Közélet

Megrázta a világpiacokat Trump várható győzelme

Megrázta a világpiacokat Trump várható győzelme

2016. november 9., szerda
Megrázta a világpiacokat Trump várható győzelme

A júniusi brit népszavazásra emlékeztető módon megrázta a világpiacokat, hogy Donald Trump győzött olyan kulcsfontosságú szövetségi államokban, mint Florida és Ohio, így megnyílt előtte a Fehér Házba vezető út.

A pénz-, értékpapír- és árupiacok egyöntetűen arra számítottak, hogy a demokrata párti rivális,

Hillary Clinton

nyeri meg az amerikai elnökválasztást a politikai kívülállónak számító

Trumppal

szemben. A befektetők attól tartanak, hogy Trump győzelme politikai és gazdasági bizonytalanságokat okozhat, így a dollár árfolyama, a nyersanyagok ára és a tőzsdék zuhanórepülésbe fordultak. Egy japán elemző úgy fogalmazott, hogy ez egy deja vu, ami a Brexitet idézi fel, azt a pillanatot, amikor a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról tartott júniusi népszavazáson győzött a kiválást támogatók tábora. Arra az eredményre senki nem számított, így a piacokon hatalmas kilengéseket váltott ki. A határidős piacokon 3,5 és 4,5 százalék körüli mínuszban állnak a vezető tőzsdeindexek. A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 3,52 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 4,31 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 4,69 százalékos mínuszban áll, míg a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 4,09 százalékos, a frankfurti DAX-30 pedig 4,47 százalék körüli veszteségben indíthatja a kereskedést. Ázsiában és a csendes-óceáni térségben nagyon erős veszteségben zártak a tőzsdén, élükön Japánnal. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 5,43 százalékkal, 16 238,50 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 4,57 százalékkal, 1301,16 pontra zuhant zárásra. A dél-koreai Kospi 2,57 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 1,92 százalékos mínuszban zárt. Kínában enyhe veszteségben - Sanghajban 0,15 százalékos, Sencsenben pedig 0,36 százalékos mínuszban -, míg Hongkongban 3,15 százalékos csökkenéssel közelítenek a záráshoz az irányadó mutatók. A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 2,92 százalékkal, 429,82 pontra süllyedt. A dollár jelentősen gyengült a főbb devizákhoz képest. A dollárindex - a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató - 1,47 százalékkal 96,44 pontra csökkent. Az olaj ára is esett. Közép-európai idő szerint reggel negyed nyolckor az észak-tengeri Brent januári szállításra hordónként (159 liter) 44,97 dollárba került, 1 dollár 7 centtel, 2,32 százalékkal csökkent az ára az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára decemberi szállításra hordónként 1 dollár 12 centtel, 2,49 százalékkal, 43,86 dollárra esett. Kedden enyhe nyereségben zártak a tőzsdék szerte a világon. Frankfurt 0,24, London 0,53, Párizs pedig 0,35 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, míg New Yorkban a Dow Jones 0,40 százalékkal, az S&P 500-index 0,38 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,53 százalékkal nőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.