Közélet

Fidesz: a magyar pártok összefogása meghozta eredményét a romániai választáson

Fidesz: a magyar pártok összefogása meghozta eredményét a romániai választáson

2016. december 11., vasárnap
Fidesz: a magyar pártok összefogása meghozta eredményét a romániai választáson

Az előzetes adatokból az látszik, hogy meghozta az eredményét a két magyar párt - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt - összefogása, ami jótékony hatással volt a választói részvételi hajlandóságra és a hangulatra - értékelte Hídvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója vasárnap az MTI-nek a romániai választások urnazárás előtti adatait.

A kommunikációs igazgató elmondta: a nem sokkal az urnazárás előtti adatokból az látszik, az országos részvétel 38-40 százalék körül alakul, míg a magyarok lakta megyék többségében ennél magasabb volt a szavazói hajlandóság. Kiemelte Hargita megyét, ahol 44 százalékos volt a részvételi arány, de jól szerepelt Bihar és Szilágy megye is 43-43 százalékos részvétellel. Kovászna megyében pedig a magyar lakta településeken volt jóval nagyobb a részvétel a voksoláson, mint a román többségű városokban, falvakban. "Ebből az látható, hogy arányaiban a legutóbbi választásnál jobb eredmény várható magyar szempontból" - mondta, hozzátéve, hogy idén már kisebb parlamentet választanak meg Romániában, így a magyar képviselet arányosan nagyobb lehet. Az igazgató kérdésre válaszolva kitért arra is, a Fidesz számára kiemelten fontos, hogy a helyi magyar közösségek szélesebb képviselethez jussanak a román parlamentben, hiszen ez nemcsak hosszú, de már középtávon is jelentős javulást hozhat az erdélyi magyar politikában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.