Kultúra

Itt az advent: „Úrjövetre” várva + PANORÁMA

Itt az advent: „Úrjövetre” várva + PANORÁMA

2011. november 26., szombat
Itt az advent: „Úrjövetre” várva + PANORÁMA
Advent – a karácsony előtti örömteli várakozás, felkészülés ideje. A latin adventus Domini kifejezésből, mely az Úr eljövetelét jelenti, vagy másként: Úrjövetet. Valaha november 11-én, Szent Márton napján kezdődött az advent, később áthelyeződött a karácsony előtti négy hétre – Szent András apostol ünnepéhez (november 30.) legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja – magyarázta Kiss Imre teológiatanár, a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános püspöki helynöke. Az egyházban a felkészülés az imádság, a jócselekedet, különféle erénygyakorlatok, a virrasztás és az önmegtagadás által történik. A katolikusok ekkor tartják a roratékat, a hajnali miséket.

Idén is advent a Dóm téren

November 25-től december 23-ig újra megtelik a szegedi Dóm tér árus sátrakkal és kézművesvásárral. Az óriási adventi koszorú gyertyáit vasárnaponként egy-egy neves szegedi közéleti személyiség és egy vallási felekezet képviselője gyújt meg. Advent első vasárnapján Botka László polgármester és Kiss-Rigó László megyés püspök léphez az óriási gyertyához. Bár októberben még pénzügyi nehézségek fenyegették a Dóm Téri Advent idei megrendezését, Bohács Zsolt országgyűlési képviselő közbenjárására az IKV Zrt. vállalta, hogy biztosítja a hiányzó összeget.
Az adventi koszorú egy evangélikus lelkésztől származik, négy gyertyája a négy vasárnapot jelképezi. Három violaszínű, amely a hamu, a bűnbánat színére utal. Kiemelkedik az öröm vasárnapja, mely a harmadik a sorban, ezt rózsaszín gyertya jelzi. Ahogy a Szentírás mondja: „Örüljetek az Úrban szüntelenül! Újra csak azt mondom, örüljetek.” (Pál levele a filippieknek 4,4) Advent főszereplői a Bibliában Izajás próféta, Keresztelő Szent János és Szűz Mária – sorolta Kiss Imre. A próféta úgy beszél az Eljövendőről, mint a Béke Fejedelméről, akiben megtapasztaljuk, hogy velünk az Isten. Aki megváltást hoz, kiegyenesíti, igazzá teszi az életünket, amire az ember önmagától képtelen. Keresztelő János – Jézus közvetlen előfutára – prédikációjában megtérésre hív: készítsétek az Úr útját! Máriában pedig testet öltött az Isten Fia. A Szent Szűz az, aki a legközelebbről élhette át az adventi várakozást és a megszületés örömét. A négy héthez négyféle „eljövetel” köthető. Az első Jézus történelmi eljövetelére való várakozás, a másodikat a Szentírás úgy nevezi, hogy Jézus újra eljövetele az idők végén, a harmadik földi életünk vége. Végül pedig az örömteli várakozás a Megváltóra: Jézus most is eljön karácsony ünnepén, lelki, de megtapasztalható, átélhető módon. „Annyira jó a karácsonyunk, amennyire jó az adventünk – az ünnep a felkészüléstől függ, attól, mennyire tudjuk tartalommal megtölteni. Attól szép, ha sokat tudunk ajándékozni, és nem azért, ha sokat tudunk költeni” – hívja fel a figyelmet az atya.
A katolikus egyházban elterjedt adventben a „szállást keres a szent család” szokása is: ahogyan Mária és József Betlehemben keresték a szállást, a családok egymást látogatják meg, közös imádsággal, családi együttléttel, bibliaolvasással készülnek karácsonyra. Az adventi időszak jeles napjaihoz számos népszokás kötődik. December 4-én ünnepeljük Borbála napját, ekkor egy gyümölcsfaágat tettek vázába, amelyből a lányok férjhez menésük idejét jósolták meg. A Mikulás valójában a szegényeket segítő myrai püspök, Szent Miklós legendájából ered, és az ajándékozó szeretetre hívja fel a figyelmet. Másik ismert dátum a Luca-nap, amely az év egyik legsötétebb napja a közeli téli napforduló miatt, valamint – különösen Szeged környékén – boszorkányos hiedelmek miatt. Luca napjától a karácsonyi éjféli miséig készítették a Luca-széket. A hagyomány szerint a misén úrfelmutatáskor, ha ráültek, meg lehetett látni, ki a boszorkány. Valójában Luca napja a vértanú szűzre, Luciára emlékeztet, akinek neve a latin lux (fény) szóból ered, és a karácsonyra irányítja a figyelmet: a legsötétebb napon azt ünnepeljük, hogy megszületett a világ világossága, és szétoszlatta a sötétséget. Magyar-sváb eredetű szokás a Luca-búza csíráztatása, mellyel a következő év termését próbálták kedvezően befolyásolni. A zöld hajtások ma is a karácsonyi üzenetre, az új élet kezdetére emlékeztetnek.
Magyarország legnagyobb adventi koszorúja, Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.