Közélet

Az Alsóvárosi Ferences Kolostorba látogatott a CSMKIK Kommunikációs és Reklámklubja

Az Alsóvárosi Ferences Kolostorba látogatott a CSMKIK Kommunikációs és Reklámklubja

2016. március 14., hétfő
Az Alsóvárosi Ferences Kolostorba látogatott a CSMKIK Kommunikációs és Reklámklubja
csmkik_alsovarosi_templom

Közösségi kezdeményezések a kreatív iparban címmel rendezte meg márciusi klubnapját a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kommunikációs és Reklámklubja Szegeden, az Alsóvárosi Ferences Kolostorban március 10-én.

Petri Márta

, a látogatóközpont vezetője előadásának bevezetőjében a ferences templom és kolostor építészeti múltját ismertette. A jelenre áttérve "saját márkás" kézműves termékeiket és az egyedi értékekkel bíró rendezvényeiket emelte ki. A látogatóközpont turisztikai attrakcióként két olyan növényt is a középpontba állít, melyek Alsóvároson nagyon fontosak voltak: az egyik a szegedi fűszerpaprika, a másik a fehér liliom. Vidékünkön minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők, akik fűszerpaprikát ültettek. Először dísznövényként, majd később gyógyításra is használták. A fűszerpaprika-termesztés hagyományait bemutató fesztiváljukhoz tavaly már egy "kreatívipari esemény" is kapcsolódott. A SZGD design fröccs programsorozat, amelynek célja a turizmus, a paprika és a formatervezés kapcsolatának erősítése volt. A Liliomfesztiválon a kolostor gyógy- és fűszernövényes kertjében az évszázados népi hagyományokat idézik föl. A népszokás szerint, ha a liliom megszentelt szirmát pálinkába tették, akkor a nehezen gyógyuló sebekre vagy a gyomorfekély ellen nagyon hatásos orvosság volt. Mátyás testvér OFM a „mi van a falak között”, közösségfejlesztő aktivitásaikat mutatta be. Az elmúlt évben a Szent Ferenc ünnepét megelőző napon az IKV Zrt. segítségével az üres belvárosi üzlethelyiségek kirakataiban fiatal alkotók állították ki munkáikat. Egy- egy bolthelyiségben a ferences termékekből vásárt is rendeztek. A kolostorban kialakított kézműves műhelyekben készült termékeiken igyekeztek felfrissíteni a szegedi formákat és motívumokat. Egy másik rendezvényen pedig a fűszerpaprika-csomagolás új vagy éppen régi és újra alkalmazható formáit keresték. A világi tapasztalatokra, a könnyűipari hiátusokra térve az előadó mindenkit arra bíztatott, hogy bátran indítson saját kézműves/iparos vállalkozást, ha egy különlegesen izgalmas, innovatív, inspiráló gondolata vagy ötlete van. A kolostorban kialakított coworking kézműves térben minden adott a vágyak kiteljesítéséhez és annak szélesebb körben történő megvalósításhoz. Az értékek kiteljesítését a mini nyomda, az asztalos műhely, a kerámia- és az üvegstúdió önálló, laza sejtként szolgálja, de mégis közös szellemi műhelyként működik. Megtörve az elmúlt év beivódott torz gondolkodását, hogy "bármi, ami magyar az biztosan rossz". A klubnap végén a résztvevők a jelentős turisztikai vonzerővel bíró látogatóközpont mindennapjába nyerhettek bepillantást, bejárták a több mint 500 éves objektumot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.