Közélet

Már 56 ember halálát okozta lakástűz vagy szén-monoxid mérgezés az idén

Már 56 ember halálát okozta lakástűz vagy szén-monoxid mérgezés az idén

2023. október 6., péntek
Már 56 ember halálát okozta lakástűz vagy szén-monoxid mérgezés az idén

2023 első három negyedévében 4645 lakástűz keletkezett, 947-tel kevesebb, mint 2022 első kilenc hónapjában, ami 17 százalékos csökkenést jelent. A vizsgált időszakban 55,3 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 28,7 ezerrel kevesebb, mint tavaly, ami 34 százalékos csökkenés - írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

51 ember vesztette életét az első kilenc hónap során lakástüzekben, a tavalyi év hasonló időszakának esetei 58 áldozatot követeltek. A leggyakrabban egyedül élő idősek váltak lakástűz áldozatává.

Naponta átlagosan 17 otthonban csaptak fel a lángok, ezekben az esetekben 398 ember sérült meg.

Kiemelik, hogy az érintett lakások nagyon kis hányadában, 0,3 százalékában volt füstérzékelő. Hangsúlyozzák, hogy ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni.

Szén-monoxid miatt az első három negyedévben 777-szer riasztották a tűzoltókat, 72-vel, 9 százalékkal kevesebbszer, mint a tavalyi év hasonló időszakában. 138 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 14-gyel többen, mint egy éve. 5 ember vesztette életét szén-monoxid miatt, 4-gyel kevesebben, mint tavaly ilyenkor - írták az elemzésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.