Közélet

Szeged fejlődésének záloga a nemzetközi verseny és a határmentiség

Szeged fejlődésének záloga a nemzetközi verseny és a határmentiség

2023. október 20., péntek
Szeged fejlődésének záloga a nemzetközi verseny és a határmentiség

Szeged is helyet kapott Fekete Dávid és Morvay Szabolcs könyvében, amely Kultúraalapú városfejlesztés címmel jelent meg. Szerdán vármegyeszékhelyünkön mutatták be a kötetet.

Egészen eddig nem volt példa arra, hogy valaki olyan részletes írást készítsen a kultúraalapú településfejlesztésről, mint Fekete Dávid, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) győri képviseletének vezetője, egyetemi docens és Morvay Szabolcs egyetemi adjunktus.

A Délmagyarnak adott interjújukban elmondták, hogy makrorégiós lehatárolást tettek a könyvben, hiszen Kelet-Közép-Európát elemezték.

Rámutattak, először is a már lezajlott Európa Kulturális Fővárosa projekteket tekintették át, köztük például a 2010-es pécsi programokat, abból a szempontból, hogy a cím elnyerésének milyen hatásai voltak a településre, milyen eredményeket, sikereket vagy épp ellentmondásokat generált. Emellett pedig kelet-közép-európai városokat elemezték, hasonlították össze az Európai Bizottság által készített online adatbázis alapján, amely a kulturális és kreatív városokat foglalja össze. Hangsúlyozták, a könyv célja ugyanis az, hogy megmutassák, a kultúrát, mint városfejlesztő erőt hogyan lehet használni.

A beszélgetés során Szegedre is kitértünk, hiszen városunk is helyet kapott a könyvben. A szerző kérdésünkre azt mondták, hogy Szeged egy nagyon komoly tudásközpont, amely virágzó kulturális élettel rendelkezik. Megjegyezték, szépen fejlődnek a kulturális terek és intézmények, de kiemelendőek a Szeged-Csanádi Egyházmegye fejlesztései is, a kultúraalapú városfejlesztés ugyanis többszereplős játék, része van abban az önkormányzatnak, az államnak, az egyháznak, a civileknek és a különböző finanszírozású projekteknek is. Szeged jó példája ennek

-tették hozzá.

Fekete Dávid és Morvay Szabolcs a könyvben bátorító kritikaként fogalmazta meg Szeged kapcsán azt, hogy jól járhat egy város, ha nemzetközi megmérettetésen vesz részt, például az Európa Kulturális Fővárosa címre pályáznia kellett volna a városnak. Így ugyanis remek kapcsolatrendszerhez juthat, jó gyakorlatokat láthat, a marketingértéke is nő, valamint olyan csapatot tud létrehozni, amelynek tagjai komolyan veszik a feladatot. Emellett szerintük Szegednek érdemes lenne kihasználnia a határmentiséget, amely új eleme lehetne a város kulturális fejlődésének.

A Délmagyar teljes cikke ITT megtekinthető

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.