Kultúra

Ingyenes „történelemórák” szegedi diákoknak Vásárhelyen

Ingyenes „történelemórák” szegedi diákoknak Vásárhelyen

2010. december 6., hétfő
Ingyenes „történelemórák” szegedi diákoknak Vásárhelyen

A hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeummal köthet megállapodást a szegedi önkormányzat, amennyiben a testület támogatja Hüvös László humán közszolgáltatási tanácsnok önálló képviselői indítványát. Az előterjesztés értelmében a szegedi iskolások ingyen látogathatnák az 1945 és 1990 közötti korszakot bemutató intézményt, továbbá a vásárhelyi zsinagóga mögött létesült első vidéki Holokauszt Múzeumot is.

December 10-én ülésezik

a szegedi képviselő-testület

, s a többi között tárgyalják

Hüvös László

humán közszolgáltatási tanácsnok előterjesztését is. Az ehhez kapcsolódó megállapodás elfogadása esetén az önkormányzati fenntartású általános- és középiskolák diákjai tanórák vagy tanulmányi kirándulások keretében belépőjegy nélkül látogathatnák ezen vásárhelyi intézményeket, mely a tananyag elsajátítását, illetve a korszak jobb megértését segítheti elő. „Különösen a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek számára fontos ennek az 1945 és 1990 közötti korszaknak a bemutatása” - vallja az Emlékpont intézményvezetője,

Blazovich Péter

. Ez a korosztály tanulja ugyanis a huszadik század történelmét, melynek egyik jelentős szeletét különleges módon dolgozza fel az Emlékpont. Azt tapasztalják a múzeumi szakemberek, hogy sok esetben nem jut elegendő idő az 1945 utáni korszak szemléletes tanítására, ebben nyújt segítséget az Emlékpont. „Úgy gondoltuk, hogy a múzeumlátogatást és a rendhagyó történelemórák szervezését ki lehetne terjeszteni a szegedi iskolákra” - utalt Blazovich arra, hogy a vásárhelyi diákok évek óta rendszeres vendégei az intézménynek. Mint megtudtuk az 1956-os eseményekhez, illetve a holokauszt és a kommunista áldozatok emléknapja kapcsán versenyeket is szoktak szervezni iskolásoknak, melyhez örülnének, ha csatlakoznának a szegedi diákok is. Az együttműködés megkötése anyagi terhet nem jelent a szegedi önkormányzatunknak, ám Hüvös szerint e lépés Szegedet és Hódmezővásárhelyt újabb intézményesült kapoccsal kötné össze, mely segítené történelmünk megértését és elsajátítását. A múzeumot fenntartó vásárhelyi önkormányzat támogatja Hüvös László előterjesztését, hiszen ez nem jelent plusz terhet az Emlékpontnak, s emellett örülnek ha minél több diák megismeri a múzeumot.

Emlékpont

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.