Közélet

Washington: az amerikai dróncsapások 116 civil áldozatot követeltek

Washington: az amerikai dróncsapások 116 civil áldozatot követeltek

2016. július 2., szombat
Washington: az amerikai dróncsapások 116 civil áldozatot követeltek
dron_legi_csapas

Száztizenhat civil halálos áldozatot követeltek az amerikai dróncsapások 2009 óta olyan országokban, amelyekkel az Egyesült Államok nem áll hadban - közölte az amerikai kormány pénteken.

Az adatot

Barack Obama

elnök azon ígéretéhez híven tették közzé, hogy átláthatóbbá teszik az amerikai haderőnek és a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) a terroristák elleni harcát. Ez a szám jóval nagyobb a kormány által korábban elismertnél, viszont így sem közelíti meg a civil szervezetek által több százra vagy akár több mint ezerre becsült számot. A kormány hozzátette: előfordulhat, hogy ez az adat sem teljesen pontos. A szóban forgó civilek akaratlanul váltak célponttá a terroristák elleni célzott, drónról végrehajtott támadásokban Pakisztánban, Jemenben vagy Szomáliában. Az adat nem tartalmazza az Irakban, Szíriában és Afganisztánban végrehajtott csapások civil áldozatainak számát. Obama áprilisban a chicagói egyetem jogi karán mondott beszédében vette védelmébe a vitatott drónprogramot. "Nekem mint az amerikai haderő főparancsnokának az a legnagyobb kihívás: miként gondolkodjunk erről az új technológiáról úgy, hogy közben összeegyeztetjük az erkölcsi érzékünkkel és a háború törvényeivel. Viszont elnökként elsődleges fontosságú feladatom az is, hogy az ország biztonságát megőrizzem" - mondta akkor az elnök. A dróntámadások támogatói azt állítják: még ha civil áldozatok árán is, de sikerült csökkenteni a dzsihadista csoportok létszámát. A dróntámadások ellenzői viszont azzal érvelnek, hogy ezzel a módszerrel még több embert taszítanak a dzsihadisták táborába, éppen az eredeti szándék ellenkezőjét váltják ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.