Közélet

Pofátlan trükkel halászná el a harmadik híd ügyét Nemesi Pál és a Fidesz elől a szegedi városvezetés!

Pofátlan trükkel halászná el a harmadik híd ügyét Nemesi Pál és a Fidesz elől a szegedi városvezetés!

2021. április 28., szerda
Pofátlan trükkel halászná el a harmadik híd ügyét Nemesi Pál és a Fidesz elől a szegedi városvezetés!

A legfontosabb ígérete volt a (várva várt?) harmadik szegedi híd megépítése a 2019-es választások kampányában Nemesi Pálnak, aki akkor a Fidesz támogatását is élvezte, de független polgármesterjelölt volt. Ezzel a fideszes hátszéllel pedig szerzett is egy nagyon komoly ígéretet kormányzati szereplőktől arra, hogy egyenesbe fordulhat Szegeden az évtizedes terv. Beszélt is róla igen sokat akkor még; sőt egy látványvideót is készített.

https://www.youtube.com/watch?v=yeKSVJ48SQ4

Akkor - tehát még 2019-ben - a szegedi városvezetés, és politikusaik fitymálták le a tervet, röhögték ki és mondták azt, hogy úgy sem lesz az egészből semmi, és egyébként is, ezt már rég megígérte Orbán Viktor; Botka maga pedig hétszer is - emlékeztették is erre. Majd jött Botka László a saját szép és színes látványterveivel, amelyekből mindezidáig csak az ábránd a valóságos. Bár ez nem lephetett meg igazán senkit, aki emlékezett ERRE.

Nemesi fejlesztési kormánybiztosként is hidat ígér

Nemesi Pált tavaly ősszel a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosává nevezte ki a miniszterelnök. Nagyon komoly feladat ez, hiszen egy egész - Európából is látható méretű - régió egységes, egymásra épülő gazdaságfejlesztését kellene összehoznia a kormánybiztosoknak. Ezekből négy van Magyarországon.

Ebből a szemszögből nézve a harmadik szegedi híd ügye aprócska. Mégis, Nemesi Pál tartotta magát tervéhez, korábbi ígéretéhez, és tolni kezdte a hidat (is)

- erről kommunikált is szolídan különféle felületein. Az utolsó, érdemi információ az új szegedi hídról tavaly decemberben érkezett, egy MTI hír formájában. Akkor azt közölték, hogy "a kormány 82 milliárd forintot biztosít kiemelt társadalmi igényeken alapuló újabb gyorsforgalmi, főúti, települési elkerülő, csomóponti és hídfejlesztések előkészítésére, így hetvennégy újabb közútfejlesztés tervezése kezdődhet meg - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A közlemény szerint Szegeden és Szolnok is új híd épülhet a Tisza felett."

Színes infómorzsák vs. egészpályás letámadás

Azóta semmilyen konkrét, komolyabb hír nem jutott el a szegediekhez az új hídról Nemesi Páléktól, azon kívül, hogy azt nagyon szeretné ő is és dolgozik érte. Pedig az oldalán kerestük "harmadik híd", "déli híd" és "dél-híd" verziókban is, de ezekre a kulcsszavakra csak ennyit találtunk. A találatok között érdemi hír nincs a harmadik hídról, illetve arról, hogy jelenleg hol is tart ez a projekt.

Szivárogtat a szegedi városvezetés

Aki azonban Nemesi helyett is gőzerővel kommunikál ebben a témában: az a szegedi városvezetés, pontosabban Nagy Sándor momentumos alpolgármester.

Nagy Sándor nagyon ügyesen, ravaszul és rendszeresen szivárogtat, kommunikál az új hídról, azt a látszatot keltve, hogy ezen csak ők dolgoznak.

Véletlenül pedig a momentumos alpolgármester posztjait felfedezte és lelkesen össze is foglalta a Momentum-közelinak elkönyvelt helyi online lap, a Szegeder. Épp csak kifelejtették az összefoglalóból azokat, akiken az egész múlik - vagyis a kormányt, a minisztériumokat, és persze Nemesi Pált is. Ők egy félmondatban sem szerepelnek a "cikkben". Ez olyan jól sikerült nekik, hogy Nagy Sándor maga ajánlotta követői figyelmébe ezt a "cikket", vagyis lényegében saját magát, a közösségi oldalán.

Nemesi szerint "közös nevező" van a városvezetéssel; de úgy tűnik, lenyúlják előle a témát

Bár Nemesi Pál többször is hansgúlyozta, hogy szerinte "közös nevező" van a szegedi városvezetéssel, a "véleménykülönbségek összeegyeztethetők", és egyetértenek a város fejlesztési koncepciójában; a kívülálló számára egy ideje tűnhet úgy: a harmadik hídról csak a városvezetés kommunikál, és csak saját magát tolva előre, mindenki mást pedig kihagynak.

Bár a látszat valóban ez lehet, információink szerint

Nemesi tudatosan nem beszél egyelőre a hídról (sem), és ennek az az oka, hogy szakemberként definiálja önmagát, nem pedig politikusként. Politikusként érdeke lenne minél többet beszélni minél több fejlesztésről, ezzel elnyerve az emberek szimpátiáját és támogatását, de neki nem ez a fontos. Hanem az, hogy meg is tudja csinálni, amiről beszél majd.

Szakemberként tehát megvárja azt a pillanatot, ami után végre pontos, hiteles és alapos információkról beszélhet; végleges megoldásról; nem pedig olyan ötletekről, tervekről, amelyek még változhatnak - közölték Nemesihez közelálló forrásaink.

Hogy áll a híd ügye valójában?

Erre a kérdésre hiteles választ mi nem tudunk adni - egyelőre. Az biztosan kijelenthető, hogy meg fog épülni. Az is biztos, hogy

Nemesiék készítettek egy igen alapos előtanulmányt a déli hídról (is), és ezt áprilisban be is nyújtották a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez, ahol döntenek róla. Ebből az anyagból idézgethet és villanthat fel részleteket az alpolgármester, és hagyja ki a többieket.

Hogy ebben a tanulmányban pontosan mi van, mi a terv, mi a koncepció, azt egyelőre nem tudtuk meg. Lapunk igyekszik a következő napokban hiteles inforációkhoz jutni a témában. Ha ez sikerül, akkor arról beszámolunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.