Közélet

Múltidéző 32. rész: 39 éves a Nagyáruház

Múltidéző 32. rész: 39 éves a Nagyáruház

2019. március 13., szerda
Múltidéző 32. rész: 39 éves a Nagyáruház

1980-as átadásakor a szegedi Nagyáruház volt az ország második legnagyobb bevásárlóközpontja.

Alapterülete, árukészlete alapján vonzáskörzete a város és a megye határain túlra is kiterjedt. A közelmúltban leginkább a turkálók otthonául és a hajléktalanok pihenőhelyéül szolgált.

A vidék legnagyobb áruháza

1977-ben a DÉLÉP generálkivitelezésében, közel 30 alvállalkozó közreműködésével kezdődött a Jókai utcai üzletközpont építése. A 13 ezer 210 négyzetméter alapterületi, 260 milliós költséggel megvalósított, 1980-ban átadott áruháznál akkor még csak a budapesti Sugár Áruház volt nagyobb. Megnyitásakor más rekordokat is felállított: a Nagyárúháznál található Szeged legelső mozgólépcsője, valamint Szeged legelső mediterrán stílusú üzletei. Alapterülete, árukészlete alapján vonzáskörzete a város és a megye határain túlra is kiterjedt. A Nagyáruház építését segítő értékes munkájáért Darvas Tamás, a DÉLÉP üzemvezetője megkapta a Munka Érdemrend bronz fokozatát.

Jókai utcai látkép a '70-es években, még a Nagyárúház nélkül. Fotó: Szegedi Emlékkereső

„Zavartalan működtetése, az üzletpolitikai célok egyeztetése, az egységes kereskedelmi profil biztosítása érdekében az áruházat üzemeltetők társulási szerződést kötöttek. Az üzemeltetési társulásban a Csongrád megyei Vendéglátó Vállalat, a Komplett Ruházati Vállalat, a Szeged és Vidéke ÁFÉSZ mellett részt vesznek a jövő év első felére elkészülő, az áruházhoz szervesen Illeszkedő pavilon gazdái, a Delta Kereskedelmi Vállalat, valamint az Óra. és, Ékszerkereskedelmi Vállalat is.” –

olvasható a Délmagyarország 1980. december 4-i számában.

Turkálók és hajléktalanok

Sokáig a turkálók fellegvára volt

a Nagyáruház Passzázs sora - összesen hét használtruha üzlet működött ott, három évvel ezelőtt azonban a legtöbb bezárt, vagy más helyre költözött.

Korábban megírtuk

, hogy a Nagyáruház környékét évek óta a fedél nélküliek uralják. Itt elsősorban békés hajléktalanokba ütközhetünk: többségük pihenni jár ide, mivel a Passzázs sor üveg kupolája fedelet biztosít nekik. Néha napján előfordul, hogy kéregetők is megjelennek itt, de alapvetően ez nem jellemző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.