Kultúra

Gyüdi Sándor: a Szegedi Nemzeti Színház közszolgálati színház

Gyüdi Sándor: a Szegedi Nemzeti Színház közszolgálati színház

2009. szeptember 11., péntek
Gyüdi Sándor: a Szegedi Nemzeti Színház közszolgálati színház

A Szegedi Nemzeti Színház (SZNSZ) közszolgálati színház, amely ennek megfelelő értékeket kíván bemutatni - jelentette ki Gyüdi Sándor főigazgató a teátrum évadnyitó társulati ülésén pénteken, a csongrádi megyeszékhelyen.

"A színházban kétségtelenül a legfontosabb a néző, de ez nem jelenti azt, hogy a lehető legtöbb néző a legfontosabb" - mondta a főigazgató arra a közelmúltban megjelent statisztikára reagálva, mely szerint a 2008-as nézőszámot tekintve a SZNSZ a korábbi negyedikről a nyolcadik helyre csúszott vissza a vidéki színházak között. A nézők között kétségtelenül azok vannak többségben, akik könnyed szórakozásra vágynak, de törődni kell azzal a kisebbséggel is, amelyik komoly művészi értéket jelentő, újdonságot felvonultató előadásokra, rétegdarabokra kíváncsi - hangsúlyozta Gyüdi Sándor, hozzátéve: "ahhoz, hogy a lehető legtöbb nézőnk legyen, nem színházat kell csinálni, hanem cirkuszt vagy peep showt". A vidéki színházaknak saját városuknak megfelelő képet kell sugározniuk a világ felé. Ha Szeged a kultúra városa akar lenni - ami jelenti a tudományt az oktatást és a művészetet -, akkor ennek megfelelő műsorrendet kell fölvállalni, tudva azt, hogy ennek a nézőszámban bizony kompromisszumai is vannak - mondta a főigazgató. A művészeti törvény a fenntartói finanszírozás mértéke mellett a nézőszám függvényévé teszi a színházak állami támogatását. A főigazgató szerint azonban az állami támogatás a nézőszámmal arányos művészeti ösztönző résztámogatásnak nevezett elemét helyesebb lenne "kereskedelmi ösztönző résztámogatásnak" hívni, hiszen a jól eladható terméknek biztosít többletforrást. A Szegedi Nemzeti Színház 2009/2010-es programja a társulat új tagjait és a vendégművészeket bemutató péntek esti nyitány gálával indul. Az évad első bemutatója pedig Offenbach Orfeusz az alvilágban című operettje lesz. Ezt tucatnyi premier követi: operák, prózai darabok, gyermekeknek szóló művek és táncszínházi produkciók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.