Közélet

Bemutatkozott az üldözött keresztényeket segítő helyettes államtitkárság

Bemutatkozott az üldözött keresztényeket segítő helyettes államtitkárság

2016. október 20., csütörtök
Bemutatkozott az üldözött keresztényeket segítő helyettes államtitkárság

A humanitárius segítségnyújtás, a kapcsolattartás az üldözött keresztény közösségekkel, valamint helyzetük bemutatása a feladata az új, az üldözött keresztények segítéséért felelős helyettes államtitkárságnak - ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériumán (Emmi) belül működő szervezet vezetésével megbízott Török Tamás egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Budapesten.

A helyettes államtitkár ismertette: ösztöndíjprogramot indítanak, amelynek keretében első körben száz olyan fiatal tanulhat majd magyar egyetemeken, akit üldözött keresztény közösségek vezetői választanak majd ki. Emellett dokumentumfilmekkel, kiállításokkal, kiadványokkal szeretnék bemutatni a világ különböző részein, főleg a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Ázsia egyes részein élő ilyen közösségek helyzetét. Nemzetközi konferenciákat is szerveznek majd, hosszú távú céljuk pedig az, hogy Budapest a keresztényüldözés jelenségének vizsgálatában mértékadó központtá váljon - mondta Török Tamás. Hangsúlyozta: Magyarország és az új hivatal képes arra, hogy többet mutasson meg az érintett térségekben élő keresztények helyzetéről. "Erkölcsi kötelességünk is rámutatni a valóságra" - fogalmazott -, hiszen a Közel-Keleten szolgáló vallási vezetők újra és újra kérik, hogy aki teheti, hívja fel az emberek figyelmét a helyzetükre. Úgy érzik ugyanis, hogy Nyugat-Európa cserbenhagyta őket, miközben otthonuk többségi társadalma sokszor nyugat-európai közösségként azonosítja őket.

Török Tamás

jelezte: távlati céljai között szerepel egy magyar humanitárius misszió létrehozása, és szeretné, hogy egyes egyetemeken néhány szemeszteres speciális kollégiumon képezzenek olyan fiatalokat, akik ismerik e közösségek életét, és önkéntesként részt vehetnek a segítségnyújtásban. Fontosnak nevezte, hogy közvetlen kapcsolatot tartsanak a közösségekkel, a vallási vezetők folyamatosan informálják a helyettes államtitkárságot helyzetükről és arról, hogy mire van a legnagyobb szükségük. Török Tamás azt mondta, hogy az új helyettes államtitkárság a többinél kisebb, mindössze egy főosztály tartozik alá, és tíz alkalmazottal kezdi meg munkáját. A kormány szeptemberben döntött arról, hogy létrehozza az Emmin belül az üldözött keresztények segítéséért felelős helyettes államtitkárságot, amely Rétvári Bence parlamenti államtitkár felügyelete alá tartozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.