Közélet

Megújult a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza

Megújult a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza

2020. október 27., kedd
Megújult a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza

A dél-alföldi régió tudósainak, a Magyar Tudományos Akadémiához és a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő rendezvényeknek és kiállításoknak ad otthont a szegedi SZAB-székház.Az egykori Hungária szálló impozáns épülete 1967 óta az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza.A szegedi Somogyi utca 7. szám alatti épület homlokzati része és az Oskola utca felőli árkádjai nettó 50 millió forintból újultak meg.

A SZAB-székház újjászületése alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az épülethez tartozó árkádok alatt az eddig baloldalon elhelyezett öntöttvas világító testek átkerültek a másik oldalra.

A homlokzati címertBánvölgyi Lászlószobrászművész és restaurátor alkotta újra, a homlokzat színét az Országos Műemlékvédelmi Hivatal szakértője ésVesmás PéterYbl-díjas építész, tervező közösenválasztotta ki.

– Az öntöttvas erkély és az ereszcsatorna is megújult, bár a nem hozzáértők számára befejezetlennek tűnhet – fogalmazott a kivitelezést vezető cég, a Treborum Kft. ügyvezetője,Székely Róbert.

Az oxidációs folyamat hatására összhangba kerülnek a színek.A harmónia jegyében az eddig fehér nyílászárók zöld színt kaptak, s ezzel összhangban az eddig szürke lábazat is zöld színnel újult meg.

Tizenkét cég, 50-60 munkatársavett részt a SZAB-székház felújításában.

– A felújítás az50 millió forintosnettó költséghatár alatt valósult meg – hangsúlyoztaKönig Marianna, az MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának igazgatója.

Szeged ikonikus épületének históriáját összefoglalvaKrisztin Tiborakadémikus, a SZAB új elnöke, az SZTE professzoramegköszönte a kivitelezők lelkiismeretes munkáját.

– A műköveket vízhatlan anyaggal vontuk be, az erkélykorlát homokszórást kapott, az árkádok alatt pedig az elektromos hálózat is megújult – emelte kiSzékely Róbert. A Treborum Kft. ügyvezetője az átadó rendezvényen örömét fejezte ki, hogy részese lehetett a SZAB-székház restaurálásának. –A SZAB-székházrenoválásával, jelképeinek restaurálásával belophattuk magukatSzeged történelemkönyvébe.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.