Közélet

Botka-közeli szereplők az amerikai befolyás alatt álló a Szabad Európa portál

Botka-közeli szereplők az amerikai befolyás alatt álló a Szabad Európa portál

2022. december 15., csütörtök
Botka-közeli szereplők az amerikai befolyás alatt álló a Szabad Európa portál

Hosszú évek SZDSZ-es lobbija ért célt, mikor az Egyesült Államok adófizetői pénzéből újra "Szabad Európa" néven indítottak el egy médiumot. A portál elfogultságát jól illusztrálja, hogy az egyik alapító tag a posztkommunista MSZP korábbi sajtósa, Botka László tanácsadója az állandó szakértőjük, és több, korábban a Soros-médiában dolgozó újságíró is odaigazolt - idézi fel az Origo.

Bár az ezen a néven a rendszerváltás előtt nagy társadalmi szerepet betöltő magyar nyelvű rádiót negyvenkét éves működés után, 1993-ban végleg bezárták, 2020-ben azonban internetes oldalként mégis újraindították, de immár totális baloldali elfogultsággal.

Az "újraélesztés" fő szószólója a letűnt SZDSZ egyik kulcsfigurája, Haraszti Miklós volt, aki már 2012-ben a Washington Postban kérte az Egyesült Államokat, hogy indítsa újra a klasszikus médiumot. Haraszti ráadásul két balliberális nagyágyút, a rendszerváltáskori SZDSZ-szimpatizáns amerikai nagykövetet, Mark Palmert, illetve az Orbán-kormány leváltását polgárháború révén is elképzelhetőnek tartó Charles Gatit is maga mellett tudhatta a kezdeményezéskor. Ahogy bő egy évtizede ők hárman írták:

a nyugati típusú, plurális demokrácia magyarországi bukásával itt az idő, hogy az Egyesült Államok újraindítsa a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adását.

A liberális értelmiség igényeit végül 2020-ra szolgálta ki az USA. Két éve, szeptemberben indult el a Szabad Európa nevet viselő médium, immár online kiadásban. A régi időkre archív hangfelvételek közzétételén túl nem sok minden emlékeztet az oldalon, sőt, a lap egyik alapító tagja az a Kerényi György, aki a posztkommunista párt, az MSZP sajtósa volt pár évvel korábban. Kerényi Botka László tiszavirág-életű jelöltsége idején dolgozott az MSZP-nek, majd a szegedi városházára ment, mintegy követve főnöke 2017 végi visszavonulását.

Kerényi azonban nem az egyetlen Botka-közeli szereplő a szabadeuropa.hu-nál.

Rendszeres szakértő ugyanis az egykori SZDSZ-es kabinetfőnök, a szegedi polgármester tanácsadója, Ruff Bálint. Érdekes epizód, hogy a baloldali előválasztást a portálon podcast-adásokban kommentáló tanácsadó Márki-Zay Péter tavaly októberi győzelme után sajtóhírek szerint nála is munkára jelentkezett, ám a végül szintén elbukott kormányfőjelölt nem kért a szolgálataiból. Mindemellett az is figyelemreméltó, hogy 

a magát függetlennek hazudó portál több munkatársa korábban Soros György által finanszírozott médiumnál dolgozott.

A Szabad Európa néven működő portált amerikai költségvetési pénzekből tartják fenn. Saját bevallásuk szerint függetlenségük egyik garanciája 

a külföldön működő amerikai médiumokat összefogó ügynökség, a USAGM tevékenységét meghatározó jogszabály,

ez alapján, bár a nevükben az "Európa" szó szerepel, valójában amerikai médiaként tekintenek magukra. "A működés költségeit az Egyesült Államok kongresszusa biztosítja a USAGM független testületen keresztül" – írják, az USAGM rövidítés feloldása "Az Egyesült Államok Globális Médiáért felelős Ügynöksége". A weboldal valójában egy "kereskedelmi képviselethez" tartozik, melynek neve: RFE/RL Inc. Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselet. A lap pontos költségvetése nem ismert, 

a finanszírozás azonban teljesen egészében amerikai adófizetői pénzből történik, ugyanis a portálon nincsenek hirdetések.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.