Kultúra

Müller Péter darabja a SZESZ színpadán

Müller Péter darabja a SZESZ színpadán

2012. január 23., hétfő
Müller Péter darabja a SZESZ színpadán

Müller Péter Szemenszedett igazság című bűnügyi komédiáját tekinthetjük meg a Szegedi Egyetemi Színház előadásában kedd este hét órától.

Bresse városában gyilkosság történik, ám a látszólag egyszerű ügyet szinte lehetetlenné válik felgöngyölíteni: a bírók egyre fogynak, a város lakói napról napra többet hazudnak. Aztán megérkezik vidékre az igazsághoz görcsösen ragaszkodó Revalier, aki korán átlátja helyzetét: „Kötelességteljesítés közben meghalni dicső dolog…, de meghülyülni?” - teszi fel a kulcskérdést. Amíg ő mindenáron kitart a „bűnös” keresése mellett, a körülötte lévőknek megvan a véleményük a helyzetről. A tragédia és a komédia a mindennapokban is kéz a kézben jár, így nem csupán az igazság, de az ember természetéről is elgondolkodik a Szegedi Egyetemi Színház

Müller Péter

bűnügyi komédiáját felelevenítve. A társulat a Szemenszedett igazság segítségével folytatja a kísérletezést: mivel a felvonultatott élethelyzetek és kapcsolatok is színesek, úgy az előadás műfaja is változatos. A komédiától indulva, a comedia d’ell artén keresztül vezet a történet az abszurd játék felé. A SZESZ előadása hasonlítani akar az élet kuszaságához, csúfolódásaihoz, pofonjaihoz. Habár a színház csak egy szeletet tud ebből az életből kiragadni - ez a szelet a legsűrűbb és legkonkrétabb kíván lenni. Még akkor is, ha kacsint a nézőnek; és kérdez: vajon megéri-e egy hozzánk közel álló ügyért hagyni, hogy széthulljon magunk körül minden? Győzelem-e így a győzelem, van-e győztes egyáltalán? A mindenáron való ragaszkodás egy ügyhöz - legyen szó szerelemről, igazságról, függetlenségről célra vezethet-e? Hol kezdődik, és hol fejeződik be a saját igazságunk kiharcolása és megtalálása? Meg kell-e egyáltalán találnunk az igazságot mindennapi problémáinkban? Vagy jobb, ha nem is tudjuk, mi a teljes igazság?

Rendezte:

Varga Norbert

Helyszín:

Szegedi Pinceszínház (Szeged, Dugonics tér 2. udvara)

Időpont:

2012. január 24. (kedd) 19.00

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.