Kultúra

Könyvtár lesz Vásárhelyen Isépy Tamás gyűjteményéből

Könyvtár lesz Vásárhelyen Isépy Tamás gyűjteményéből

2011. október 14., péntek
Könyvtár lesz Vásárhelyen Isépy Tamás gyűjteményéből

Isépy Tamás 2004-ben elhunyt országgyűlési képviselő mintegy 13 300 kötetet számláló gyűjteményéből alapít könyvtárat a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi Németh László Gimnáziumban - közölte Göbl Vilmos sajtóreferens pénteken az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az alapvetően polgári értékrendet és humán érdeklődést tükröző könyvhagyaték alapos és szerteágazó szépirodalmi összegzést tartalmaz mind a klasszikus, mind a modern magyar és világirodalmat tekintve, de kiemelkedő a művészettörténeti, történelmi, néprajzi, valamint a több száz kötetes idegen - főként francia - nyelvű állomány is. A gyűjteményben igazi könyvritkaságokkal is találkozhatnak majd a gimnázium tanulói, ilyen az 1790-es kiadású, ma már muzeális értékű, kétkötetes Corpus Iuris Hungarici, valamint több, a két világháború között kiadott alkotás. A gyűjtemény értékes része több magyar és idegen nyelvű művészeti album, de a társadalomfilozófiai és jogtudományi szakkönyvek is segítséget jelenthetnek a diákoknak tanulmányaik vagy érdeklődési körük bővítése során. "Aprólékosan rendszerező alkat vagyok" - jellemezte egyszer önmagát

Isépy Tamás

, és ezt gondosan összegyűjtött, katalogizált könyvgyűjteménye is híven tükrözi - mutatott rá

Lázár János

polgármester. Hozzátette: Isépy Tamás a rendszerváltás utáni országgyűlés egyik legmeghatározóbb politikusa, aki páratlan, folyton naprakész tudásával, szakmai igényességével és emberközpontúságával jelentős mértékben járult hozzá Magyarország demokratikus jogrendjének megszületéséhez és megszilárdulásához. A polgármester reméli, hogy a könyvgyűjtemény arra ösztönzi a Németh László Gimnázium diákjait, amit Isépy Tamás képviselt egész élete folyamán: "kompromisszumot nem ismerő igényességet a munkában, szüntelen törekvést a tudás tökéletesítésére, és az emberiség, az emberi kultúra feltétlen tiszteletét, szeretetét". A könyvtár 2011. november 4-én nyitja meg kapuit a Németh László Gimnázium diákjai előtt, a bejárat mellett dombormű állít majd emléket a páratlan gyűjtemény létrehozójának, adományozójának, az új hódmezővásárhelyi könyvtár névadójának, Isépy Tamásnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.