Közélet

Elmarad a vérszívó invázió?

Elmarad a vérszívó invázió?

2017. augusztus 25., péntek
Elmarad a vérszívó invázió?
szunyoggyerites

Nem keserítik meg a szúnyogok az idei nyarat, a nagy hőség miatt elmaradt permetezéseket a szakemberek pótolják.

„ Korábban már naplementekor kénytelen voltam az ablakokat becsukni, mert nem győztük a szúnyogokat csapkodni. Idén az elmúlt évekhez viszonyítva nem olyan nagymértékű az invázió, elvétve száll be egy-egy, az éjszakára nyitva hagyott ablakon” – fogalmazott a Tisza parti lakások egyikében lakó

Anna

, aki időről időre visszatérő problémának tartja a vérszívók megjelenését. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja. Az országos szúnyoggyérítési program június 1-jén indult. A kezelésekre az időjárástól függően szeptember végig van lehetőség, de az eddigi tapasztalatok alapján várhatóan augusztusban befejeződhetnek a munkák.

Molnár Krisztina

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó főhadnagya portálunknak elmondta, a térségben az előző évekhez viszonyítva nem volt jelentős a vérszívók jelenléte. A központi program mellett az önkormányzatok önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá a lakosok is jelezhetik a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A polgárok által jelzett kezelések minden esetben megvalósultak. Szinte az összes régióban történt gyérítés az elmúlt 12 hétben, a nagy hőség miatt elmaradt permetezéseket pedig minden esetben pótolni fogják. „Fontos kiemelni, hogy a kezelések nem irtások, hiszen a cél nem egy teljes populáció eltüntetése. Minden esetben csak gyérítésről beszélünk” – jegyezte meg a szakember. A katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen az állatok védelme miatt fontos, hogy időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A légi permetezés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre. A felhasznált irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, az emberekre, háziállatokra, melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.