Kultúra

Csiga a csigavonalon – művészet és matematika egy tárlaton + FOTÓK, HANG

Csiga a csigavonalon – művészet és matematika egy tárlaton + FOTÓK, HANG

2012. szeptember 4., kedd
Csiga a csigavonalon – művészet és matematika egy tárlaton + FOTÓK, HANG

Közös kiállításon tekinthetők meg Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész képei és Szilassi Lajos matematikus szobrai az EDF Galériában Eleven szellem. Matematika a művészetben – művészet a matematikában címmel.

A kiállítást megnyitó

Csákány Béla

professor emeritus az „emberi kultúra két tartományát elválasztó mély árokról” beszélt, amelynek betemetése globálisan talán lehetetlen, de lokálisan sokan tehetnek érte avatott művészek és tudósok. Szavai szerint egy ilyen tett, mondhatni kapavágás a most nyíló tárlat.

Orosz István

munkáit már legalább négy kontinensen állította ki, Kossuth-díjas művész, akinek művei láttán évekkel ezelőtt a professzor arra gondolt, íme egy magyar alkotó, aki tovább gondolja a holland grafikust,

Eschert

, aki a szimmetria és geometriai transzformációk művészi alkalmazásának, másrészt az ábrázolt dimenziók váltásának és a három dimenzióban nem létező alakzatok kétdimenziós ábrázolásának, és az utóbbi által a megtévesztés művészetének volt mestere.

A professzor ezután a tárlat megnyitóján is látható, csigavonalat csigával ábrázoló képről kezdett beszélni. „Milyen szép téglalapra teremtett engem gazdám, István mester. Alapjának és magasságának aránya akár az athéni Pantheoné. Hiszen ez a nevezetes aranymetszés aránya! A csigavonal meg engem utánoz. De nem is egyszerűen utánoz, hanem tükröz. (…) Az én hátamon levő csigavonalak logaritmikusan görbülnek, és még csavarodnak is. Gazdám vonala síkban fekszik, görbül ugyan, de nem csavarodik – attól még igazán lehetne logaritmikus spirál…” – idézte a csiga általa vélt gondolatait Csákány Béla. Szilassi Lajos a professzor szavai szerint felfedező. Olyan síklapú testet talált, amelynek bármely két lapja szomszédos, élben találkozik. A téma szolgált alapul doktori disszertációjához is. Szilassi Lajos munkái egyben szobrászati remekművek is, melyek őt a három dimenzióban minimális eszközökkel alkotó művészek sorába emelték. Annak bizonyítására, hogy a rafinált, például szimmetriával és tükrözéssel létrehozott alkotások a grafika és a szobrok mellett más művészeti ágakban, így a zenében is léteznek, egy Bach- és egy Mozart-darabot adott elő a megnyitón Csányi Ildikó és Tornyai Jenő gordonkaművész. Utóbbi különlegessége, hogy a kotta fejjel lefelé is játszható. A tárlaton a képek mellett Orosz István néhány animációs kisfilmjét is megtekinthették az érdeklődők. A kiállítás szeptember 25-ig látható.

Hallgassa meg Orosz István grafikussal készített hanganyagunkat!
Hallgassa meg Szilassi Lajos matematikussal készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.