: ne akarjon „nagy” képet festeni – a kevesebb olykor több. „Ne az erdőt akard lefesteni, csak egy fát, ragadd meg egy fűszálban a rétet” – idézte fel mestere szavait Kuklis Katalin. Nem véletlen hát, hogy képei témájának sokszor választja a fát. „A fák megszólítanak – hiába mennék tovább, ott marad a lelkem” – tette hozzá.

Kuklis Katalin immár nyolcadik éve fest, a művészet sorsszerűen köszöntött be életébe. Felidézte, korábban vezető beosztásban dolgozott, de nem találta munkájában önmagát, majd egy betegség – mint fentről jövő intő jel – kapcsán fordított élete irányán, és ecsetet vett a kezébe. Tizenegy önálló és több csoportos kiállítása volt már Szegeden, Budapesten és Vonyarcvashegyen, 2010-ben megkapta a Magyar Művelődési Intézet Alkotói Díját. A meseillusztrációk felé is kacsingat, például manók és bohócok születnek kezei alatt. Próbálta az olajat, az akrilt és a pasztelt is, végül mégis megmaradt az akvarellnél. Hihetetlen könnyed és szeszélyes technika, mely jól felveszi a művész aktuális hangulatát – véli Kuklis Katalin. „Az akvarell őszinte, nem hazudik, nem lehet manipulálni, aki ért hozzá, olvasni tud a képekből” – magyarázta a festő, aki egyébként fő technikája mellett kedveli a színes ceruzát és a finom szénvázlatokat is. A szürke színtől sem fél már – kezdetben a világ szép oldalát szerette volna csak megfesteni, majd Pataki Ferenc festőművész vezette rá, a szürkét is szeretni kell, hiszen az is ezerarcú, és jól szolgálja a sárgát és a rózsaszínt. Kuklis Katalin fogékony a véleményekre, legkedvesebb kritikusa Richter Ilona grafikusművész, tudományos illusztrátor, aki – mint fogalmazott – humorral és szigorral „nyesegeti le” képeiről a vadhajtásokat. Minden év októberében nyílik egy kiállítása Petőfitelepen – a művésznő elmondta, úgy megy oda, mintha hazamenne. Idén a Füvek népe címmel készülnek képei a tárlatra, vagyis egészen lehajolt a témájáért füvek, kórók szintjére. Csodálatosnak találja, hányféle fű létezik: égigérő, megbúvó, vagy éppen gonosz, mely rátekeredik a másikra. „Az az álmom, hogy festhessek, fejlődhessek, hogy ismerjenek, és képeimmel örömöt okozzak másoknak” – összegezte művészi hitvallását Kuklis Katalin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.