Közélet

Egy lépés az egészségünkért 4. - Bosnyákovits Tünde: Járási szintű fejlesztés szükséges

Egy lépés az egészségünkért 4. - Bosnyákovits Tünde: Járási szintű fejlesztés szükséges

2015. szeptember 3., csütörtök
Egy lépés az egészségünkért 4. - Bosnyákovits Tünde: Járási szintű fejlesztés szükséges
egy_lepes_ez-_egeszsegunkert20_gs

A megyei tiszti főorvos szerint különös figyelmet kell fordítani a hátrányos helyzetű kisebb településekre, hiszen az ezeken élők egészségügyi mutatói a legrosszabbak.

csongrad_megye_egeszsegfejlesztes_logo01

Az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című projekt

szegedi nyitórendezvényén

Bosnyákovits Tünde

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője, megyei tisztifőorvos Csongrád megye népegészségügyi helyzetét vázolta fel, betekintést nyújtva a projekt alapjául szolgáló főbb népegészségügyi mutatókba.

A keringési és daganatos megbetegedések a fő halálokok

Közölte, itt is növekszik a felismert daganatos, illetve keringési megbetegedések száma, ezért a szakembereknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az egészségben eltöltött életévek száma növekedjen, az idő előtti halálozás pedig csökkenjen a megelőzhető megbetegedések okozta halálesetek esetében. Ami a pontos számokat illeti,

Csongrád megyében az elmúlt időszakban az országos trendekhez hasonlóan a halálozások fele keringési megbetegedésekre, míg 26 százaléka daganatos megbetegedésekre vezethető vissza, a többi betegségfőcsoport részaránya egyenként a 6 százalékot sem éri el.

Rámutatott, az adatok egyértelművé teszik, az egészségfejlesztést nem elég megyei szinten megvalósítani, hanem járási szinten kell kezelni, különös figyelmet fordítva a hátrányos helyzetű kisebb településekre, hiszen az ezeken élők statisztikái a legrosszabbak. „Csongrád megyét illetően az országos átlagnak megfelelő vagy annál kicsit kedvezőbb adataink vannak mind a keringési megbetegedések, mind a daganatos megbetegedések okozta halálozások esetében. Ez ugyanakkor összességében megtévesztő, mert ha lemegyünk járási szintre, a hét járás változatos képet mutat: Szeged és Mórahalom halálozási adatai jobbak, mint az országos átlag, de ugyanezt sajnos már nem mondható el Makó, Szentes és Kistelek járás vonatkozásában” – magyarázta.

Felszámolni a kiváltó okokat

Elmondta, a Népegészségügyi Főosztály nyitott arra, hogy szakmailag segítse a lakosság egészségtudatos magatartásának formálását és a megelőző szűrések népszerűsítését célzó programot. „A legfontosabb feladatunk mindenképpen a megelőzés. A prevenció során a kiváltó okok felszámolására kell különös hangsúlyt fektetünk, így

túlsúly, a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és a magas vérnyomás ellen vesszük fel a harcot.

A most indult nagyszabású projekt remek kezdeti lépés, de az eredményeket mindenképpen fenn kell tartani, ez lesz a hosszú távú siker titka. Az is megfigyelhető a megyénkben, hogy 40 éves kor alatt magas a közlekedési, munkahelyi balesetekből eredő halálozások száma, ezekkel az okokkal is foglalkozni kell majd a következő időszakban” – mondta el a tiszti főorvos.

egy_lepes_ez-_egeszsegunkert21_gs

A főosztály munkatársai részt vesznek majd az egyes kistelepülési és munkahelyi rendezvényeken, ahol szűrővizsgálatokat (pulzus-, vérnyomás-, BMI-, testzsírszázalék-mérés) végeznek, illetve érdekfeszítő szemléletformáló előadásokat tartanak. „Rendkívül fontosak lesznek a számunkra az egészségfejlesztési tevékenység eredményességére vonatkozó adatok, hiszen ilyen információk eddig nem álltak rendelkezésünkre. Hasznos információt adhat a szűrővizsgálatok kapcsán a kiszűrt megbetegedések száma, illetve az, hogy az érintettek közül hányan jelennek meg valóban az egészségügyi ellátórendszerben, és mindennek milyen mérhető hatása mutatkozik majd a halálozási mutatókban. Reményeink szerint az időben történő kiszűrések megyénkben is hozzájárulnak majd a halálozási adatok csökkenéséhez” – jelentette ki.

Ami pozitív: növekszik a születéskor várható átlagos élettartam

A megyei tiszti főorvos mindazonáltal pozitív tendenciákról is be tudott számolni. Mint mondta, a születéskor várható átlagos élettartam Csongrád megyében növekszik, a férfiak születéskor várható átlagos élettartam kilátásai az ezredforduló után jelentősen javultak – ez a mutató évek óta jobb az országos átlagtól, a dél-alföldi régióban a társmegyék közt a legmagasabb mindkét nem esetében. Jelentősen csökkent a csecsemőhalálozások száma, 2013-ban 11 eset fordult elő, ami megyénkben eddig a legalacsonyabb érték. A terhességmegszakítások számában is összességében évek óta csökkenés mutatkozik.

A Területi emberi erőforrás fejlesztési komplex programok támogatása felhíváson nyertes „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosítószámú projekt 2015. november 30-áig valósul meg. A nagyszabású összefogás célja a Csongrád megyei lakosság komplex egészségfejlesztése, egészségtudatosságra nevelése, az esélyegyenlőség növelése, többek között megelőző célzatú szűrésekkel, életmód-tanácsadási és sportprogramokkal, képzési és módszertani anyagok elkészítésével, egy hosszú távú egészségfejlesztési program megalapozásául szolgáló tudásbázis létrehozásával. A projekt keretében a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyei lakosság testi és lelki egészségét.

Bosnyákovits Tünde, a megyei tiszti főorvos szerint különös figyelmet kell fordítani a hátrányos helyzetű kisebb települ...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.