Kultúra

Árpád fejedelem sírját is meglelheti Szörényi Levente

Árpád fejedelem sírját is meglelheti Szörényi Levente

2012. október 5., péntek
Árpád fejedelem sírját is meglelheti Szörényi Levente

Új oldaláról ismerhetik meg Szörényi Leventét a Móra Ferenc Múzeumba érkezők: a Kossuth-díjas zeneszerző apja nyomdokaiba lépve a misztikus Holdvilág-árok feltárásán dolgozott az elmúlt tíz évben. A kutatásokat összefoglaló, Legendák és valóság a Pilisben című könyvét szerdán mutatja be a Kultúrpalotában.

Számos legenda, szóbeszéd és tévhit kering a köztudatban a mai napig a Visegrádi-hegység egyik közkedvelt kirándulóhelyének tartott Holdvilág-árokról. Egyes feltevések alapján ezen a helyen állt

Attila

egykori városa, valamint örök nyugovóra is itt tért a hunok fejedelme, míg mások szerint

Árpád

fejedelem sírhelyét lelhetjük itt meg. Az első régészeti kutatásokat

Sashegyi Sándor

végezte a területen 1939-től, majd több feltárást követően kehelytartó sírszobor, áldozati állatok csontjai és római kori tárgyak is előkerültek a területről, egyértelmű bizonyítékok azonban nem kerültek napvilágra a legendás királyok nyughelyéről.

2-3 évre vannak a teljes feltárástól

Szörényi Levente

Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző neve is összekapcsolódott a Holdvilág-árok kutatásával: a Fonográf és Illés együttes egykori tagja már több, mint tíz éve kutatja a Pilis területét. "Egy gyerekkori örökség ez nekem - édesapám a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Kutatócsoportjával tárta fel a területet. Akkor még én is régész szerettem volna lenni, végül másképp alakult a dolog" - árulta el portálunknak Szörényi Levente. A kutatás egy jegyzeteket tartalmazó füzetecskéből folytatódott, amely apja munkásságát foglalta össze - 2000-ben Szörényi egy alapítványt is létrehozott a Pilisben rejlő régészeti kincsek feltárására. Több, mint tíz éve kutatnak már ezen a területen, főként az itt csordogáló vízesés fölötti sziklafalra koncentrálva, ahova Sashegyi a Gesta Hungarorumban leírt sírhelyet pozicionálta.

Az eddigi eredményeket (összevonva Sashegyi Sándor kutatásait az elmúlt tíz év feltárásaival) egy tavaly év végén megjelent színes, képekkel tarkított könyvben foglalták össze. Legendák és valóság a Pilisben címmel Szörényiék a legendáriumot és a kutatómunkát is leírják egyben, összefoglalva eddigi ismereteinket a témáról. "Számos szenzációhajhász, önjelölt szakember állította már, hogy megtalálta Árpád vagy Attila sírját. A könyv célja, hogy összefüggéseket keressen az eddigi tudásunkat összefoglalva, bemutassa a kutatások eredményét és a területet övező számos legendát is. Még körülbelül két-három év szükséges a feltárás befejezéséhez, a végső konklúziót akkor vonjuk majd le" - hangsúlyozta a zenész. Szörényi

Repiszky Tamás

szerzőtársával írt, Legendák és valóság a Pilisben – A gigászok küzdelmétől a Holdvilágárokig című könyvét október 10-én mutatja be a Móra-múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.