Jelmezeket próbálgattak az egyetemisták a színházi nyílt napon + FOTÓK

2013. október 16., szerda · Hozzászólok

szinhazi_nyilt_nap08_gsA Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást kötött szerdán, az egyetemisták nyílt napján. A hallgatók megismerkedhettek a társulat tagjaival, de akár tánc- és beszédtechnika órákon is gyarapíthatták tudásukat.
Tovább »

Jubilált a SZESZ: Fokról fokra + FOTÓK

2013. május 12., vasárnap · 3 hozzászólás

SZS20130511_10_eves_a_szesz_004A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) fennállásának 10. évfordulója igazi retró hangulatban telt a Katolikus Házban. Bepillantást nyerhettünk a társulat múltjának egy-egy szeletébe, és első kézből ismerhettünk meg kulisszatitkokat a szombat esti visszatekintésen.
Tovább »

Müller Péter darabja a SZESZ színpadán

2012. január 23., hétfő · Hozzászólok

Müller Péter Szemenszedett igazság című bűnügyi komédiáját tekinthetjük meg a Szegedi Egyetemi Színház előadásában kedd este hét órától.

Bresse városában gyilkosság történik, ám a látszólag egyszerű ügyet szinte lehetetlenné válik felgöngyölíteni: a bírók egyre fogynak, a város lakói napról napra többet hazudnak. Aztán megérkezik vidékre az igazsághoz görcsösen ragaszkodó Revalier, aki korán átlátja helyzetét: „Kötelességteljesítés közben meghalni dicső dolog…, de meghülyülni?” – teszi fel a kulcskérdést. Amíg ő mindenáron kitart a „bűnös” keresése mellett, a körülötte lévőknek megvan a véleményük a helyzetről.

A tragédia és a komédia a mindennapokban is kéz a kézben jár, így nem csupán az igazság, de az ember természetéről is elgondolkodik a Szegedi Egyetemi Színház Müller Péter bűnügyi komédiáját felelevenítve. A társulat a Szemenszedett igazság segítségével folytatja a kísérletezést: mivel a felvonultatott élethelyzetek és kapcsolatok is színesek, úgy az előadás műfaja is változatos. A komédiától indulva, a comedia d’ell artén keresztül vezet a történet az abszurd játék felé.

A SZESZ előadása hasonlítani akar az élet kuszaságához, csúfolódásaihoz, pofonjaihoz. Habár a színház csak egy szeletet tud ebből az életből kiragadni – ez a szelet a legsűrűbb és legkonkrétabb kíván lenni. Még akkor is, ha kacsint a nézőnek; és kérdez: vajon megéri-e egy hozzánk közel álló ügyért hagyni, hogy széthulljon magunk körül minden? Győzelem-e így a győzelem, van-e győztes egyáltalán? A mindenáron való ragaszkodás egy ügyhöz – legyen szó szerelemről, igazságról, függetlenségről célra vezethet-e? Hol kezdődik, és hol fejeződik be a saját igazságunk kiharcolása és megtalálása? Meg kell-e egyáltalán találnunk az igazságot mindennapi problémáinkban? Vagy jobb, ha nem is tudjuk, mi a teljes igazság?

Rendezte: Varga Norbert
Helyszín: Szegedi Pinceszínház (Szeged, Dugonics tér 2. udvara)
Időpont: 2012. január 24. (kedd) 19.00

A SZESZ új bemutatója a pinceszínházban

2011. január 20., csütörtök · Egy hozzászólás

A 2003 óta működő Szegedi Egyetemi Színház társulata, január 22-én szombat este 18 órakor tartja Burák Ádám: A 13-as asztal című darab premierjét a pinceszínházban. A társulat idén, a nagysikerű Simai Mihály: A félszárnyú tündérek völgye című mesejáték után egy izgalmas produkcióval várja közönségét.
Tovább »

Mi lesz veled, egyetemi színjátszás? + VIDEÓ

2010. június 14., hétfő · Egy hozzászólás

pinceszinhaz_don_quijote_02 A nyolcéves Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) társulata június 12-én befejezte működését – legalábbis a jelenlegi formájában. Egyhetes kisfesztivált szerveztek búcsúzóul SZESZ-feszt néven június 8. és 11. között, melyen az évad előadásai voltak láthatók a Pinceszínházban.
Tovább »

Thealter – illúzió blog: első nap

2009. július 21., kedd · Hozzászólok

Sho-bo-gen-zo, az Igaz Harmónia és Don Quijote magánya

Miközben fiatal barátom nagy sóhajjal tolta ki kerékpárját a régi zsinagóga udvaráról, „Jaj, megint egy ilyen nehéz nyitódarab”, az én sóhajom boldogan-elégedetten szállt a még éjszaka is forró nyári ég felé, „Istenem, milyen szépen-gyönyörű, nehéz nyitódarab”. Tovább »

Szerda: dráma, rock, kép és lélek

2008. október 29., szerda · Hozzászólok

A szerda is érdekes napnak ígérkezik. Arthur Miller Pillantás a hídról című legendás drámáját láthatják a színházrajongók a Kisszínházban, klasszikus rock is lesz a Millenniumi Kávéházban, politizálhatnak a Közéleti Kávéház vendégeivel, és megtudhatják, hogy miért szeretünk fényképezni. A baptistáknál folytatódnak a Protestáns Napok, „irodalom-közeli könyvtáros kisasszonyok” láthatók-hallhatók az Alsóvárosi Kultúrházban, tájékoztató napot tart a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, és persze lesznek jó mozik, meg könyvbemutató… Tovább »

Kedd: romantika, fesztivál és protestáns ünnepek

2008. október 27., hétfő · Hozzászólok

Érdemes kimozdulni otthonról kedden délután és este. Lesz romantikus mesejáték, nosztalgiázhatunk régi nagy slágerekkel, fellapozhatjuk a Közéleti Kávéház évkönyvét. Ismerkedhetünk a fiatalok lelkivilágával, ha ellátogatunk a „pszichogalaxisba”, illetve a protestáns egyházak igehirdetéseit hallgathatjuk a Protestáns napokon.  A komolyzene kedvelőinek orgonahangversenyt kínál az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, és a moziba is érdemes beülni ma is az isteni Piaf kedvéért, no meg hátha kiderül végre, hogy hol az ördögben van Oszama bin-Laden? Tovább »

Péntek: a mai nap sem eseménytelen!

2008. október 17., péntek · Hozzászólok

Boldog, szomorú délutánt kínál a könyvtár, de lesz pénteken opera, vígjáték, komolyzene, jazz, nóta és disco is, bámulhatjuk a plafont a Reök-ben, gyakorolhatjuk az agykontrollt. Tanulhatjuk, hogyan legyünk versenyképesek, és ha mindez kevés, nosza, ma is vár a mozi! Az egyetemi klubokban lazítóknak mára is jó buli ígérkezik, és reméljük, ez csak a bemelegítő a hétvégére! Nos, indulhatunk? Tovább »

Szerda: Továbbra is fesztiválok, egész nap színház és csak ma: Gólyabál!

2008. október 14., kedd · Hozzászólok

Alighanem, ezen a szerdán sem fogunk unatkozni. Továbbra is Őszi Kulturális Fesztivál, most meg Szegedi Kamarazenei Fesztivál (ez már a kilencedik!), színházunk egész napos születésnapi „bulija” (félig komoly, de lehet játszani is), kultúrcsempészek sínbusszal, rock és duda a Milleniumi Kávéházban, séta Ferenc József császár nyomában, latin est, táncházak, beszélgetések, mozi, buli – és a nap nagy eseménye: a SZOTE gólyabálja! Ilyen csak egyszer van az életben! Tovább »

Egy napra az egyetemistáké a Szegedi Nemzeti Színház

2008. október 14., kedd · Hozzászólok

A szegedi egyetemisták egy napra “beköltöznek” az idén 125 éves Szegedi Nemzeti Színházba; a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Őszi Kulturális Fesztiváljának egyik jelentős eseményeként – az egyetem és a színház közös szervezésében – egyetemi nyílt napot tartanak szerdán. Tovább »

Szombat-vasárnap: lazítós hétvége

2008. október 10., péntek · Hozzászólok

Mehetünk játszani a könyvtárba, bulizhatunk latin módra, de ott a beat, rock és a diszkó is. Reneszánsz hangulatra lelhetünk a színházban, és a moziszékek sem kényelmetlenebbek, mint az otthoni fotel. Ha igazi csapatjátékra vágyunk, akkor vasárnap és Alsóváros. No meg nem is igazi felnőtt, aki néha nem megy bábszínházba – legalább a gyerekkel -, és nem vitatkozik politikáról, közéletről a többi felnőttel. Látják, mi mindenre jó a hétvége? Lazítsanak! Tovább »

Péntek: erős felütés a hétvége előtt

2008. október 9., csütörtök · Hozzászólok

Még mindig csinálják a fesztivált nehéz és könnyű zenékkel, komédia, örömbörze, mozi, buli, szóval van minden! És ez meg nem is az igazi hétvége! Tovább »

Hétvége: fesztiválok közt

2008. október 4., szombat · Hozzászólok

A hétvége tulajdonképpen pénteken kezdődött, legalábbis ami a gazdag programkínálatot illeti. Ne engedjük, hogy a cudar idő kedvünket szegje, szombat-vasárnap folytatódik a “show”… Tovább »

Hétvégi programajánló

2008. szeptember 27., szombat · Hozzászólok

Hétvégi programajánlónkban furcsa módon nem tudunk vasárnapi programot ismertetni, de szombaton mindenki megtalálhatja a kedvére valót: legyen szó sportról vagy művelődésről.

Tovább »

Vígjátékokkal indul a szegedi színházi ősz

2008. szeptember 23., kedd · Hozzászólok

A Szegedi Nemzeti Színház mindkét játszóhelyén vígjátékkal kezdődik az évad: a nagyszínházban pénteken A kávéház, a kisszínházban október 3-án a Mandragóra című darabot tekintheti meg a közönség – mondta el a teátrum igazgatója a bemutatókról tartott keddi sajtótájékoztatón. Tovább »

Csütörtök: könyvtáros kisasszonyok és bulihegyek

2008. szeptember 18., csütörtök · Hozzászólok

Röviden és velősen: a hirtelen jött, és annál kitartóbbnak tűnő hideg mára a programokat is némileg befagyasztotta, de ha jól szétnézünk, a mai nap dacára a kínálat mégsem mond teljesen “csütörtököt”. Tovább »

A SZESZ idén három produkcióval készült az évadra

2008. szeptember 5., péntek · Hozzászólok

Három előadást tervez a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) a 2008-2009-es évadra műsorra tűzni; egy új darabot és két, korábban már látott produkciót élvezhet idén a közönség – jelentette be pénteken Czene Zoltán. Tovább »