Közélet

Divat házasodni – esküvői trendek 2017-ben

Divat házasodni – esküvői trendek 2017-ben

2017. augusztus 16., szerda
Divat házasodni – esküvői trendek 2017-ben
lakodalom_dekor

A Központi Statisztikai Hivatal év eleji kimutatása megerősítette, hogy a 2016-os év során jelentősen növekedett a házasulandók száma az országban. A nyár közkedvelt időpont a jegyes párok számára, hogy életüket egybekössék. A tendencia Szegeden is megfigyelhető, hiszen ilyenkor megszokottá válnak a menyasszony-vőlegény párosok a város parkos részein és a Dóm téren egyaránt.

A KSH jelentése szerint a tavalyi év januárja és novembere között csaknem negyvenkilencezer pár mondta ki a boldogító igent az anyakönyvvezető előtt. Érdemes megfigyelni, hogy mi lehet a gyarapodó számnak a hátterében. Egy friss házas feleség nyilatkozta, hogy élete párját öt éve találta meg, s úgy érzi elérkezett az idő a családalapításra. A fiatal hölgy meglátása szerint, ha két ember egymásra talál, nincs miért hezitálni. Jelenleg talán több az olyan személy, akik szívesen köteleződnek el partnerük iránt, és szeretnék egymást segítve leélni életüket. A magasabb létszám mellett az egyedibb és igényesebb esküvőkre, lakodalmakra is kezd nőni az érdeklődés.

Nemes Roland

, szegedi ceremóniamester elárulta, hogy egyre inkább a pár igényei dominálnak a lakodalmakon. A legtöbben esetben már nem egy sablonos programsorozatról beszélünk esküvő címszó alatt, hanem a házasulandó felek saját magukat is próbálják belevinni az esküvőbe, beszéljünk akár a tematikáról, a dekorációról, vagy éppen a zenei szolgáltatásról.

lakodalom_dekor2

Fontos tudni a meghatározó lépés előtt állóknak, hogy a kiszemelt időpontot egy évvel korábban tudják leghamarabb lefoglalni az anyakönyvi hivatalban. Ilyen szempontból furcsának hathatnak az olyan teóriák, mikor valaki már évekkel korábban leegyezteti álmai helyszínét, holott az időpont még közel sem biztos. A házasságkötés, valamint a lakodalmak szervezése hatalmas üzletággá nőtte ki magát, így nem szabad meglepődni, hogy abban az esetben, ha a pár kihelyezett szertartást szeretne a lakodalom helyszínén, ugyancsak egy nagyobb összeget kell érte fizetniük. A kihelyezett ceremónia meghittebb tud lenni, amire a fiatal párok is felfigyeltek az utóbbi években.

Kiss Gyöngyi

, rendezvényszervező és dekoratőr is kiemelte, hogy az utóbbi években a munkái során hatvan-negyven százalékra oszlott az arány a kihelyezett szertartások javára. Az utóbbi pár évben egyre jobban terjed a ceremóniamesterek szerepe a lakodalmak lebonyolításában. Nemes Roland elmondta, hogy lényegében nem különbözik a feladata a vőfélyéhez képest, viszont teljesen más stílus jellemzi a ceremóniamesterkedést. A vőfély esetében megvannak a rigmusok, illetve egy szorosabb értelemben vett hagyományőrzés is társul a teendőkhöz. Mindenki maga döntheti el, hogy melyik az az irány, ami közel áll a szívéhez, hiszen ahogy azt Nemes is hangsúlyozza, ugyanolyan jól tud sikerülni egy meghittebb és családiasabb összejövetel, mint egy hatalmas több száz fős lakodalom. Egyre gyakoribb, hogy ötvözve kérik a párok a porondmesteri feladatokat, hiszen a lakodalom buli részét modernebb köntösben képzelik el, míg a hagyományokhoz is ragaszkodnak, emiatt jelen van a nagy múltra visszatekintő lánykikérés, a kalácstörés, és minden egyéb, ami egy igazi falusi esküvőnél nélkülözhetetlen. A zenei szolgáltatások terén is látszik az elmozdulás. A zenekarok mellett a DJ-k is egyre népszerűbbek a lakodalmakon, akik ugyancsak képesek pazar hangulatot teremteni. Továbbá előfordul, hogy a jeles nap egy bizonyos pontjáig zenekar játszik, majd miután a kötelező programok a menyecske tánccal véget értek, egy lemezlovas veszi át a színpadot.

lakodalom_dekor1

Kérdésünkre Kiss Gyöngyi elárulta, hogy a vintage stílus 2017-ben is hódit. A két éve tartó láz egyre felkapottabb, s a házasság előtt álló párok közelebb érzik magukhoz a rusztikus zsákszövetet, a csipkét, valamint a fa hatású dekorációt, mint klasszikus lakodalmi díszítéseket. A szegedi dekoratőr hozzátette, sok esetben az idei nyáron a rose goldot, valamint a burgundi vörös színt kérik. A bordó árnyalat hosszú ideig nem szerepelt a palettán, ha esküvőről volt szó, azonban ez az új bordós, boros árnyalat megdöntötte a bevett szokást. Egyre inkább terjednek a tematikus esküvők itthon is, azonban erre sok esetben a dekoráló hívja fel a párok figyelmét. Igazán ötletessé és egyedivé tudja tenni a nagy napot, ha a párok munkája, hobbija, vagy akár házi kedvenceik belekerülnek az esküvő grafikájába, vagy a díszítésben köszönnek vissza. Kiss Gyöngyi is azon az állásponton van, hogy egy tematika mindenképpen kiemeli az adott esküvőt a többi közül, amivel célszerű élni is, hiszen mindannyiunk életében megvan az részlet, amiből sugárzik az egyediség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.