Böjte Csaba: „Az ördög mint ordító oroszlán jár közöttünk”

2017. október 20., péntek · 2 hozzászólás

A ferences szerzetes szerint a magyarokban több lakozik, mint gondolnánk. Elárulta, nem a migránsok tól félti Európát, hanem a keresztények eltunyulása miatt. Az általa nevelt árváknak és az egyetemistáknak ugyanazt üzeni: bízzanak Jézus Krisztusban, kövessék Isten parancsait. Tovább »

Divat házasodni – esküvői trendek 2017-ben

2017. augusztus 16., szerda · Hozzászólok

lakodalom_dekor

A Központi Statisztikai Hivatal év eleji kimutatása megerősítette, hogy a 2016-os év során jelentősen növekedett a házasulandók száma az országban. A nyár közkedvelt időpont a jegyes párok számára, hogy életüket egybekössék. A tendencia Szegeden is megfigyelhető, hiszen ilyenkor megszokottá válnak a menyasszony-vőlegény párosok a város parkos részein és a Dóm téren egyaránt. Tovább »

A férfi és nő egymásra találása a népmesékben és mindennapjainkban

2017. május 3., szerda · Hozzászólok

AntalfaiM1

Antalfai Márta pszichoterapeuta, művészet- és meseterapeuta volt a szegedi CsaládEgyetem vendége május 2-án a Katolikus Házban. Az előadó sokoldalú tudományos munkásságának esszenciáját hallhatta a szép számmal megjelent hallgatóság. Tovább »

Minden nap tenni kell egy kapcsolatért – interjú Mihalec Gábor párteraputával

2017. február 28., kedd · Egy hozzászólás

mihalecz_gabor005kf

Kevés az, ha csak jól választunk párt – állítja tapasztalatai és kutatásai nyomán Mihalec Gábor párterapeuta. A szakemberrel a párválasztás nehézségeiről, a házasság előtt és alatt elkövetett hibákról beszélgettünk. A válságban lévő párok túl későn fordulnak szakemberhez, pedig ha időben lépnének, még sok minden menthető lenne. Tovább »

Mihalec Gábor: A szerelem mérhető, a kapcsolat működtetése tanulható + FOTÓK

2017. február 20., hétfő · 4 hozzászólás

mihalecz_gabor_eloadas010kf

A párkapcsolatok tudományos kutatásáról tartott előadást Mihalec Gábor pár- és családterapeuta. Az amerikai egyetemi professzorok vizsgálataiból kiderült, mérhető egy házasság állapota, tehetnek a házastársak azért, hogy ne válótársak legyenek. Tovább »

„Két Mercedes állhatna az udvaromon, ha nem taníttattam volna a két gyerekemet!”

2017. február 12., vasárnap · 7 hozzászólás

botos_katalin03_gs

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának professor emeritájával az európai és a magyarországi népességcsökkenés okairól beszélgettünk. A közgazdász szerint pozitív diszkriminációval segíteni kell azokat, akik gyermeket vállalnak, mert az ő általuk felneveltek termelik meg később a szüleik korosztályának nyugdíját. Problémának tartja, hogy sokan nem találják meg párjukat, s ezért kitolódik a családalapítás ideje. Alternatív nyugdíjrendszert javasol, amely egyrészt biztosítás alapú, másrészt honorálja azokat, akik gyermeknevelésre fordították évtizeden keresztül jövedelmük jelentős részét. Tovább »

Pozitív mintát közvetít a szegedi CsaládEgyetem + FOTÓK

2017. január 1., vasárnap · Hozzászólok

csaladkozpont03

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja által életre hívott CsaládEgyetem programjai. A kezdeményezés célja a prevenció, az értékközvetítés, a házasságok, családok egészséges működtetésének támogatása. Immár a harmadik tanévet tapossák. Tovább »

„Ha nem lennének síró szinglik a rendelőmben, talán elhinném, hogy jól érzik magukat egyedül” – interjúnk Bagdy Emőkével

2016. november 16., szerda · 21 hozzászólás

bagdy_emoke03_gs_

Az úgynevezett „szinglikultúra” mellett a párkapcsolati elköteleződés és a házasság nehézségeiről is beszélgettünk az országosan ismert pszichológussal, Bagdy Emőkével. A szakember szerint a házasság és az élet célja a gyermekvállalás. Azonban egyre több gyermek nő fel úgy, hogy nem találkozik megfelelő szülői mintával. Ez az iskolai, majd később a felnőttkori viselkedésre is kihathat, de akár egyetlen egy olyan személy is változtathat a helyzeten, aki valóban önzetlenül szereti az érintettet. Tovább »

Hencz Péter: Mentsük meg a házasságot!

2016. március 9., szerda · Hozzászólok

Hencz_PeterHazánkban, az utóbbi évtizedekben drámaian csökkent a házasságok száma. Ez a folyamat Nyugat-Európában már korábban elkezdődött. Magyarországon 1990-ben a párkapcsolatban élő 25-29 éves nők 95 százaléka házasságban élt, csupán 5 százalékuk választotta az élettársi kapcsolatot. 2011-ben már a párkapcsolatban élők fele választotta az élettársi viszonyt. Tovább »

A szeretet jegyében kezdődött meg a Házasság Hete Szegeden + FOTÓK

2016. február 7., vasárnap · Hozzászólok

hazassag_hete_nyitomise019kf

„A szeretet: szenvedély és döntés” – ezzel a mottóval rendezik meg idén a Házasság Hete programsorozatot, melynek hivatalos nyitóeseményén Böcskei László nagyváradi megyés püspök mutatott be szentmisét a dómban. Február 14-éig párkapcsolati tréningekre, előadásokra, filmvetítésekre és kiállításokra várják többek között a párokat és házaspárokat Szegeden. Tovább »

Novák Katalin: nőtt a házasságok száma Magyarországon

2016. január 30., szombat · Hozzászólok

hazassag_1

A KSH 2015-re vonatkozó, 11 hónapot összegző adatai szerint 17 százalékkal több házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton a fővárosban az Esküvői Kiállítás és Vásáron. Tovább »

A házasságnak a család alapjaként való meghatározására irányuló polgári kezdeményezést fogadott be az Európai Bizottság

2015. december 11., péntek · Hozzászólok

Nyilvántartásba vette pénteken az Európai Bizottság azt az “Anya, Apa és Gyerekek” elnevezésű európai polgári kezdeményezést, mely a házasságot mint egy férfi és egy nő egységét a család alapjaként határozná meg az uniós jog szempontjából.
Tovább »

Médiatűrő házasságok a Házasság hetén + FOTÓK

2015. február 15., vasárnap · Hozzászólok

hazassag_hete_rektori05_gs

Médiatűrő házasságok címmel tartottak fórumbeszélgetést pénteken a Szegedi Tudományegyetem Főépületében a Házasság Hete rendezvénysorozat keretében. A meghívott vendég házaspárok hivatásuk révén időről időre felkeltik a média érdeklődését: Levente Péter és Döbrentey Ildikó művészházaspár, Szenczy Sándor, a Baptista szeretetszolgálat elnöke és felesége, Katalin, valamint Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke és felesége, Lilla. Tovább »

Bíró László: nem a házasság intézménye, hanem az ember van válságban + FOTÓK

2015. február 8., vasárnap · Hozzászólok

hazassag_hete_szeged55_gs

Nem szabad engedni, hogy leértékelődjön a házasság szentsége, hiszen az többet jelent pusztán egy papírnál, amely két embert jogilag összeköt – hangsúlyozta a dómban Bíró László családreferens püspök. A szombat délelőtti szentmisével hivatalosan is kezdetét vette a Házasság Hete Szegeden, az istentiszteletet követően pedig a rendezvénysorozatot felvezető Szerelempróba nyerteseit is kisorsolták. Tovább »

A házasélet és annak minden velejárója – Házasság Hete Szegeden is

2015. február 5., csütörtök · Hozzászólok

hazassag_hete03_gs

Hogyan éli mindennapjait két magyar híresség a médiaérdeklődés középpontjában? Miért fontos az érzelmi intelligencia? Mit ad nekünk a házasság, érdemes-e harcolni, áldozatokat hozni érte? Többek között ezekre kaphatunk választ a Házasság Hete rendezvénysorozaton, melyen a boldogító igenre készülő párokat és a hosszú évtizedek óta együtt élő házasokat is meg szeretnék szólítani. Tovább »

Megtartó hűség – Az értékekre koncentrál a Házasság Hete Szegeden

2015. február 4., szerda · Hozzászólok

hazassag_hete_sajttaj_gs

Szerelempróbával, geocachinggel, előadásokkal, filmvetítéssel és egyéb színes programokkal hetedik alkalommal csatlakozik a Házasság Hete országos és nemzetközi programsorozathoz Szeged, melynek az idei mottója a megtartó hűség. Tovább »

Az első házasok kedvezménye

2015. január 30., péntek · Hozzászólok

2015. január 1-jétől az első házasok kedvezményével csökkenthető a személyijövedelemadó-alapja. A kedvezményt igénybe veheti minden olyan házaspár, akik 2014. december 31. után kötöttek házasságot, és legalább az egyik fél az első házasságát köti. Az adóalapból vonható kedvezmény együttesen havi 31 250 forint, két évig jár. Ez havi 5 000 forinttal emeli a nettó bért. Tovább »

Államtitkár: kevesebben válnak, többen házasodnak, több gyereket vállalnak

2014. június 28., szombat · Hozzászólok

Csökken a válások, növekszik a házasságkötések száma, és a párok egyre több gyereket vállalnak – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb demográfiai adatait ismertetve szombati, budapesti sajtótájékoztatóján. Tovább »

Emmi: több mint hatmilliárd forint a kisgyerekes szülők életét megkönnyítő pályázatokra

2014. június 15., vasárnap · Hozzászólok

Az elmúlt négy évben fokozatosan erősödött a családon alapuló értékrend társadalmi megítélése, és a különféle családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően néhány százalékkal emelkedett a házasságkötések száma, ugyanakkor kevesebben váltak el – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője az MTI-nek.
Tovább »

Egy estére nyitott könyv lett a házaspárok élete + FOTÓK

2014. február 13., csütörtök · 2 hozzászólás

hazassaghete_tik10_gs“A házasság nagyon jó dolog – bár lehet, hogy fél év után még nagyon könnyen beszélünk erről.” A fiataloktól az idősebbekig, az egészen friss házasoktól a húszon éve párkapcsolatban élőkig bármelyik házaspár életébe bepillanthattak az érdeklődők a Házasság Hete szerdai rendezvényén.
Tovább »

Vadkerti Attila, a Pick csapatkapitánya abszolút házasságpárti

2014. február 11., kedd · Hozzászólok

vadkertiattila_pick_veszprem_mj-28A Házasság Hete rendezvénysorozat sportoló arca Szegeden a város kétszeres magyar bajnok kézilabdacsapatának kapitánya, Vadkerti Attila. A SZEGEDma.hu az esemény kiemelt médiatámogatójaként a népszerű Körtét kérdezte a házasság intézményéről.
Tovább »

Élő könyvek és Szabadegyetem a Házasság Hete programsorozatában

2014. február 11., kedd · Hozzászólok

hazassag_hete_dom0_gsA Házasság Hete újabb állomásaiként két programmal is várja az érdeklődőket a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Pasztorális Helynökség CsaládKözPont szerdán a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
Tovább »

Nyolcvanöt házaspár vágott neki a Szerelmes Ötpróbának + FOTÓK

2014. február 10., hétfő · Egy hozzászólás

hazassag_hete_dom0_gsÚj időszámítás kezdődik egy pár életében onnantól kezdve, hogy Isten színe előtt örök hűséget fogadnak egymásnak – mondta a Házasság Világnapján tartott ünnepi szentmisén Mészáros József Domonkos domonkos rendi szerzetes. Vasárnap délelőtt a dóm téren hirdették ki a Szerelmes Ötpróba játékának nyerteseit. Tovább »

Szerelem és házasság az első világháborúban – indul a Házasság Hete + FOTÓK

2014. február 6., csütörtök · Hozzászólok

kiallitas08_gsMegelevenedett az első világháború hadszíntere. Ez alkalommal nem ütközetek és csaták, hanem a fronton harcoló katonák és családtagjaik vívódásokkal teli mindennapi élete tárult az érdeklődők elé a Somogyi-könyvtárban.
Tovább »

Párgyakorlattal és filmvetítéssel ünnepli Szeged a Házasság Hetét

2014. január 29., szerda · 4 hozzászólás

hazassag_hete38_gsSzeged hatodik alkalommal csatlakozik a Házasság Hete országos rendezvénysorozathoz, hogy tanúságot tegyen a két ember között szövetség fontosságáról. Február 9-16 között filmvetítéssel, élő könyvtárral és előadásokkal várnak minden érdeklődőt. Tovább »

Dr. Csernus Szegeden: Aki nem szereti magát, az mást sem szerethet

2013. február 20., szerda · 6 hozzászólás

Amíg nem mondjuk ki magunkról őszintén a hibáinkat és gyengeségeinket, addig esélyünk sem lesz változtatni rajta – mondta Csernus Imre pszichiáter kedd este az IH Rendezvényközpontban, ahol az instabil párkapcsolatok okairól és következményeiről tartott előadást.
Tovább »

Társak örökké – véget ért a Házasság Hete + FOTÓK

2013. február 18., hétfő · 7 hozzászólás

Ökumenikus istentisztelettel zárult Szegeden a Honvéd téri református templom a Házasság Hete idei rendezvénysorozata vasárnap este. A főszervező Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontjához a korábbi évek hagyományához híven több felekezet és szervezet is csatlakozott, hogy színes programok keretében tegyenek bizonyságot a házasság értéke mellett.
Tovább »

Házasság a csőd szélén – van visszaút! + FOTÓK

2013. február 16., szombat · 2 hozzászólás

A házasság válsága az ember válsága, egy igazán harmonikus kapcsolathoz szükséges az, hogy nap mint nap a házastársunk és Isten mellett döntsünk – hangzott el a Házasság Hete rendezvénysorozat keretében megrendezett „Restart – hogyan lehet újrakezdeni egy csődbe jutott házasságot?” című fórumbeszélgetésen.
Tovább »

Ünnepi mise után felavatták a Házasok Padját a Házasság Világnapján + FOTÓK

2013. február 10., vasárnap · 3 hozzászólás

A házasság nem egyszerűen egy ösztönről, futó érzelmekről vagy egy szerződésről szól, hanem arról, hogy két ember eggyé lesz – mondta el a szegedi Házasság Hete ünnepélyes nyitómiséjén Székely János esztergomi-budapesti segédpüspök vasárnap – a Házasság Világnapján – a fogadalmi templomban.
Tovább »

Átölelni egymás életét – jön a Házasság Hete 2013

2013. január 22., kedd · Egy hozzászólás

Idén Szegeden immár ötödik alkalommal rendezik meg a Házasság Hetét február 6. és 17. között. A szervezők szeretettel várják mindazokat, akik a házasság előtt állnak, illetve még vagy már kételkednek, bizonytalanok. Azokat is, akik már döntöttek mellette.
Tovább »

Blanckenstein Miklós: A házasság a gyógyír minden válságra?

2012. február 19., vasárnap · 4 hozzászólás

Miért kell tudatosan készülni a házasságra, és vajon mi közük lehet a körbetartozásoknak a keresztény hithez? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Blanckenstein Miklós atyával, az esztergomi szeminárium rektorával a Házasság Hete kapcsán.
Tovább »

Esztergomból érkező szavakkal nyílt meg a Házasság Hete + FOTÓK

2012. február 12., vasárnap · 3 hozzászólás

A jól működő családmodellek mellé a hitre való elköteleződésre is szükség van – mondta el Blanckenstein Miklós atya, az esztergomi szeminárium rektora, aki a fogadalmi templomban mutatott be szentmisét a Házasság Hete ünnepélyes megnyitóján vasárnap este.
Tovább »

Az életre szóló szövetséget hirdetik a Házasság Hetén + VIDEÓ

2012. február 7., kedd · Hozzászólok

Megkezdődött a visszaszámlálás, vasárnap elstartol a Házasság Hete rendezvénysorozat, mely idén is előadásokkal, fórumbeszélgetéssel, talkshow-val, mozival, fiatalokat megszólító programokkal várja a hívőket és nem hívőket egyaránt február 12. és 19. között.
Tovább »

Aggályos a családi pótlék szabályozása az ombudsman szerint

2011. szeptember 18., vasárnap · Hozzászólok

Szabó Máté szerint sérti a gyerekek jogait és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy az élettársi kapcsolatban együtt élő szülők – a családtámogatási törvény alapján – összességében kevesebb családi pótlékot kaphatnak, mint azok, akik összeházasodtak.
Tovább »

Az igazi kapcsolathoz három személy kell

2011. augusztus 25., csütörtök · 16 hozzászólás

Van egy fiatalember az életemben, aki hat évének teljes öntudatával szegezi felém, szeretetteljesen, de megrendíthetetlen szilárdsággal a kérdést valahányszor vigyázok rá: „Nóra, férjhez mentél már?”. Nemleges válaszomra minden esetben biztosít róla, ha pártában maradnék ő a megfelelő korban gondoskodni fog róla, hogy bekösse a fejemet. Mindenesetre, ha addig nem várnék, minden alkalommal a lelkemre köti a csöpp nebuló, hogy bölcsen és magamhoz méltón válasszak. Néha csodálkozó tekintetével szemöldökét magasra emelve kéri rajtam számon. „Miért nem?”. „Mert Isten nem hozta még el a társamat, vagy nem is fogja.” A számára mi sem természetesebb választ tudomásul véve, ugyanezzel a komolyságával fordul vissza a társasjáték dobókockáihoz, hogy jöhessen a következő kör.
Tovább »

Következő oldal »