Közélet

Hiányszakmákat tanulhatnak a szegedi börtönben az elítéltek

Hiányszakmákat tanulhatnak a szegedi börtönben az elítéltek

2016. szeptember 1., csütörtök
Hiányszakmákat tanulhatnak a szegedi börtönben az elítéltek
bortonmunka004kf

Harminc évre ítélték Norbertet, aki most úgy döntött, kitanulja a hegesztő szakmát. Szerinte ez egy megbecsült munka, amelyet azért szeretne elsajátítani, hogy szabadulása után gondoskodhasson idős szüleiről. A Nagyfa-Alföld Kft.-nél elméletben és gyakorlatban is elsajátíthatja a szakma fortélyait a szeptember 1-jén induló képzésen.

Norbert

kilencedik évét tölti a börtön falai között, szabadulásáig még több mint húsz év van hátra. A szociális szakgondozó OKJ-vizsgája megvan, most hegesztőnek tanul, mert úgy hallotta, ez manapság a hiányszakmák egyike. Tudatosan és lelkiismeretesen készül a szabadulás utáni életre, mert mint mondta, neki kell majd gondoskodnia idős szüleiről. A szakmunkás vizsgát követően a Cserzy Mihály utcai telepen dolgozhat, így lehetősége van félretenni egy kisebb összeget a jövőre nézve. A Szegedi Fegyház és Börtön alapfeladata az intézetbe kerültek reintegrálása, a szakképzettség megszerzése pedig egy esély, egy lehetőség a szabadulás utáni beilleszkedésre – mondta

Tikász Sándor

bv. dandártábornok intézetparancsnok. Mint mondta, az oktatás megkezdése előtt felmérték, milyen képességekkel rendelkeznek a fogvatartottak, a kétéves képzésekre viszont még így is túljelentkezés van. Az elítéltek többek között kőművesnek, szobafestőnek, targoncavezetőnek, péknek, szerelőnek, asztalosnak, a szeptemberben induló kurzusokon pedig hegesztőnek és karosszéria lakatosnak tanulhatnak. Piacképes tudást szerezhetnek, mellyel a letöltött börtönbüntetés után is képesek lesznek elhelyezkedni. Tikász Sándortól megtudtuk, a vállalkozók is egyre nagyobb bizalommal nyitnak a börtön felé, az egyik hódmezővásárhelyi betonelem gyártó cégnél rendszeresen foglalkoztatnak elítélteket. A Cserzy Mihály utcai telepen, a Szegedi Szakképzési Centrum szervezésével külső vállalkozók közreműködésével, szeptember 1-től hegesztő és lakatos szakmát sajátíthatnak el a fogvatartottak, összesen harmincketten. A fogvatartottak reintegrációját fő feladataként kezeli a Nagyfa-Alföld Kft., több külsős partnerük van már, akiknél a szabaduláshoz közeli elítéltek dolgozhatnak. Külső munkára azok mehetnek, akiknek csak rövid idő van hátra a szabadulásig, viselkedésük pedig együttműködő, magatartásuk normakövető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.