A Robin Hood főgonosza a szegedi színház deszkáin

2017. október 17., kedd · Hozzászólok

A János királlyal indul a Szegedi Nemzeti Színház novemberi műsora, de az opera szerelmeseit sem hagyják unatkozni, hiszen a napfényvárosába érkezik Rossini A sevillai borbélya is. Majd jótékonysági koncertek sorozatával koronázzák a hónapot. Tovább »

Szimfonikus koncerttel nyitott a Szent Gellért Fesztivál + FOTÓK

2017. szeptember 25., hétfő · Hozzászólok

Tizedik éve tisztelegnek nemzetközi komolyzenei fesztivállal Szegeden az egyházmegye alapítója, Szent Gellért vértanú püspök előtt. A jubileumi programsorozat az ünnepi szentmisét követően szimfonikus koncerttel indult a dómban. Tovább »

Kezdődik a jubileumi Szent Gellért Fesztivál

2017. szeptember 24., vasárnap · Hozzászólok

Az egyházmegye alapítója, Szent Gellért vértanú püspök előtt immár tizedik éve tisztelegnek nemzetközi komolyzenei fesztivállal Szegeden. A jubileumi programsorozat keretében komolyzenei ritkaságok csendülnek fel, fiatal hazai tehetségek mutatkoznak be, kamara- és katonazenekari koncertre, valamint jótékonysági estre invitál a szervező egyházmegye. Tovább »

Komolyzenei fesztivállal tisztelegnek Szent Gellért előtt

2017. szeptember 14., csütörtök · Hozzászólok

Az egyházmegye alapítója, Szent Gellért vértanú püspök előtt immár tizedik éve tisztelegnek nemzetközi komolyzenei fesztivállal Szegeden. A jubileumi programsorozatban ezúttal is szerepet kap a jótékonyság, a Korábban Érkeztem Alapítványt támogathatjuk a Zene Világnapjára meghirdetett koncerten való részvétellel. Tovább »

Új művészekkel bővült a szegedi színház társulata+ FOTÓK

2017. szeptember 8., péntek · 4 hozzászólás

A három hónapos nyári szünet után ismét megtelik „könnyekkel” és „nevetéssel” a Szegedi Nemzeti Színház nézőtere, a főigazgató változatos programokat ígér a közönségnek. A pénteki évadnyitón ismertették a jövő évadot, új tagokat vettek fel az örökös társulatba és fiatal tehetségeket köszöntöttek soraik között. Tovább »

A keleti és a nyugati egyház szemszögéből vizsgálják a Római levelet Szegeden

2017. augusztus 17., csütörtök · Hozzászólok

benyik_gyorgy_sajttaj003kf

A reformáció által legtöbbet vitatott Római levél lesz a központi témája a 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciának, amit augusztus végén rendeznek Szegeden – tájékoztatott Benyik György, a konferencia igazgatója. Bemutatták az 500 hangú Biblia CD-változatát is, és elhangzott, hogy a világban szétszórtan élő magyarok hangzó Bibliáját 2020-ig szeretnék elkészíteni. Tovább »

A tavalyinál több előadást láthatott a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban + FOTÓK

2017. május 26., péntek · Hozzászólok

sznsz_evadzaro014kf

A tavalyinál több, 343 előadást láthatott a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban a 2016-2017-es évadban, a társulat emellett 12 alkalommal vendégjátékon is részt vett – közölte a főigazgató pénteken a Tisza-parti városban. Tovább »

Bemutatkoztak a Szegedi Nemzeti Színház új színészei + FOTÓK

2017. április 20., csütörtök · Egy hozzászólás

szinhaz_sajttaj002kf

Hat új színésszel bővül a drámatagozat. Gazdag programmal zárja az évadot a színház, a saját darabok mellett fesztiválokkal és vendégszereplésekkel is készülnek. Gondolnak a rászorulókra, a gyermekek mellett az idős színházi dolgozókat is segíti egy-egy rendezvény. Tovább »

Hetven év, hetven könyv, hetven írás – Tandi Lajos estje a Somogyiban

2017. március 6., hétfő · Hozzászólok

Tandi Lajos újságíró, szerkesztő 70. születésnapja alkalmából könyvbemutatóval egybekötött ünnepséget rendez a Somogyi-könyvtárban a Dugonics Társaság, valamint a Szeged folyóirat szerkesztősége. A program március 8-án, szerdán 17 órakor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. Tovább »

Kulturális piacon csemegézhetünk a művelődési intézmények programjaiból

2017. január 16., hétfő · 5 hozzászólás

varosi_kulturalis_piac_sajttaj001kf

Hagyományteremtő szándékkal élesztik újjá a ’90-es években nagy sikerű rendezvényt. Az Agóra délutánján bemutatkoznak a szegedi művelődési házak, színházak, civil egyesületek is. Tovább »

Csak egyszer lesz látható Szegeden a Sly

2016. december 15., csütörtök · Egy hozzászólás

szinhaz_sajttaj001kfA Szegedi Nemzeti Színház januárban mindössze egy alkalommal tűzi műsorára a Sly című operát, a műfaj szerelmeseinek ez az utolsó lehetőségük, hogy jegyet váltsanak a nagy sikerű előadásra. A hagyományos Újévi operett gálán pedig ezúttal Koós Jánost köszöntik a vendégművészek sorában.
Tovább »

A koraszülöttekért tartott jótékonysági estet a Szent Gellért Fesztivál + FOTÓK

2016. szeptember 27., kedd · Hozzászólok

szent_gellert_fesztival_hetfo80_gs

Rost Andrea ás Dolhai Attila részvételével adott koncertet a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Dómban hérfő este – a jótékonysági koncerttel a Korábban Érkeztem Alapítványt támogatták. Tovább »

Jó ügyek szolgálatában a Szent Gellért Fesztivál – Hétfőn a koraszülöttekért muzsikálnak + FOTÓK

2016. szeptember 26., hétfő · Hozzászólok

maga_zoltan_koncert040mj

Szombaton Mága Zoltán hegedűművész a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermekeiért muzsikált, hétfőn pedig a Korábban Érkeztem Alapítvány javára tartanak koncertet a fogadalmi templomban.
Tovább »

Komolyzenei fesztivállal tiszteleg Szent Gellért előtt az egyházmegye

2016. szeptember 12., hétfő · 2 hozzászólás

szent_gellert_fesztival_sajttaj04_gs

Két jótékonysági kezdeményezést is felkarol a szeptember 24-én kezdődő IX. Szent Gellért Fesztivál, amellyel az egyházmegye első, vértanú püspöke előtt tisztelegnek. A komolyzenei rendezvény ezúttal Beethovent állítja a középpontba a szimfonikus koncertjei keretében, kuriózumként egy Erkel-átirat is felcsendül, illetve másodízben egyfajta zenei zarándoklatként Szent Gellért halálának helyszínének közelében, a Pesti Vigadóban lép fel a Szent Gellért Akadémia Zenekara. Tovább »

Rangos lengyel kitüntetést kapnak szegedi művészek

2016. április 8., péntek · Hozzászólok

katyni_verengzesre_emlekeztek95_gs

A Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést nyújtja át Roman Kowalski nagykövet a Katyni Requiem magyar alkotóinak, Király László zeneszerzőnek, Polner Zoltán költőnek és Gyüdi Sándor karmesternek, színházigazgatónak pénteken a Lengyel Nagykövetségen – tájékoztatta a diplomáciai képviselet az MTI-t.
Tovább »

8,5 millióból javítják a nagyszínház vakolathibáit + FOTÓK

2016. március 11., péntek · Hozzászólok

szinhaz_vakolat003kf

Szeged idei költségvetésében külön soron 8,5 millió forintot különítettek el a nagyszínház főbejárati homlokzatának rendbetételére, a munkálatok tavasszal, még az évadon belül megkezdődhetnek. Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója arról tájékoztatott, hogy mivel a nagyszínház épületét 1986-ban újították fel utoljára, a vakolathullás mellett számtalan fejlesztésre lenne szükség, így például gépészeti korszerűsítésre, illetve a mozgásukban akadályozott nézők számára a jelenleginél sokkal jobb megközelítési lehetőségeket kellene biztosítani. Tovább »

Az Árgyélus királyfi kapcsán rendez jelmezversenyt a Korábban Érkeztem Alapítvány

2016. február 17., szerda · Hozzászólok

argyelus_kiralyfi_sajttaj001kfA Szegedi Nemzeti Színház újabb jelentős eseményre készül, február 26-án mutatják be ugyanis az Árgyélus királyfi című daljátékot. Az ősbemutató után egy nappal a Korábban Érkeztem Alapítvány jelmezversenyt szervez, a legjobbakat pedig nyereményekkel jutalmazza.
Tovább »

Ismét Koch lett 2016-ban a szegedi színház bora + FOTÓK

2016. január 19., kedd · Hozzászólok

szinhaz_sajttaj006kfKét új bemutatóval, Az elveszett levéllel és az Árgyélus királyfi című gyermekdarabbal készül a februárra a Szegedi Nemzeti Színház. A keddi sajtótájékoztatón bemutatták a színház borát, a Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Barrique-t.
Tovább »

A szegedi szimfonikusok haladnak a korral

2016. január 1., péntek · Hozzászólok

szinhaz_sajttaj014kf“Nagyon jó szórakozás lesz mindazoknak akik eljönnek. Azoknak is, akik csak azért ülnek be, hogy lássák mit hoztunk össze. Ígérem, úgy fognak elmenni, hogy megérte eljönniük és szeretnék, hogy jövőre is legyen valami hasonló.” Ezt ajánlja Lukácsházi Győző a szegedi szimfonikusok Újévi parti-túrájára.
Tovább »

Már decemberre készül a szegedi színház

2015. november 17., kedd · Egy hozzászólás

szinhaz_sajttaj05kfCsupán két hónapja kezdődött el az évad a Szegedi Nemzeti Színházban, máris öt bemutatón és még ugyanennyi tavalyról visszahozott továbbjátszáson van túl a teátrum.
Tovább »

Rekviemmel emlékeztek a katyńi népirtás áldozataira a szegedi dómban + FOTÓK, VIDEÓ

2015. november 9., hétfő · Egy hozzászólás

katyni_verengzesre_emlekeztek88_gs

„Mint minden totális diktatúra, így a szovjet diktatúra sem akart mást a katyńi vérengzéskor, mint megtörni a nemzet gerincét” – fogalmazott Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára a dómban, ahol a katyńi mészárlás áldozataira emlékeztek Király László zeneszerző és Polner Zoltán költő Katyń requiem című művének ősbemutatójával. Tovább »

Jótékonysági koncerttel csatlakoznak a Szent Gellért Fesztiválhoz a szegedi szimfonikusok

2015. szeptember 18., péntek · Hozzászólok

szent_gellert_fesztival12_gsNyolcadik alkalommal rendez nemzetközi komolyzenei koncertsorozatot Szegeden a Szeged-Csanádi Egyházmegye, emléket állítva a vértanúnak, Szent Gellértnek. A szeptember 21-én kezdődő egyhetes programsorozat nyitó- és zárónapján is a Szegedi Szimfonikus Zenekar nyűgözi le a közönséget a felújított dómban.
Tovább »

Szent Gellért Fesztivál – oratóriummal tisztelegnek a vértanú püspök és a dóm megújítása előtt

2015. szeptember 8., kedd · Egy hozzászólás

szent_gellert_feszt_sajtotajekoztato07kf

Az egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódóan nyolcadik alkalommal rendeznek nemzetközi komolyzenei koncertsorozatot Szegeden. A Szent Gellért Fesztivál keretében szeptember 24-én adják át a felújított dómot a híveknek, és ugyancsak különleges programnak ígérkezik, hogy a rendezvénysorozat zárónapján a Szent Gellért Oratórium ősbemutatójára várják az érdeklődőket. Tovább »

Vajda Júlia és Rácz Tibor a szegedi színház örökös tagjai

2015. szeptember 4., péntek · Hozzászólok

nagyszinhaz01kfHárom hónapos “pihenés” után újra megtelik élettel a Szegedi Nemzeti Színház. A hagyományos évadnyitó társulati ülésen Gyüdi Sándor főigazgató ismertette a jövő évadot, illetve a teátrum társulata köszöntötte az új és a tiszteletbeli örökös tagokat.
Tovább »

Anyaszállásra gyűjt a Korábban Érkeztem Alapítvány

2015. augusztus 31., hétfő · Hozzászólok

sajttaj04_gs

A Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Újszülött Intenzív Osztályért Alapítvány idén is segítségre kéri a szegedieket: a Szent Gellért Fesztivál keretei között Miklósa Erikával és a Szegedi Szimfonikus Zenekarral karöltve anyaszállásra gyűjtenek.
Tovább »

Vidám produkciókat céloz meg új évadában a szegedi nemzeti

2015. augusztus 7., péntek · Hozzászólok

szinhaz_sajttaj01_gsOdafigyelve a nézői igényekre, az eddigiektől némileg eltérő műsorfüzetet állított össze a Szegedi Nemzeti Színház a szeptembertől kezdődő évadra. Több vidám, ugyanakkor értékes produkciót állítanak színpadra, összesen 16 premier előadással és számos továbbjátszással.
Tovább »

A szegedi produkcióban szereplő Marlène Assayag nyerte az Armel Operaverseny legjobb előadónak odaítélt díját

2015. július 5., vasárnap · Hozzászólok

Marlene_Assayag

Július 3-án véget ért az Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál Budapesten. A döntőbe jutott énekesek a legjobb előadó díjáért versenyeztek; ezt az elismerést a nemzetközi zsűri a francia szopránnak, Marlène Assayagnak ítélte, aki a Szegedi Nemzeti Színház Alföldi Róbert által rendezett produkciójában, Mozart A Varázsfuvola c. operájában alakította Az Éj királynője szerepét. Tovább »

Hatalmas szegedi sikerrel indult Budapesten az Armel Nemzetközi Operafesztivál

2015. június 30., kedd · Egy hozzászólás

Marlene_Assayag

Mozart A varázsfuvola c. operájával hétfőn este megkezdődött a fővárosi Thália Színházban az Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál. A Szegedi Nemzeti Színház előadása, melynek rendezője Alföldi Róbert, karmestere Gyüdi Sándor volt, tomboló sikert aratott. Tovább »

Szabó Gabi lesz a Szegedi Nemzeti beszélgetős estjének következő vendége

2015. május 20., szerda · Egy hozzászólás

szabo_gabi_kf

A Szegedi Nemzeti Színház “Függöny előtt, maszk nélkül” című rendezvénysorozatának harmadik részében Szabó Gabi színművésznővel beszélget Gyüdi Sándor főigazgató május 20-án, szerdán 17 órától a Kisszínházban.
Tovább »

Király Levente színművész lesz a Kisszínház vendége

2015. április 22., szerda · 8 hozzászólás

Király LeventeFüggöny előtt, maszk nélkül – ezzel a címmel indított útjára nemrégiben beszélgetéssorozatot a Szegedi Nemzeti Színház. A sorozat következő részében, április 23-án (csütörtökön) 17 órai kezdettel Gyüdi Sándor vendége, beszélgetőtársa Király Levente színművész lesz. Tovább »

Fekete Gizi minden előadás előtt izgul + FOTÓK

2015. március 14., szombat · Hozzászólok

fekete_gizi_kulisszak_mogott02_gs“Fekete Gizi jelenleg a vidék színjátszásának egyik legmarkánsabb, leghatározottabb karakterű színésznője” – írja a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjáról a teátrum honlapja. Valóban, a művésznő kisugárzása tekintélyt parancsoló: ő a klasszikus színjátszás “megközelíthetetlen” dívája, miközben végtelen hálával képes adózni szerető közönségének. A szegedi színház első Függöny előtt, maszk nélkül című beszélgetős estjének vendége a Jászai Mari-díjas színésznő volt.
Tovább »

Gyüdi Sándor: A szegedi színház példa a kis társulatok számára

2015. február 17., kedd · 9 hozzászólás

gyudi_sandor03_gs“Nekünk az a missziónk, hogy olyan művészeti értékeknek is színteret adjunk, amelyek nem feltétlenül a vonzó műfajok közé tartoznak. Az évad programjainak összeállításában a sokféleségre törekszünk.” A főigazgatóval a műsorpolitikáról, a nézői igényekről, a sajtó véleményformáló erejéről beszélgettünk.
Tovább »

A Kurázsi mama háborús dráma gyilkos humorral + FOTÓK

2015. január 15., csütörtök · Hozzászólok

kozonsegtalalkozo_somogyi13_gsBertolt Brecht mind zenéjét, mind történetét tekintve zavarba ejtő színházat tudhat magáénak, ahol nem csak a humor gyilkos. Legismertebb művét, a Kurázsi mama és gyermekeit Bodolay Géza állítja színpadra, így szerdán vele és a szegedi teátrum színészeivel a Somogyi-könyvtárban találkozhatott a közönség.
Tovább »

Opera- és operettbemutató a Szegedi Nemzeti Színház decemberi műsorán

2014. november 20., csütörtök · Hozzászólok

sznsz_sajtaj13_KF

Két egyfelvonásos opera premierjével, Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjének bemutatójával és változatos év végi programokkal várja a közönséget decemberben a Szegedi Nemzeti Színház – közölte Gyüdi Sándor főigazgató a programokról rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón. Tovább »

Egy színházi délután a legkisebbekért + FOTÓK

2014. november 16., vasárnap · Hozzászólok

koraszulott_delutan01_KF

“Eljön a fény, szép a remény, ahogy felsír és néz. Egy érkező élet a kezedben ébred és a jövő a tét.” Rendhagyó helyszínen, a Szegedi Nemzeti Színházban csapott a húrok közé a Dodgem együttes. A teátrum ugyanis a Koraszülöttek Világnapja alkalmából órási játszótérré változott.
Tovább »

Nagy lesz a zsibongás a Koraszülöttek Világnapján a szegedi színházban

2014. november 8., szombat · Hozzászólok

A színházi titkok a legkisebbek előtt is feltárulkoznak: színpadbejárás, sminkelés és jelmezpróba várja a gyerekeket és családtagjaikat november 16-án, a Koraszülöttek Világnapján. Hogy a nap ne csak a játékról, hanem a meséről is szóljon, Csukás István legújabb daljátékát is megnézhetik a kicsik.
Tovább »

Ősbemutató és operapremier a szegedi teátrum műsorkínálatában

2014. szeptember 12., péntek · 2 hozzászólás

szinhaz_egyetem_megallapodas

Pozsgai Zsolt A Vasgróf című drámájának ősbemutatója, és Verdi Macbethjének eredeti változata is szerepel a következő hetekben a Szegedi Nemzeti Színház műsorán – mondta Gyüdi Sándor igazgató a teátrum szeptemberi és októberi programját bemutató pénteki sajtótájékoztatón.
Tovább »

Új művészekkel bővült a szegedi színház örökös tagjainak sora + FOTÓK

2014. szeptember 5., péntek · Egy hozzászólás

SZS20140905_szinhazi_evadnyito_033

Rövidke nyári szünet után ismét megtelik élettel és zenével a Szegedi Nemzeti Színház. A pénteki évadnyitón ismertették a jövő évadot, új tagokat vettek fel a örökös társulatba és fiatal tehetségeket köszöntöttek soraik között.
Tovább »

Zenés forgatag – amikor a sportolók is hangszert ragadnak

2014. június 13., péntek · Hozzászólok

zene_szs

Hallotta már Nagy Péter olimpikon súlyemelőt cintányéron játszani? És azt látta már, hogyan fogja le az akkordokat egy gitáron Petrovics Kálmánt, EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület klubvezetője? A Szegedi Szimfonikus Zenekar ezúttal a zeneszerető élsportolókat és a komolyzenét is közelebb hozza a szegediekhez.
Tovább »

Májusban bemutatkoznak a jövő színházi tehetségei

2014. április 22., kedd · 2 hozzászólás

szinhazsajttaj01_gs

A jövő színházi tehetségeit felkarolja, az idős művészeket pedig jótékonysági gálával igyekszik segíteni a szegedi teátrum. Évadzárót ismertettek.
Tovább »

Kikapcsolódás a családnak és több próza – ezt kínálja idén az Újszegedi Szabadtéri Színpad + FOTÓK

2014. március 19., szerda · Hozzászólok

reok_szabadteri_sajttaj01_gsÖsszesen kilenc előadás várja a Szegedi Szabadtéri Játékok kisebbik játszóhelyén, Újszegeden a nézőket nyáron. A nagyérdemű többek között a Svejket, az Indul a bakterházat és a Páratlan párost is megtekintheti. Tovább »

Cso-cso-szán, vagyis Rost Andrea Szegeden – februári műsor a színházban

2014. január 21., kedd · Egy hozzászólás

szinhaz_sajttaj04_gsJön a Pillangókisasszony, visszatér a Pipás Pista, valamint Csukás István Ágacskájának állatkái is megelevenednek a színpadon. Gyüdi Sándor főigazgató a februári színházi csemegéket ismertette.

Tovább »

Bob hercegtől a karácsonyi műsorokig – decemberi kínálatát ismertette a szegedi színház

2013. november 13., szerda · 2 hozzászólás

színhaz_sajttaj02_gsTovább dübörög a Verdi-hetek, de a november még két premierprodukciót tartogat a szegedi színházban. A szerdai sajtótájékoztatón Gyüdi Sándor főigazgató bemutatta a decemberi előadásokat, az ünnepi vendégelőadásokat és koncerteket, de a jövő májusi Pillangókisasszonyt is előrevetítette.
Tovább »

Következő oldal »