Közélet

OLAF-jelentés - Borbély Lénárd: úgy tűnik, minden szál Demszkyékhez és az MSZP-hez vezet

OLAF-jelentés - Borbély Lénárd: úgy tűnik, minden szál Demszkyékhez és az MSZP-hez vezet

2017. április 24., hétfő
OLAF-jelentés - Borbély Lénárd: úgy tűnik, minden szál Demszkyékhez és az MSZP-hez vezet
Borbély Lénárd

A 4-es metró beruházásához kapcsolódó korrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport vezetője szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy minden szál Demszky Gábor volt szabaddemokrata főpolgármesterhez, egykori pártjához és a szocialista párthoz vezet.

Borbély Lénárd

(Fidesz-KDNP) csepeli polgármester a munkacsoport hétfői ülése után újságírókkal közölte: Becker László volt metróbiztost akarták meghallgatni, de ő nem jelent meg, arra hivatkozva, hogy a testület tevékenysége szerinte aktuálpolitikai ügyekről szól. A korábbi meghallgatásokból az derül ki, hogy ő volt az, aki két politikusnak tartozott beszámolással,

Demszky Gábornak

és a volt szocialista főpolgármester-helyettesnek,

Hagyó Miklósnak

ő hozta-vitte az üzeneteket - mondta a munkacsoport-vezető. Borbély Lénárd szerint nagyon fontos lett volna meghallgatni

Becker Lászlót

.

Balogh Árpád

, aki 2007 júliusa és 2008 szeptembere között volt a DBR Metró Projekt Igazgatóság vezetője a korábbi ülésen ugyanis úgy nyilatkozott: Becker László jelölte ki azokat a cégeket, amelyekkel kapcsolatban felmerült, hogy közbeszerzés nélkül kötötték meg a szerződéseket, amelyeknek az összértéke elérhette az egymilliárd forintot. Borbély Lénárd úgy fogalmazott: "azt látni, hogy akinek vaj van a fején, az nem áll ki a napra; úgy látszik, hogy a metróberuházás több szempontból több mindenkinek fialhatott". Becker László egyik email-címe ugyanis swietelsky.hu-ra végződik - mondta. Ez szerinte azt jelenti, hogy a metróberuházás egyik legnagyobb partnerével, a Swietelskyvel a volt metróbiztosnak "azért mégis csak gyümölcsözött a kapcsolata, ott sikerült elhelyezkednie". A munkacsoport-vezető közölte, a következő ülésen a BKV volt igazgatótanácsának tagjait tervezik meghallgatni a 2002 és 2006 közötti időszakról, majd a felügyelőbizottsági tagokat, végül pedig az érintett politikusokat. "Most már egyre inkább úgy tűnik, hogy minden szál Demszky Gáborhoz vezet, a szabad demokratákhoz és a Magyar Szocialista Párthoz" - fogalmazott Borbély Lénárd. Borbély Lénárd még az ülésen közölte, hogy a Főváros Közgyűlés következő ülésére előterjesztést készülnek beadni, kérve, hogy a munkacsoport az eredeti, május 31-ei határidőnél későbbre készíthesse el jelentését. Ezt a még tervezett meghallgatásokkal indokolta. A Fővárosi Közgyűlés február 22-én döntött az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentéséhez kapcsolódóan korrupciót vizsgáló munkacsoport létrehozásáról. A munkacsoport feladata annak kiderítése, hogy kik szerepelnek a metródossziéban, továbbá kik a felelősök és hová kerülhettek az eltűnt pénzek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.