Közélet

140 éves a szegedi Nemzeti Színház

140 éves a szegedi Nemzeti Színház

2023. október 14., szombat
140 éves a szegedi Nemzeti Színház

Ferenc József magyar király és osztrák császár jelenlétében 1883. október 14-én, díszelőadással avatták fel az árvíz után újjáépített Szeged első állandó színházát. Az épületet a monarchiaszerte népszerű Fellner és Helmer építésziroda tervezte és nagyjából 440 ezüstforintból építették be. Ma, 140 évvel később ugyancsak ünnepi gálaműsorral emlékeznek a jeles évfordulóra - írja a Délmagyar

Az 1800-ban már felbukkantak a magyar nyelven játszó szí}társulatok Szegeden. Kelemen László együttese két alkalommal is fellépett a Tisza-parti városban, Wesselényi báró kolozsvári társulata 1803-ban, Ernyi Mihály együttese pedig 1806 októberétől 1807 áprilisáig szórakoztatta művészetével a közönséget.

Nagyon kevesen tudják Szegeden, hogy a város az elsők között építtetett hivatásos színjátszás céljaira egy termet. A városházán alakítottak ki a színházi előadások befogadására alkalmas helyszínt, ebben Kelemen László társulata, az első magyar színtársulat is játszott. A terem nagyjából az 1850-es évekig szolgálta a színművészetet, még zsinórpadlása is volt

idézte fel a Délmagyarnak aszegedi színjátszáskezdeteit a kétszeres Jászai-díjas rendező, színháztörténész, Sándor János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.