Kultúra

Csíkszeredáról érkezik Szegedre a János vitéz

Csíkszeredáról érkezik Szegedre a János vitéz

2012. március 22., csütörtök
Csíkszeredáról érkezik Szegedre a János vitéz

Petőfi népszerű darabját a szegedi IH Rendezvényközpontban adja elő március 27-én a csíkszeredai népi együttes sok humorral és tánccal.

Új műsorral érkezik a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Magyarországra.

Petőfi Sándor

műve csak ürügy, jó kerete egy bájos előadásnak. Az előadásban a mesés elemek és a helyzetkomikum fonódnak össze pajkos, helyenként burkoltan pajzán humorral. Nem maradnak ki a napjaink valóságára illő célzások sem, és természetesen lesz sok tánc.

„Az együttes Budapestre érkezik pénteken egy előadásra, majd Solymárra és Rétságra is elviszi a műsort, egy röpke 'kitérőt' teszünk Dunaharasztiba, ahol a hagyományos Székely Bálon táncolunk majd, aztán Szegedre utazunk, hogy ismét előadjuk a János vitézt” – avatott be a magyarországi programjukba

Miklós Katalin,

a csapat programszervezője. A szegedi előadás március 27-én (kedden) 15 és 19 órai kezdettel látható majd az IH Rendezvényközpontban.

A darab

János vitéz

avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése Az embernek mindig szüksége van egy kis derűre, felszabadító nevetésre, még inkább válságos időkben, a fojtogató szürke hétköznapok feszültségének feloldására. Talán ez is fontos szerepet játszott abban, hogy a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes felkérte

Boka Gábor

rendezőt a János vitéz színre vitelére. A csíkszeredaiak János vitéze jócskán eltér a megszokottaktól. Elkerüli az operettes talmi csillogást és nem esik a divatos musical csapdájába. Petőfi műve inkább váza, kerete az műsornak. Az előadás minimális eszköztárral, a régi vásárok vándorszínészei produkciójának hangulatát idézve jó szórakozást nyújt mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek, amint azt az alcímében is jelzi: „táncos képek kicsiknek és nagyoknak, Petőfi Sándor műve nyomán”.

A munka során a rendező alkotótársként kezelte az együttes táncosait, és azon túlmenően, hogy nagymértékben rájuk bízta az adott jelenetekhez a táncok és a zene kiválasztását, bőséges teret biztosított improvizációs készségüknek mind egyes színpadi képek, mind szövegrészek megoldásában. Az sem elhanyagolható szempont, hogy szerkezetének és szinte hihetetlenül szűk kelléktárának köszönhetően a műsor akár eldugott falvak egészen apró színpadain is előadható. Így nyílik lehetőség arra, hogy a csíkszeredai ősbemutató után az együttes Hargita megye falvaiba is elviheti az örömnek egy kis sugarát, majd utána sorra kerülhetnek a szórványban elő kis közösségek is ... és arra is adódik alkalom, hogy a magyarországi közönség is élvezhesse ezt a rendhagyó János vitézt. Hiszik, hogy a fiatal Petőfi vándorszínész korában hasonlóan képzelte volna el a János Vitézt. Hiszik, hogy ebben az előadásban ő is szívesen fellépne.

Az együttes

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 1990-ben alakult meg hivatásos kulturális intézményként. Az akkor gyökeresen változó valóság nyitotta új lehetőségek és az érezhetően bekövetkező gazdasági kényszer adták együtt a végső késztetést arra, hogy a már húsz éve működő félhivatásos Hargita Együttes vállalja fel a hivatásosság jelentette kihívást.

Az együttes ápolja, őrzi és továbbadja az erdélyi és általában a magyar népzene, néptánc sokszínűségét, bemutatja hazai és határon túli színpadokon. Többek között azzal is büszkélkedhet, hogy három világkiállításon, Hannoverben, Zaragozában és Sanghajban volt kulturális örökségünk képviselője. A társulat további fontos feladatának tartja a hagyományok megismertetését és megszerettetését a következő nemzedékkel, az utánpótlás felkészítését, ezáltal biztosítva a hagyományozódást és a folytonosságot.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes honlapja:

www.hargitatanc.ro

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.