Politika

Bóka János: rossz struktúrában, alkalmatlan vezetők irányítják az Európai Uniót

Bóka János: rossz struktúrában, alkalmatlan vezetők irányítják az Európai Uniót

2024. május 6., hétfő
Fotó: Kovács Tamás
Bóka János: rossz struktúrában, alkalmatlan vezetők irányítják az Európai Uniót

Rossz struktúrában, alkalmatlan vezetők irányítják most az Európai Uniót - jelentette ki az európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn, a Magyarország 20 éve az Európai Unióban konferencián Budapesten.
 

BÓKA János
Fotó: Kovács Tamás. Konferencia Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából Budapesten

 

Bóka János azt mondta, az unió legutóbbi öt évének kudarcai abból fakadtak, hogy az irányítást a brüsszeli intézmények határozzák meg, amelyek kivétel nélkül politikai intézménynek tekintik magukat.

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság is politikai testületként működik, politikai célkitűzésekért dolgozik, s ezek függetlenek a tagállamok politikai akaratától. Minden erőforrást ezeknek a politikai célkitűzéseknek az érdekében használnak fel, ezért politikai konfliktusok alakulnak ki az intézmények és tagállamok között, ez kódolva van a rendszer működésében

 - mondta a miniszter az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány és az Alapjogokért Központ közös rendezvényén.

Hangsúlyozta, a sikeresség mércéje a tagállamok számára az, hogy az unió sikeresebb legyen, mint a tagállamok külön-külön, az intézmények számára viszont az jelenti a sikert, ha erősödik a föderalizáció; ezért, ha nem lenne változás, akkor a következő öt évben tovább csökkenne a tagállamok hatásköre.

A magyar uniós elnökséggel kapcsolatban Bóka János azt prognosztizálta, hogy "lesz egy erős kommunikációs küzdelem és egy számháború", de valójában a sikerességet az mutatja majd, mennyire lesz zökkenőmentes az intézményi átmenet, valamint képesek-e olyan szempontokat bevezetni, amelyek utóbb megkerülhetetlenné válnak.

A miniszter előadásában emlékeztetett, húsz évvel ezelőtt nemzeti konszenzuson alapuló döntés volt a csatlakozás, az EU "kívülről szemlélve a szabadság és a jólét földje" volt. "A belső működéséről nem tudtunk sokat, de messziről jó dolognak tűnt" - fogalmazott Bóka János. Hozzátette: európaiságunk, ami Szent István óta elvitathatatlanul a magyarság része, szintén predesztinált a csatlakozásra.

GULYÁS Gergely; TÖRCSI Péter; BÓKA János
Fotó: Kovács Tamás. Konferencia Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából Budapesten

 

Ugyanakkor komoly stratégiai védelmi és gazdasági indokok is voltak - folytatta, leszögezve, Magyarország stratégiai védelmét csak az garantálja, ha egy erős szövetség része. A magyar gazdaság pedig nyitott és exportvezérelt, ezért az unió piacához való korlátlan hozzáférésre van szükség.

Bóka János feltette a kérdést: beváltotta-e a reményeket a "nagy alku", amit a csatlakozás jelentett. Ehhez szerinte alapvetően hinnünk kell abban, hogy az unió tagjaként erősebbek lehetünk, mint külön-külön, azonban "megmaradhatunk annak, amik vagyunk", a szuverenitásunkról nem mondunk le, biztosítjuk a nemzetállamok túlélését.

Megoldatlan stratégiai kérdésnek nevezte a miniszter, hogy az integrációt egy szerződéses keretrendszerhez való csatlakozásnak tekintik-e, vagy folyamatnak. 

Az egyre szorosabbá váló integrációval a döntések kikerülnek az egyes tagállamok kezéből 

- figyelmeztetett Bóka János. Megjegyezte, sokan az "európai démosz" kialakulását várják, ez a törekvés viszont aláássa a nemzeti közösségek befolyását, tehát valójában a demokrácia ellen hat.

A konferencia panelbeszélgetésein a magyar és külföldi szakértők értékelték az elmúlt két évtized tapasztalatait és eredményeit, többek között az agrárszektor, a kereskedelem, a tőkeáramlás, a bővítés, a migráció témájában, kitekintéssel azon közép-európai országokra is, amelyek szintén 2004-ben csatlakoztak az Európai Unióhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.