Kultúra

Munkácsy-mesék: Mi rejlik a Golgota mögött? + VIDEÓ

Munkácsy-mesék: Mi rejlik a Golgota mögött? + VIDEÓ

2012. november 1., csütörtök
Munkácsy-mesék: Mi rejlik a Golgota mögött? + VIDEÓ

A magyar képzőművészet talán legfontosabb vallási jellegű alkotását mutatja be a Munkácsy-mesék: a Golgota mind mérete, mind pedig témája, szereplői miatt mellbevágó hatású remekmű. A lélegzetelállító festmény már csak november 11-ig látható a Móra-múzeumban.

Guy de Maupassant

híres francia regényíró szerint

Munkácsy

Golgotája a 19. század legfontosabb műremeke: a 36 négyzetméteres festmény valóban utánozhatatlan, lenyűgöző alkotás. A Munkácsy-mesék aktuális részében a nézők megismerhetik a központi szereplőket és történetüket, mondanivalójukat- így fény derül például arra, hogy ki lehet a titokzatos lovas alak, illetve mi elől menekül a kékruhás férfi. A Golgota vászna mögé is bepillanthatunk: megtudjuk, hogy miért is tartotta fontosnak a mester, hogy saját magát is keresztre feszíttesse. Az a Jézus ugyanis, akit a festményen látunk, nem más, mint maga Munkácsy Mihály. A Móra Ferenc Múzeum egy igazi vallási szentélyt alakított ki a Kultúrpalota legbelső kiállítótermében, ahol a látogató úgy érezheti, hogy az események közepébe sétál bele. Az alkotás már csak november 11-ig látható Szegeden. http://www.youtube.com/watch?v=RhQxQyargUU

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.