Közélet

Több mint 2,7 milliárdból gazdálkodik idén Algyő

Több mint 2,7 milliárdból gazdálkodik idén Algyő

2017. március 1., szerda
Több mint 2,7 milliárdból gazdálkodik idén Algyő
testuleti_ules001kf

Egy tartózkodás mellett fogadta el a képviselő-testület a nagyközség idei költségvetését, az eredeti előterjesztéshez képest minimális módosításokkal. Döntött a grémium arról is, hogy megkezdik a délnyugati lakópark második üteme keretében a telkek értékesítését, továbbá a rendezési terven is változtatásokat kívánnak eszközölni a jövőben.

Algyő idei költségvetése második olvasatban került a képviselők elé, első alkalommal egyetlen módosító javaslat sem érkezett a tervezethez.

Molnár Áron

polgármester arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat központi költségvetésből történő támogatása ebben az évben tovább csökken, így egyre több területet kell saját forrásból finanszírozni. Összesen valamivel több mint 118 milliót kap a település, új elemként idén megjelent a szolidaritási hozzájárulás, ezen a jogcímen mintegy 266 milliót vonnak el a nagyközségtől. A polgármester hangsúlyozta, a központi támogatás folyamatos csökkenését az önkormányzat adó formájában nem terheli sem a lakosságra, sem pedig a helyi vállalkozásokra.

Gonda János

többek között arra tett javaslatot, hogy egy ’48-as és egy Trianon emlékhelyet alakítsanak ki a településen, erre eredetileg egy új keretet hozatott volna létre, végül azt szavazták meg, hogy a településfejlesztési és üzemeltetési bizottság a műszaki csoporttal együttműködve véleményezi a kérdést, és ha indokoltnak látják, legkésőbb az áprilisi testületi ülésig a testület elé terjesztik a témát. Arról is döntöttek, hogy a templom órájának a javításáról egyeztetnek a plébánossal, és ezt a kérdést előterjesztés formájában újratárgyalják, jelenleg egy 750 ezer forintos árajánlattal rendelkeznek a munkálatokra. A költségvetést és annak végrehajtási rendeletét végül Gonda János tartózkodásával szavazta meg a többség. A társadalmi szervezetek támogatási igényeit is elbírálták, összesen 8 millió 140 forintot kapnak a szervezetek, két szervezet esetében nem ítéltek meg összeget. A településen ugyanis két szervezete is működik a Vöröskeresztnek, amivel kapcsolatban

Kassné Bakó Ildikó

azt vetette fel, hogy egy ekkora faluban ugyan miért működik kért fiókszervezet, amivel egyetértett

Pongrácz Tamás

is, s azt javasolta, egyeztessenek a megyei szervezettel. Molnár Áron azt tartotta aggályosnak, hogy közpénzt adnak egy szervezetnek, amely rászorulókat támogat karácsonyi akcióval, szerinte az önkormányzat közvetlenül is adhatna támogatást, akár a Vöröskereszt ajánlásai alapján. Végül arról döntött a többség, hogy a jogi bizottság meghívja a feleket, és a megbeszélés fényében esetleg később szavaznak meg támogatást nekik. Másodízben került a testület elé a Gyevitur ügyvezetői megbízatásával kapcsolatos előterjesztés is, mellyel kapcsolatban a pályázat kiírása mellett döntött a testület. A napirend tárgyalásakor Molnár Áron arról tájékoztatott, hogy a cég dolgozói levélben keresték fel az önkormányzatot, támogatásukról biztosítva a jelenlegi ügyvezetőt,

Szűcs Szabolcsot

. A rendezési terv módosítása első olvasatban került a testület elé, az előterjesztésben szereplő témákról egyenként szavaztak. A délnyugati lakóparknál két telek esetében akár fel is oldhatják a beépítési korlátokat, átment a Gyevi Tanács javaslata is, mely szerint érdemes lenne Algyőn a 30%-os beépítési korlátot 40%-ra emelni úgy, hogy átsorolják kisvárosi lakóterületté a nagyközség egészét, úgyhogy ezt is megvizsgáltatják. Szintén a tanács vetette fel, hogy a 47-es melletti terület véderdő átsorolású legyen a település mentén végig, és azt is támogatta a többség, hogy kisipari területté nyilvánítsák az új bekötőút menti területet. A pénzügyi bizottság pedig azt kezdeményezte, hogy a korábbi HÉSZ-t állítsák vissza azon a telken, ahová a görög vegyi üzem települt volna. A testület azt is megszavazta, hogy megkezdik a délnyugati lakópark második ütemében a telkek értékesítését, első körben licitálás útján 7500 forintos négyzetméteráron.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.