Szerelem papírrepülőn az Emlékpontban

2017. október 17., kedd · Hozzászólok

A sajtó számára kedden rendezett bejáráson pillanthattak be a tudósítók a még rendezés alatt álló, Szerelem papírrepülőn című kiállításba a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában. A Centropa Alapítvány október 19-én 17 órakor nyíló látványos tárlata az elmúlt század eleji magyar zsidó életmódot mutatja be sok fényképpel és személyes dokumentumokkal. Tovább »

1956-os történelemverseny az Emlékpontban

2017. október 17., kedd · Hozzászólok

Négy csapat nevezett a hódmezővásárhelyi Emlékpont 1956-os történelemversenyére ebben az évben. A tanulóknak egy kötelező és egy másik, három lehetőségből választható témában kellett prezentációt készíteni és azt bemutatni a kedden délelőtt a közgyűjtemény konferenciatermében. Tovább »

A dualizmus kora sikertörténet a magyar történelemben

2017. október 10., kedd · Hozzászólok

Az idén negyvenedik alkalommal rendezték meg a Csongrád Megyei Levéltári Napokat, amelynek egyik helyszíne – hasonlóan, az 1978-as első eseményhez – Hódmezővásárhely. A kedden, az Emlékpontban tartott konferencia előadói a másfél évszázaddal ezelőtti kiegyezés témakörét járták körül. Tovább »

Az egykori Vásárhely arcai és érzései az Emlékpont tárlatán

2017. szeptember 14., csütörtök · Hozzászólok

Péczely György (1929–1985) képeiből nyílik tárlat Vásárhelyi érzések címmel péntek este a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A tárlatot a sajtó számára a megnyitó előtti napon mutatta be közgyűjtemény intézményvezetője, Miklós Péter, aki elmondta: egy nyolcvan ével ezelőtti kiállítás részletei elevenednek meg az Emlékpont galériájában. Tovább »

A Nagy Háború hőseitől a kádári megtorlások áldozataiig

2017. szeptember 13., szerda · 4 hozzászólás

A hódmezővásárhelyi Emlékpont őszi rendezvényei minden évben kapcsolódnak egyrészt a tudomány napjához, másrészt a Vásárhelyen tizenegyedik éve megrendezett Nemzeti Emlékezet Hetéhez – mondta el Miklós Péter intézményvezető, aki a közgyűjtemény következő hónapokra tervezett eseményeiről adott tájékoztatást. Tovább »

Újvidéki konferencia vásárhelyi előadóval

2017. július 13., csütörtök · Hozzászólok

apaczai_nyari_akademia_ujvidek_005

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a héten a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az Apáczai Nyári Akadémiát Újvidéken. Az eseményen több előadást is tartott Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője. Tovább »

Enyészet vagy továbbélés? – Könyv a vásárhelyi tanyák jelenéről és jövőjéről

2017. június 28., szerda · Hozzászólok

vasarhelyi_tanya_konyvbemutato_009

Alapos történet-, társadalom- és földrajztudományi kutatómunka áll Gálné Horváth Ildikó most megjelent kötete mögött” – jelentette ki a Hódmezővásárhely környéki tanyák és tanyaközpontok a tér és idő összefüggésében című könyv keddi bemutatóján Miklós Péter. Az eseménynek helyet adó, hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője kiemelte, hogy a munkában földolgozott kérdőíves kutatás eredményeit, amely a tanyavilágnak nemcsak a jelenére, de részben a jövőjére is rávilágít. Tovább »

Zsidó hagyományokról a Múzeumok Éjszakáján Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

2017. június 25., vasárnap · Hozzászólok

muzeumok_ejszakaja_hmvhely_016

A hódmezővásárhelyi Emlékpont tárlatvezetésekkel, míg az intézmény fenntartásában működő Zsinagóga és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely a zsidó kultúrához kapcsolódó programokkal várta a Múzeumok Éjszakáján a vendégeket. Tovább »

A Zsinagóga a Múzeumok Éjszakájának egyik kiemelt helyszíne Hódmezővásárhelyen

2017. június 21., szerda · Hozzászólok

hodmezovasarhely_zsinagoga

A hétvégén a Múzeumok Éjszakájának egyik kiemelt helyszíne idén Hódmezővásárhelyen a Zsinagóga és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely. Az itt megrendezésre kerülő programokról Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője adott tájékoztatást. Tovább »

Az emlékezés helye és ideje – a Holokauszt vásárhelyi áldozataira emlékeztek + FOTÓK

2017. június 16., péntek · Hozzászólok

emlekpont_holokauszt_003

Hetvenhárom éve ezen a napon kezdődött meg a hódmezővásárhelyi zsidóság deportálása – mondta el Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője a vásárhelyi Zsinagógában a vásárhelyi zsidóság elhurcolásának emléknapján, június 16-án összegyűlt emlékezőket köszöntve. A résztvevők elhelyezték az emlékezés mécseseit és köveit a zsinagóga előterében lévő jelképes sírnál és koszorút helyeztek el a vásárhelyi gettó megvalósítása ellen szavát felemelő Beretzk Pál, Vásárhely egykori polgármester-helyettesének emléktáblájánál is. Tovább »

Magyarország acélgyűrűben – Trianon máig tartó hatásairól az Emlékpontban + FOTÓK

2017. június 2., péntek · Hozzászólok

trianon_konferencia_emlekpont_002

A Nemzeti Összetartozás Napjaként tartjuk számon a trianoni békeszerződés aláírásának időpontját. Az ez alkalomból az Emlékpontban rendezett, Trianon gyászos napján című konferencia résztvevőit köszöntve a házigazda intézményt vezető Miklós Péter történész emlékeztetett, hogy az utóbbi néhány évben lehetővé tette a magyar kormány, hogy a határainkon túl élő magyar kisebbségek tagjai is viselhessék a magyar állampolgárságot is. Tovább »

A Nagy Háború hétköznapi hőseiről az Emlékpontban

2017. május 27., szombat · Hozzászólok

nagy_haboru_konferencia_002

A hódmezővásárhelyi Emlékpont minden év májusának utolsó hétvégéjén – együttműködve Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a helyi Első Világháborús Emlékbizottsággal – megemlékezik az első világháború hőseiről és áldozatairól. Két éve a közgyűjtemény Fronthétköznapok címmel rendezett saját anyagából kiállítást, bemutatva a szegedi negyvenhatosok helytállását az itáliai frontokon, míg egy éve a Szamársziget szellemkatonái című vándorkiállításnak helyt adva mutatta be a Szardínia melletti kis szigeten fogva tartott monarchiabéli katonák tragikus sorsát, míg az idén Harctér és fogolytábor címmel került sor konferenciára és könyvbemutatóra. Tovább »

A szeretet arcai – vásárhelyi születésű operatőr filmjét mutatták be az Emlékpontban + FOTÓK

2017. május 24., szerda · Hozzászólok

emlekpont_faces_of_love_001

A hódmezővásárhelyi Emlékpont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi szervezetével közös rendezvényén mutatta be a The faces of love – A szeretet arcai című filmet. A Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában embert próbáló körülmények között szolgálatot teljesítő katolikus nővérek – köztük a Csongrád megyei Bordányból származó Fábián Edit Mirjam – munkáját megörökítő film operatőre, a vásárhelyi származású Farkas Ferenc is jelen volt a vetítésen. Az alkotóval Árva László gimnáziumigazgató, a KÉSZ helyi elnöke beszélgetett. Tovább »

Tiszta múlt – Magyar kereszténydemokraták 1956-ban + FOTÓK

2017. május 19., péntek · Hozzászólok

emlekpont_keresztenydemokratak_1956_002

Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata képviselője mutatta be csütörtökön Márianosztrán A magyar kereszténydemokraták és 1956 című kötetet. A rendezvényen részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt országos alelnöke is. Tovább »

A forrongó vidékről az Emlékpontban + FOTÓK

2017. május 3., szerda · Hozzászólok

konyvbemutato_emlekpont_003

A hódmezővásárhelyi Emlékpont kiadványsorozatának ötödik kötetét vehették kezükbe a közgyűjtemény keddi könyvbemutatójára érkezettek. A Forradalom közelnézetből. Az 1956-os forradalom és szabadságharc vidéki eseményei című kötet húsz szerző huszonegy tanulmányát tartalmazza és az alcímében olvasható küldetést teljesítve 1956 vidéki eseményeit igyekszik felmutatni. Tovább »

Tablókiállítás nyílik 1956-ról Hódmezővásárhelyen

2017. április 21., péntek · Hozzászólok

Az Emlékpont és a Bálint Sándor Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány szervezésében “A szabadság pillanatai. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban” címmel tablókiállítás nyílik április 27-én 17 órától az Emlékpont Múzeumban. Tovább »

Ne csak vakmerő légy, bátor is! – Fiatalok ismerkedtek Németh László gondolataival

2017. április 20., csütörtök · 2 hozzászólás

emlekpont_nemeth_laszlo

Németh László személyiségét és értékvilágát mutatta be Kovács Imre Attila irodalmár, az Emlékpont munkatársa a közgyűjteményben az író születésének száztizenhatodik évfordulója alkalmából csütörtökön rendezett rendhagyó tanórán. Az előadáson az író nevét viselő gimnázium, valamint, a Bethlen Gábor Református Gimnázium (ahol Németh az 1940-es évek második felében óraadóként és iskolaorvosként is dolgozott) diákjai vettek részt. Tovább »

Nyilvános az 1956-os megtorlás hódmezővásárhelyi résztvevőinek névsora

2017. április 19., szerda · 6 hozzászólás

emlekpont_1956_megtorlas_005

Nyilvánosságra hozta ma a hódmezővásárhelyi Emlékpont a honlapján azoknak a helyi karhatalmistáknak és 1957 és 1963 között szolgált munkásőröknek a névsorát, akik részt vettek az 1956-os forradalmat követő megtorlásban – jelentette be a közgyűjtemény vezetője kedden tartott sajtótájékoztatóján. Tovább »

Oktatáskutatók és vásárhelyi tanárok találkoztak az Emlékpontban + FOTÓK

2017. április 7., péntek · Hozzászólok

oktataskutatok_emlekpont_009

A Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében létrejött Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport hívta találkozóra csütörtökön az Emlékpontba a hódmezővásárhelyi általános és középiskolák történelemtanárait. A megbeszélésen a szakemberek a második világháború, a holokauszt és az ötvenhatos forradalom és szabadságharc tanításának módszereit járták körbe. Tovább »

Lázár: nem az ügynöki, hanem a megrendelői lista nyilvánosságra hozatala a valódi kérdés

2017. március 17., péntek · 6 hozzászólás

Lázár János

Nem az ügynök-, hanem a megrendelői lista nyilvánosságra hozatala a valódi kérdés, azokat kell megismerni, akik a gaztetteket, a megtorlást elrendelték és végrehajtották – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen. Tovább »

A mérsékelt humanista – Bibó-kiállítás az Emlékpontban

2017. március 11., szombat · Hozzászólok

bibo_kiallitas_emlekpont007

Bibó István munkásságát mind a jobb-, mind a baloldali politikai gondolkodók elismerik – jelentette ki Tegzes Lászlóné Bibó Borbála pénteken a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az édesapja életét és munkásságát bemutató tárlat megnyitóján. Tovább »

Faragó Annamária regényéből megismerhetjük a szovjet kényszermunkatáborok világát + FOTÓK

2017. március 8., szerda · Hozzászólok

emlekpont_szovjet_kenyszermunkataborok003

Saját családjának története alapján írta meg Faragó Annamária Háború és lélek című regényét, amelyet az író és filmrendező kedden este mutatott be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A szovjet kényszermunkatáborok világát is feltáró történelmi regény fontos eleme a hit, a hűség és a szerelem. Tovább »

Vásárhelyi munkásőröket mutat be az Emlékpont új kiállítása

2017. március 7., kedd · Hozzászólok

Március 17-én 10 órakor nyitják meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum “Kádár-huszárok és pártkatonák – Munkásőrök Hódmezővásárhelyen 1957-1989” című kiállítását az intézmény galériájában, amely esemény a konferenciateremben tudományos tanácskozással is kiegészül. Tovább »

Be nem vallott bűnök nyomában az Emlékpontban + FOTÓK

2017. február 25., szombat · Hozzászólok

emlekpont_kommunizmus_aldozatainak_emleknapja009

Az államszocialista rendszernek olyan kifejezéseket köszönhetünk, mint kulák, padlássöprés vagy kitelepítés – mondta a kommunizmus áldozatainak emléknapján a hódmezővásárhelyi Emlékpont esti rendezvényének résztvevőit köszöntve Bálint Gabriella. Az önkormányzati képviselő emlékeztetett: 1947-ben e napon minden jogi eljárást mellőzve fogták el és hurcolták a Szovjetunióba a Vörös Hadsereg katonái az akkor demokratikusan működő Független Kisgazdapárt elnökét, Kovács Bélát. Tovább »

Lélek az agyagban – Dömötör Mihály fotói az elmúlásról és az örökkévalóságról az Emlékpontban

2017. január 31., kedd · Hozzászólok

emlekpont_domotor_mihaly_kiallitas_18

Hétfő este az Emlékpontban megnyílt Dömötör Mihály fotóművész Reqiuem egy téglagyárért című kiállítása. Miklós Péter intézményvezető köszöntőjében elmondta: Dömötör Mihály már eddig is több értékes tárlattal örvendeztette meg a fényképek kedvelőit, míg jelen témaválasztása – a tégla és a kő – fontos szimbóluma a közösség összetartásának, amely ha pusztulni kezd, az a spirituális határok változását is magával hozza. Tovább »

A hagyomány forradalmasítása – bemutatták Kovács Imre Attila kötetét az Emlékpontban

2017. január 27., péntek · Hozzászólok

emlekpont_hagyomany_forradalmasitasa09

Vásárhelyi apokrifek, titkok, érdekességek és forrásközlések – így összegezte az Emlékpontban csütörtökön bemutatott kötetének tartalmát Kovács Imre Attila irodalmár, a közgyűjtemény munkatársa Miklós Péterrel, az intézmény vezetőjével beszélgetve. Az Imago parvi mundi az Emlékpont Könyvek sorozat második kötete, a címet magyarra A mi kis világunk képeként fordíthatjuk, s mint a szerző elmondta: a könyv borítójára nem véletlenül került latin cím. Tovább »

Az „utolsó magyarról” az Emlékpontban

2017. január 20., péntek · Hozzászólok

emlekpont_utolso_magyar006

Ady Endre Hunn, új legenda című versét véve eszközül mutatta be a költő magyarságképét az Emlékpont pénteki, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett rendhagyó óráján Kovács Imre Attila irodalmár, a közgyűjtemény munkatársa. Tovább »

Rákosi börtönei Berettyóújfalun + FOTÓK

2017. január 12., csütörtök · 2 hozzászólás

Rakosi_bortonei_Berettyoujfalu_001

Az Emlékpont 2013-ban létrehozott kiállítása, a Rákosi börtöneit bemutató tárlat szerdán a kilencedik helyszínén, a berettyóújfalui Bihari Múzeumban nyílt meg. A vernisszázson Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény vezetője emlékeztetett: Rákosi diktatúrájának idején mintegy egymillió személlyel szemben indítottak eljárást, s ezeket számos elmarasztaló ítélet követte. A számos kivégzés mellett több százezren kerültek börtönökbe, internáló táborokba, amelyeknek világa nem volt ismeretlen Rákosi előtt sem. Tovább »

Vidékfejlesztési szakemberek látogattak az Emlékpontba

2016. december 16., péntek · Hozzászólok

emlekpont_MVH_003

Egy éve, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Csongrád Megyei Kirendeltsége a hódmezővásárhelyi Kálvin térre, a zeneiskola egykori épületébe költözött. A kirendeltség munkatársai csütörtökön látogatták meg az Emlékpont kiállítását. Tovább »

Megjelent az Emlékeztető legújabb száma

2016. december 14., szerda · Hozzászólok

emlekpont_emlekezteto_16-12-14_004

A hódmezővásárhelyi Emlékpont tudományos folyóirata, az Emlékeztető idei második kötetét mutatta be szerdán a közgyűjteményben Miklós Péter intézményvezető, a lap főszerkesztője, aki hangsúlyozta: a kiadványsorozat célja bemutatni az Emlékpontban folyó kutatásokat, valamint az intézményhez kötődő szakembergárdát. Tovább »

Kommunista egyházüldözés 1956 után

2016. december 13., kedd · Hozzászólok

emlekpont_egyhazuldozes_003

A Kádár-rendszer állambiztonsága 1958 után egyre kifinomultabb módszerekkel igyekezett információt gyűjteni az egyházakról – jelentette ki a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége hódmezővásárhelyi csoportja és az Emlékpont hétfő esti rendezvényén Mezey András. A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának történésze arról is beszélt, hogy az államhatalmi rendszer az állampolgárokról a hitéleten keresztül is adatokat gyűjtött, de befolyásolni is igyekezett a híveket. Tovább »

A kolozsvári Sapientia Egyetemen tartott előadást Miklós Péter

2016. december 11., vasárnap · Hozzászólok

1211_Kolozs_07

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között című programsorozatának nyolcadik előadását tartották december 8-án este. Tovább »

Rákosi börtönei Ebesen

2016. december 11., vasárnap · Hozzászólok

emlekpont_ebes_005

A hódmezővásárhelyi Emlékpont Rákosi börtönei című tárlata jelenleg az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeumban látható. A vándorkiállítás mostani helyszínének különlegességét az adja, hogy az ebesi állami gazdaság területén kialakított kétezer fős internálótáborban mintegy hétszáz dél-alföldi (többségében szegedi, illetve környékbeli) kitelepített élt az 1950-es évek elején. Tovább »

Közép-Európa kutatásáért-díjat kapott az Emlékpont vezetője

2016. november 28., hétfő · Hozzászólok

miklos_peter_kozep-europa-dij

A Közép-európai Közlemények című – immár tizedik évfolyamába lépett – tudományos folyóirat szerkesztőbizottsága és tanácsadó testülete Közép-Európa kutatásáért-díjat adományozott Miklós Péternek, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetőjének. Tovább »

Ahol az embernek nem volt értéke – Konferencia a Gulág világáról az Emlékpontban

2016. november 10., csütörtök · Hozzászólok

emlekpont_gulag_konferencia_006

Az 1956-hoz vezető útnak része volt az, ahogyan a Szovjetunió bánt az általa meghódított területek lakosságával” – mutatott rá Miklós Péter intézményvezető, miért is az 1956-ra emlékező programsorozatában rendezte meg csütörtökön a hódmezővásárhelyi Emlékpont az „Ameddig a lábam bírja” Mindennapok a Gulágon címmel a szovjet munkatáborokról szóló tudományos konferenciáját. Mint az igazgató hangsúlyozta, a táborokba elhurcolt mintegy hatszázezer magyarnak egyharmada soha nem tért haza, míg a túlélők nemhogy kárpótlást nem kaptak, de titkolniuk kellett a több éves malenkij robot történetét. Az előadásokon a Németh László Gimnázium, az Eötvös József, a Gregus Máté és a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolák, valamint a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola diákjai vettek részt. Tovább »

Dózsa László: „Anyám emlékét és ötvenhat szellemiségét gyalázzák az engem támadók”

2016. november 10., csütörtök · 6 hozzászólás

emlekpont_dozsa_laszlo_005

Dózsa László színművész, ötvenhatos szabadságharcos egy költeményt előadva vezette be az Emlékpont szerda esti beszélgetését, amelyben nemcsak a hatvan évvel ezelőtti történéseket elevenítette fel, de szólt az őt az elmúlt hetekben ért támadásokról is. Tovább »

Harckocsi-rockkal nyílt meg a „4000 tank” című kiállítás az Emlékpontban + FOTÓK

2016. november 5., szombat · Hozzászólok

emlekpont_4000_tank_16-11-05_015

Ne álljunk szóba ismeretlenekkel! – idézte Bulgakov Mester és Margaritáját Miklós Péter intézményvezető az Emlékpont pénteki kiállításának megnyitóján, amely tételmondat cáfolatául maga éppen maga a most megnyílt tárlat szolgál. Mint felidézte, egy tavaszi napon szólította meg a 4000 tank című kiállítást megálmodó Radics Márk képzőművész, elmesélve ötletét és a lehetőséget, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pályázata jelentett. Tovább »

Stefka István: 1956 a magyar nép forradalma volt

2016. november 4., péntek · Egy hozzászólás

emlekpont_Stefka_16-11-04_010

Kilométeres sor a Gellért-hegyi bolt előtt, hogy megvehessék a két vekni kenyeret, kapualjról kapualjra menekülés a golyózáporban Pest belvárosában, fateknőben szállított halottak – így idézte fel 1956 októberében átélt élményeit Stefka István újságíró. A pestisracok.hu lapigazgatója az Emlékpontban mutatta be az Ötvenhat lövészárkai című interjúkötetét a közgyűjtemény történészével, Zeman Ferenccel beszélgetve. Tovább »

A történelmi tudás és hagyomány továbbadandó érték

2016. október 26., szerda · Hozzászólok

emlekpont_tortenelemverseny_16-10-26_005

Az ötvenhatos halálraítélt, Wittner Mária is segítette az Emlékpont október 17-i történelemversenyén indult általános iskolás tanulókat a kiadott feladatok megoldásában, sőt az első helyezést elért csapatnak egy saját maga által varrt lyukas zászlót is felajánlott. A feladatok értékelését követően az eredményhirdetésre és a díjak átadására szerdán került sor a közgyűjteményben. Tovább »

Következő oldal »