Több mint 3000 halott a Csillagban

2017. október 28., szombat · Egy hozzászólás

A II. világháború végén szovjet hadifogolytáborként működött az épületegyüttes. Az elfogott katonákból hússzor annyit helyeztek el itt, mint amennyit lehetett volna. A zsúfolt cellákban tífuszjárvány tört ki… Tovább »

A mozgásé és a táplálkozásé volt a főszerep a Csillagbörtön egészségnapján

2017. július 25., kedd · Hozzászólok

csillag_egeszsegnap

Egészségnap volt kedden a Szegedi Fegyház és Börtön Mars téri, Dorozsmai úti és nagyfai ebédlőiben, amelyen a dolgozók a helyes táplálkozásról hallgattak meg előadást, majd tornáztak és szénhidrátban és zsírban szegény ebédet fogyasztottak. Tovább »

Öngyilkos lett két, életfogytiglanra ítélt rab a szegedi börtönben (FRISSÍTVE)

2016. december 5., hétfő · 8 hozzászólás

csillagborton_gs

Öngyilkosságot követett el két, emberölésért életfogytig tartó jogerős szabadságvesztésre ítélt fogvatartott a Szegedi Fegyház és Börtönben hétfőn – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel. Tovább »

Aki a gyilkosban is az embert keresi – a 60 éves Bátyi Zoltánt köszöntötték + FOTÓK

2016. november 27., vasárnap · Hozzászólok

batyi_zoltan02_gs

Ő találkozott a legtöbb gyilkossal, ő fogott kezet a legtöbb rablógyilkossal az Alföldön. A Közéleti Kávéház hatvanadik születésnapja alkalmából ünnepelte régi tagját-vendégét, Bátyi Zoltán írót. Tovább »

A Csillagban működő hadifogolytáborban elhunyt háromezer katonára és civilre emlékeztek + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. október 6., csütörtök · 2 hozzászólás

BC5K1851
Az 600 főre tervezett Csillagbörtönben a szovjet Vöröshadsereg 12 ezer hadifoglyot zsúfolt össze 1944-1945-ben, közülük háromezer katona és civil sosem hagyta el a Mars téri épületegyüttes falait az elégtelen élelmezés és a tífuszjárvány miatt. Rájuk konferenciával és emléktábla-avatással emlékeztek a Szegedi Fegyház és Börtönben. Tovább »

Hiányszakmákat tanulhatnak a szegedi börtönben az elítéltek

2016. szeptember 1., csütörtök · Hozzászólok

bortonmunka004kfHarminc évre ítélték Norbertet, aki most úgy döntött, kitanulja a hegesztő szakmát. Szerinte ez egy megbecsült munka, amelyet azért szeretne elsajátítani, hogy szabadulása után gondoskodhasson idős szüleiről. A Nagyfa-Alföld Kft.-nél elméletben és gyakorlatban is elsajátíthatja a szakma fortélyait a szeptember 1-jén induló képzésen.
Tovább »

Konferenciát és kiállítást rendeznek a szegedi hadifogolytáborról

2016. július 17., vasárnap · Egy hozzászólás

Konferenciát és a tervek szerint kiállítást rendeznek az 1944-45-ben a szegedi Csillagbörtönben működő hadifogolytáborról, a szervezők túlélők és hozzátartozók jelentkezését várják – tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal az MTI-t.
Tovább »

A Vörös Hadsereg és a szegedi börtön: a szovjet hadifogolytábor túlélőinek jelentkezését várják

2016. július 14., csütörtök · Egy hozzászólás

A Szegedi Fegyház és Börtön történetével kapcsolatos kutatások egy, az intézet múltjának a közvélemény előtt még nem ismert időszakára bukkantak: kiderült, hogy a Vörös Hadsereg 1944 szeptemberétől 1945 májusáig katonai hadifogolytábort tartott fenn az épületben. A tábor fennállása alatt a szegényes élelmezés, a rossz higiénés viszonyok, az embertelen körülmények és a rossz bánásmód miatt több mint háromezer hadifogoly vesztette életét, míg az intézet falain belül az őrzött hadifoglyok száma meghaladta a tizenkétezer főt. A hadifogolytábornak még nincs emlékhelye Szegeden. Az intézmény most konferenciával készül megemlékezni az áldozatokról – ennek kapcsán túlélők felkutatásában és tárgyi emlékek felajánlásában kérik a lakosság segítségét.
Tovább »

Új hegesztőcsarnok fogvatartottak foglalkoztatására Szegeden

2016. április 13., szerda · Hozzászólok

hegesztocsarnok_nagyfa

Új hegesztőcsarnokot adtak át április 13-án Szegeden, a Nagyfa-Alföld Kft. telephelyén. Az üzemben fogvatartottakat foglalkoztatnak majd, akiknek lehetőségük nyílik büntetésük letöltése során hegesztőként dolgozni, illetve a beruházó KÉSZ Ipari Gyártó Kft. finanszírozásában kitanulni a hegesztő szakmát. Mindez nagyban hozzájárul a társadalomba történő reintegrálásukhoz a szabadulásuk után.
Tovább »

Együttműködési megállapodást kötött a Csillag börtön és a Gál Ferenc Főiskola

2016. február 18., csütörtök · 3 hozzászólás

egyuttmukodesi_megallapodas004kfA reintegrációért kötött megállapodás értelmében abban segítik az elítélteket, hogy szabadulásuk után minél könnyebben visszataláljanak a hétköznapokba. Évek óta zajló projektet erősített meg a a Szegedi Fegyház és Börtön a Gál Ferenc Főiskolával.
Tovább »

Belamitól Bogár hóhérig – a Kölcsey-érmes Bátyi Zoltánnal beszélgettünk

2016. február 7., vasárnap · Hozzászólok

batyi_zoltan02_gs

Az idén hatvanéves Bátyi Zoltán munkásságát Kölcsey-éremmel ismerték el. Harminc éve alkotta meg Belami figuráját, de ma már többen ismerik a Csillag börtön krónikásaként, aki írt az életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltekről, s a magyar kivégzések történetéről is. Tovább »

Madárlakásokat ajánlottak fel a Csillag fogvatartottjai Szegednek

2015. december 17., csütörtök · Egy hozzászólás

madarodu_atado09_gs

Harmincöt madárszállást kapott a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottjaitól, akik egy pályázat keretein belül végeztek el egy faipari szerelő tanfolyamot, ennek vizsgamunkái voltak a madárlakok. Tovább »

Tasnádi László: júliusban elindul az új életpályamodell büntetés-végrehajtásban

2015. június 12., péntek · Hozzászólok

csillagborton_gs

Júliusban elindul a büntetés-végrehajtásban az új életpályamodell, amely végre biztosítja azoknak a dolgozóknak a megbecsülését, akik időnként erejükön felül teljesítenek – mondta a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára pénteken Szegeden.
Tovább »

Együttműködési megállapodást írt alá a BVOP és az SZTE ÁJTK

2015. május 14., csütörtök · Hozzászólok

Tudományos kutatási és oktatási együttműködési megállapodást kötött május 14-én a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karával a Csillagbörtönben.
Tovább »

Szegeden versenyeztek a büntetés-végrehajtási intézetek dolgozói

2014. szeptember 14., vasárnap · Hozzászólok

IMG_2552

A Szegedi Fegyház és Börtön rendezte szeptember 12-én délelőtt a XVIII. Lovas Bálint Emlékhorgászversenyt a Maty-éri Szegedi Olimpiai Központ kajak-kenu evezőpályán.
Tovább »

Ökumenikus kápolnát szenteltek a nagyfai börtönben + FOTÓK

2014. június 13., péntek · Hozzászólok

nagyfa_kapolna19_gs

„Akinek hite van, eggyel több kapaszkodója van” – fogalmazott Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a nagyfai börtönben, ahol Bölcskei Gusztáv református püspök és Kiss-Rigó László megyés püspök szentelte fel a kápolnát. Tovább »

Elítéltek képei díszítik a gyermekklinika szobáit

2013. december 21., szombat · Hozzászólok

IMG_9973„Gyermekmosoly” címmel, december elején képzőművészeti pályázatot hirdetett alkotó elítélteknek a Szegedi Fegyház és Börtön. A felhívásra negyven elítélt 110 festménnyel és grafikával jelentkezett – adta hírül Bozó Bea sajtóreferens.
Tovább »

Szegedi elítéltek is szedték a szemetet

2013. szeptember 14., szombat · 2 hozzászólás

szemetszedes„TeSzedd” címmel országos szemétgyűjtést szervezett szeptember 14-re a Vidékfejlesztési minisztérium, amelyhez csatlakoztak a Szegedi Fegyház és Börtön dolgozói és az elítéltek. Szeged város peremkerületeiben két különböző helyen szedték össze a szemetet.
Tovább »

45 millióból szépült meg a Csillag + FOTÓK

2013. augusztus 2., péntek · 2 hozzászólás

Átadóünnepség a Szegedi Fegyház és BörtönbenMegújult a Szegedi Fegyház és Börtön főépületének homlokzata, míg a Dorozsmai úti II. objektum személyi állománya új öltözőket kapott. Az átadási ünnepségen a készülő büntetés-végrehajtási kódex koncepcióját is ismertették.
Tovább »

Szegedi egyetemisták a Csillagbörtönben

2013. július 3., szerda · Egy hozzászólás

P1030531A Szegedi Fegyház és Börtön mindennapjaival ismerkedtek azok az egyetemisták, akik jelentkeztek az SZTE-n tavasszal meghirdetett bűnmegelőzési képzésre.
Tovább »

Fogvatartottak alkotásaiból nyílt kiállítás a szegedi Fekete házban

2012. október 9., kedd · 2 hozzászólás

A Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottainak alkotásaiból, festményekből, grafikákból, kerámiákból és különféle makettjeiből nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete Házban kedden.
Tovább »

Vonatra várva – vígjáték a szegedi Csillag börtönben

2012. augusztus 28., kedd · 2 hozzászólás

A börtönt elhagyó fogvatartottakra váró problémákról szól Bokros Ferenc Vonatra várva – avagy a szabadulás útjain című vígjátéka, melyet kedden mutattak be fegyintézet Katolikus Kultúr Körének tagjai a Szegedi Fegyház és Börtön Kultúrtermében.
Tovább »

Zenetanárok adtak hangversenyt a Csillag börtönben

2010. december 17., péntek · 2 hozzászólás

csillagkaracsony07_gs Adventi Hangverseny a Király-König Péter Zeneiskola művésztanárainak előadásában címmel rendezték meg azt a zenést estet, amely immár hatodik alkalommal teszi könnyebbé a karácsonyvárás szomorú időszakát a Szegedi Fegyház és Börtönben.
Tovább »

Életfogytiglan – könyv a Csillag börtönről és az örökre rácsok mögé zártak életéről

2009. december 1., kedd · Hozzászólok

Az ország legszigorúbbnak tartott fegyházáról és az ott évtizedekig őrzött vagy akár örökre rácsok mögé zárt bűnözők életéről készített Életfogytiglan címmel könyvet két újságíró; a művet a riportkötet helyszínén, a szegedi Csillag börtönben mutatták be kedden.
Tovább »

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Csillag börtönbe látogatott

 OS  
2009. október 30., péntek · 2 hozzászólás

Kiemelkedő szakmai színvonalú munka folyik Szegedi Fegyház és Börtönben, az elítéltek elhelyezési körülményeinek és a dolgozók munkafeltételeinek javítására azonban több milliárd forintos beruházásra lenne szükség. Szabó Máté ombudsman a Szegeden, a Csillagbörtönben folytatta a büntetés-végrehajtási intézetek helyszíni vizsgálatát.
Tovább »

Panasznapot tartott az állampolgári jogok ombudsmanja Szegeden

2009. szeptember 24., csütörtök · Hozzászólok

Idén már több mint kétszázan fordultak az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatalához Csongrád megyéből, közülük hat panaszossal személyesen találkoztak az ombudsman munkatársai a csütörtökön, Szegeden rendezett panasznapon.
Tovább »

Megmarad a nagyfai fogház – egyelőre biztosan

2009. szeptember 9., szerda · Egy hozzászólás

A rendészeti miniszter most reagált Magyar Anna közgyűlési elnök levelére

Nem szűnik meg a nagyfai fogház, csak 2010. január 1-jétől a Szegedi Fegyház és Börtön részeként működik tovább. Az átszervezés nem érinti a krónikus utókezelő részleget, a Nagyfán működő kft.-nek dolgozó fogvatartottakat és a fogház területén lévő lakótelepet sem – ez áll Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter levelében, amelyet a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Magyar Anna megkeresésére írt válaszul – tájékoztat a megyei közgyűlés sajtószolgálata.
Tovább »

Kedden ítélet várható a szegedi börtönőr ügyében

2008. szeptember 29., hétfő · Egy hozzászólás

A Csongrád Megyei Bíróságon kedden várhatóan elsőfokú ítélet születik a barátnője meggyilkolásával vádolt, korábban börtönőrként dolgozó szegedi férfi ügyében. Tovább »

Apácák a szegedi Csillag börtönben

2008. szeptember 11., csütörtök · Hozzászólok

Öt apáca énekel és táncol hétfőn a szegedi Csillag börtönben, a büntetésüket töltő fogvatartottak a vasárnapi premiert követően ajándék előadáson láthatják majd Dan Goggin világsikert aratott Apáca-pác című musicaljét az Árnyszínház produkciójában. Tovább »

Ősszel lesz elsőfokú ítélet a korábbi börtönőr ügyében

2008. június 19., csütörtök · Hozzászólok

Csak ősszel, előreláthatólag szeptember 25-én hirdetnek ítéletet első fokon a barátnője megölésével vádolt egykori szegedi börtönőr ügyében – jelentette be Joó Attila tanácsvezető bíró csütörtökön Szegeden. Tovább »