Még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja

2017. szeptember 18., hétfő · Egy hozzászólás

Komoly pénzbüntetésre számíthat, aki nem irtja a parlagfüvet. Érdemes figyelni, mert az idei év időjárása kifejezetten kedvezett a gyomnövénynek. Tóth Zoltán, Csongrád megyei parlagfű-koordinátor és Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos számolt be az idei parlagfű elleni harcról a megye területén. Tovább »

Csongrád Megyei Közgyűlés: több a bűncselekmény, kevesebb a migráns

2017. március 31., péntek · Hozzászólok

megyei_kozgyules_opusztaszer22_gs

Csongrád megye közbiztonságáról, a katasztrófavédelem munkájáról és a kanyaróhelyzet aktualitásairól is felvilágosítást kaptak a Csongrád Megyei Közgyűlés tagjai pénteken. Kiderült, az illegális határátlépők számát jelentősen sikerült visszaszorítani, a tűzoltók pedig minden megyei riasztásra 10 percen belül reagáltak. Tovább »

Kanyarómegbetegedések miatt zárlatot rendeltek el a makói kórházban

2017. március 4., szombat · 2 hozzászólás

korhaz_varo_rendelo

Az egészségügyi személyzet körében kimutatott kanyarómegbetegedések miatt zárlatot rendeltek el a makói kórház fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegein – jelentette be a helyszínen a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője szombaton. Tovább »

Minden, amit az influenzavírusról tudni kell

2017. február 3., péntek · 5 hozzászólás

influenza_jarvany_betegA vártnál hamarább, 4-5 héttel korábban érkezett az influenzaszezon, ráadásul rövid időn belül több mint kétszeresére emelkedett a betegek száma hazánkban. Bosnyákovits Tünde Csongrád megyei tiszti főorvossal összegyűjtöttük a legérdekesebb információkat az influenzavírusról.
Tovább »

Szegeden is átmeneti készlethiány van az agyhártyagyulladás elleni védőoltásból

2017. január 15., vasárnap · 5 hozzászólás

oltasKétéves kor alatt már ingyenes az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltás, a nagyobb gyerekek szüleinek viszont továbbra is fizetniük kell az ajánlott vakcináért. A cseppfertőzéssel terjedő baktérium kis közösségekben terjed, de az elmúlt több mint tíz évben Csongrád megyében mindössze 8 megbetegedést regisztráltak.
Tovább »

Még nem érte el az influenza Csongrád megyét

2017. január 13., péntek · Egy hozzászólás

influenza01_gsMég nincs influenzajárvány Csongrád megyében, a figyelőszolgálatban dolgozó orvosok jelentése alapján 2016 január második hetében ugyanannyi influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, mint most. A vírust egyelőre nem sikerült kimutatni, de a legtöbben a 35-50 éves korosztályból betegedtek meg.
Tovább »

Csongrád megyében sokan kérik a HPV elleni oltást

2016. december 15., csütörtök · Egy hozzászólás

oltas_injekcio_hvpMeghosszabbították a jelentkezést, egészen december 16-ig kérhetik a szülők az államilag támogatott, térítésmentes iskolai védőoltást 12 éves lányaiknak, mely a HPV ellen nyújt védelmet. A vírus bizonyítottan felel a méhnyakrák kialakulásáért, mely betegségben hazánkban évente 1500-an halnak meg. Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvos szerint sosem késő gondoskodni a védőoltásról.
Tovább »

Gyötrelmes hetek várnak az allergiásokra, virágzik a parlagfű

2016. augusztus 18., csütörtök · 5 hozzászólás

parlagfu_gsAz erősen allergizáló, ellenálló gyomnövény egészen szeptemberig kínozza az allergiásokat, ráadásul a pénzbírság ellenére is nagy mennyiségben virágzik gazdátlan telkeken, vasúti sínek mentén, sok bosszúságot okozva ezzel az arra érzékenyeknek. És mit mond a szakember a parlagfűből készült ehető termékekről? Kuruzslás vagy valóban van alapja a gyógyító hatásnak?
Tovább »

Bátran csobbanhatunk a három szegedi kijelölt szabadstrandon, a szökőkutakban viszont csak gyönyörködjünk

2016. július 13., szerda · 5 hozzászólás

strand001kf

A kráternél és a Mars téren lévő szökőkutak feltörő vízsugarai alatt bátran átsétálhatunk, ám a többi szökőkút komoly egészségügyi kockázatot rejt – hangsúlyozza a megyei tisztifőorvos. Nem véletlen az sem, hogy a Tisza mentén bizonyos helyeken tiltott a fürdőzés, igaz a Foka egy részén lehetne szabadstrandot kialakítani, csak még senki sem kezdeményezte. Tovább »

Tüsszentőpálya és a helyes kézmosás 6 lépése – Szegeden is csatlakoztak a Guinness rekordkísérlethez + FOTÓK, VIDEÓ

2016. május 5., csütörtök · Hozzászólok

kezmosas_vilagrekord_kiserlet16_gs

A WHO által meghirdetett kézhigiénés világnapon Csongrád megyéből 21 iskola vett részt az egy időben együttes kézmosás világcsúcsának megdöntésére meghirdetett országos versenyen. A Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola alsósai nemcsak a helyes kézmosás lépéseit ismerhették meg, hanem azt is modellezték, hogy milyen messzire is juthatnak el egy-egy tüsszentéssel a kórokozók. Tovább »

Nincs veszélyes anyag a levegőben Szegeden, de érdemes mindent letakarítani

2016. április 18., hétfő · 8 hozzászólás

SZS20160418_fust_szeged_felett_001A gumiégetésnek lehetnek káros hatásai, ez azonban attól függ, mennyi ideig éri az emberi szervezetet. A szálló, szúrós szagú por, amit reggel Szeged teljes területén érezni lehetett, az arra érzékenyeknél légzőrendszeri panaszokat okozhat. Bosnyákovits Tünde ugyanakkor megnyugtatott, a levegőbe jutó káros anyagok nem lépték át az egészségügyi határértéket.
Tovább »

A párok gyakran együtt kérik a HPV elleni védőoltást

2016. február 5., péntek · Hozzászólok

vedooltas01_gsNemcsak a nőknek, a férfiaknak is érdemes beadatniuk a HPV elleni védőoltást. A humán papillomavírus felel többek között a méhnyakrákért és a nemi szerveken jelentkező szemölcsökért, de a legújabb kutatások összefüggésbe hozzák a végbél-, a pénisz- és a szájüregi rákkal is. Az SZTE gondozóintézetét egyre többen keresik fel HPV-panaszokkal.
Tovább »

Szinte minden ősszel porban fuldoklik Szeged

2015. november 6., péntek · Egy hozzászólás

legszennyezes_mero_allomas03_gs

Ősszel majdnem minden évben van olyan időszak, amikor magas a levegőben a szálló por koncentrációja Szegeden – tudtuk meg a Rózsa utcai mérőállomáson. Az sem ritka, hogy egy hétnél is tovább fuldoklunk a portól. Tovább »

Szűrőbuszok, egészségmegőrző családi napok, tréningek – sikeres a megye egészségfejlesztési projektje

2015. október 13., kedd · Hozzászólok

egy_lepes_ez-_egeszsegunkert08_gs

Egy lépés az egészségünkért – a széles körű összefogáson alapuló nagyszabású kezdeményezés Csongrád megye mind a 60 települését átfogja. Kakas Béla megyei elnök összegzi az eddigi eredményeket. Tovább »

Egy lépés az egészségünkért 6. – Gyurisné Pethő Zsuzsanna: 4 hónap, 70 programelem

2015. szeptember 11., péntek · Hozzászólok

egy_lepes_ez-_egeszsegunkert30_gs

A projekt szakmai vezetője rendkívüli vívmánynak tartja a teljes megyei lefedettség megvalósítását. Tovább »

Egy lépés az egészségünkért 5. – Gyarmati Zoltán: Teljes megyei lefedettséget sikerült elérni

2015. szeptember 7., hétfő · Egy hozzászólás

egy_lepes_ez-_egeszsegunkert28_gs

A projektmenedzser hangsúlyozza: a nagyszabású Csongrád megyei program csak a konzorciumi partnerek szoros, hatékony együttműködésével lehet sikeres. Tovább »

Egy lépés az egészségünkért 4. – Bosnyákovits Tünde: Járási szintű fejlesztés szükséges

2015. szeptember 3., csütörtök · 3 hozzászólás

egy_lepes_ez-_egeszsegunkert20_gs

A megyei tiszti főorvos szerint különös figyelmet kell fordítani a hátrányos helyzetű kisebb településekre, hiszen az ezeken élők egészségügyi mutatói a legrosszabbak. Tovább »

Egy lépés az egészségünkért 3. – Kakas Béla: Középpontban az ember

2015. szeptember 2., szerda · Hozzászólok

egy_lepes_ez-_egeszsegunkert08_gs

Menedzserszemlélet, innovatív gondolkodás, az emberekért való felelősségvállalás – mindezek jegyében koordinálja az egészségfejlesztési projektet a megyei önkormányzat. Tovább »

Egy lépés az egészségünkért 2. – Juhász Tünde: Kormányzati akarat, helyi elkötelezettség

2015. szeptember 1., kedd · 2 hozzászólás

egy_lepes_ez-_egeszsegunkert18_gs

A kormánymegbízott rámutatott: a magyar lakosság egészségi állapota nem éri el azt a szintet, ami az ország gazdasági-társadalmi helyzete alapján elvárható lenne. Tovább »

Egy lépés az egészségünkért 1. – B. Nagy László: A kormány elkötelezett az egészségügy fejlesztése mellett

2015. augusztus 31., hétfő · 3 hozzászólás

egy_lepes_ez-_egeszsegunkert03_gs

A jelenlegi kormányprogramok fontos eleme a lakosság egészségtudatos magatartásának formálása és a népegészségügyi célzatú szűrések népszerűsítése – mondta el a megyei fejlesztési biztos. Tovább »

Közel 800 millió forintos program indul a Csongrád megyeiek egészségéért

2015. augusztus 26., szerda · Hozzászólok

egy_lepes_ez _egeszsegunkert11_gsA szerdai ünnepélyes nyitórendezvénnyel hivatalosan is megkezdődött a négy hónapon át tartó “Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” címet viselő projekt, melynek célja többek között, hogy szervezett megelőző célzatú szűrésekkel, életmód-tanácsadásokkal, sportprogramokkal és további hosszú távú egészségfejlesztési programokkal egészségtudatosságra nevelje a helyieket.
Tovább »

Feltehetően bakteriális fertőzés miatt kerültek határsértők kórházba Szegeden

2015. augusztus 6., csütörtök · 9 hozzászólás

Feltehetően bakteriális fertőzés miatt került kórházba több mint húsz határsértő, többségében gyerekek Szegeden, a végleges vizsgálati eredményekre azonban még várni kell – közölte a Csongrád megyei tisztifőorvos csütörtökön a Tisza-parti városban.
Tovább »

Határzár: Több mint 25 millió a Csongrád megyei földtulajdonosoknak

2015. augusztus 6., csütörtök · Hozzászólok

kormanyhivatal_sajttaj02_gs

A kormányhivatalnak az ideiglenes biztonsági határzár építésével kapcsolatos hatósági feladatait vették számba a megyei védelmi bizottság rendkívüli ülésén, melyen elhangzott, hogy tegnap 112 közfoglalkoztatott dolgozott megyénkben a határzár építésén, és lezárult a megyei földtulajdonosok kártalanításának hatósági eljárása is. Tovább »

Megvannak az eredmények: megfelelő a nagyállomás higiéniai állapota

2015. augusztus 5., szerda · 12 hozzászólás

antsz_ellenorzes_vasutallomas_migransok23_gs

Minden laboratóriumi lelet negatív – derült ki a nagyállomáson múlt héten végzett közegészségügyi szemle eredményeiből.
Tovább »

Közegészségügyi szemlét tartottak a szegedi vasútállomáson + FOTÓK

2015. július 30., csütörtök · 51 hozzászólás

antsz_ellenorzes_vasutallomas_migransok16_gs

Az alapvető higiéniás feltételek meglétét is ellenőrizték az Indóház téren, ahol a MigSzol Szeged csoport önkéntesei étellel-itallal látják el a migránsokat, továbbá tisztálkodásra is van lehetőség. A közegészségügyi szemle keretében mindent rendben találtak, a levett minták eredményire azonban egy hetet várni kell. Tovább »

TBC-s esetek a Szegedi Tudományegyetemen – nincs ok a pánikra!

2015. július 20., hétfő · 3 hozzászólás

influenza03_gs

Két, egymástól független TBC-s esetet szűrtek ki a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül, egyikük a BTK-n tanul. Az eset kapcsán szűrővizsgálatra küldenek hallgatókat és oktatókat a fertőzés esetleges továbbterjedésének megelőzése érdekében. A BTK dékánja szerint nincs ok aggodalomra és a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya is arról tájékoztatott, hogy a két eset nem függ össze, egy rendelet írja elő a kötelező szűrést ilyen esetekben. Tovább »

Kiváló, jó és megfelelő – Bátran csobbanhatunk Csongrád megye kijelölt fürdőhelyein

2015. július 7., kedd · Hozzászólok

strand_lapos_furdozok_ia

A Tisza és mellékfolyói mentén, holtágaknál és tavaknál kijelölt fürdőhelyek mindegyike megfelelő Csongrád megyében, így aki egy kis hűsítő fürdőzésre vágyik, bátran megteheti mind a tizenegy kijelölt helyszínen, legyen az Szegeden, Csongrádon, Makón vagy akár Tiszaszigeten. Tovább »

Egyre több Lyme-kóros esetet regisztrálnak Csongrád megyében

2015. június 8., hétfő · 3 hozzászólás

park_pad_termeszet

Idén június hetedikéig 54 Lyme-kór esetet jelentettek Csongrád megyében, a szintén kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás eddig nem fordult elő. Érdemes tudni, hogy ez utóbbi ellen van védőoltás, az első oltástól számítva egy hónap alatt megszerezhető a védettség. Tovább »

Uniós fejlesztések nyílt napja szombaton

2013. június 13., csütörtök · 3 hozzászólás

darfu1_gsA Nemzeti Fejlesztési Ügynökség június 15-én, szombaton ismét megrendezi az uniós fejlesztések nyílt napját, melynek keretében uniós támogatásból megvalósult kulturális és turisztikai helyszínekre látogathatnak el az érdeklődők. A dél-alföldi régióban 12 látványos, vonzó turisztikai beruházás színes programokkal várja a vendégeket.
Tovább »

A Dél-Alföld jól használja az operatív program kínálta forrásokat + FOTÓK

2012. november 28., szerda · Egy hozzászólás

A Dél-Alföldi Regionális Operatív Program (DAOP) a legeredményesebbek egyike az operatív programok között; a 246 milliárdos rendelkezésre álló keretből már 200 milliárd forintot megítéltek, további 40 milliárd elbírálása pedig folyamatban van – mondta a DAOP Közreműködő Szervezet operatív vezetője a szegedi Klúg Péter iskolában tartott sajtótájékoztatón.
Tovább »

A dél-alföldi régió 8,7 milliárdot nyert kiemelt turisztikai fejlesztésekre

2012. szeptember 28., péntek · 4 hozzászólás

Csongrád megyében az Új Széchenyi Terv, Gyógyító Magyarország – Egészségipari Program keretében megjelent pályázaton két turisztikai projekt nyert, a szegedi dóm és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.
Tovább »

Lehet pályázni telephelyfejlesztésre és ipartelepítésre + FOTÓK

2011. július 26., kedd · 3 hozzászólás

darfu_rhz_1_it (1) A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (DARFÜ) pályázati roadshow keretében ismerteti a Telephelyfejlesztés, valamint az Ipartelepítés című pályázati kiírásokkal kapcsolatos tudnivalókat. Kedden Szegeden, az újszegedi Rendezvényházban tartották meg az első tájékoztató bemutatót, ezt követi holnap Békéscsaba, holnapután pedig Kecskemét.
Tovább »