Közélet

A kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépés érdekében nyújtott be javaslatot Balog Zoltán

A kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépés érdekében nyújtott be javaslatot Balog Zoltán

2015. június 3., szerda
A kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépés érdekében nyújtott be javaslatot Balog Zoltán

A kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiai célok meghatározásáról nyújtott be határozati javaslatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden az Országgyűlésnek.

A parlament honlapján olvasható dokumentum rögzíti, hogy az Országgyűlés, elismerve a mindenkit megillető emberi jogok védelmének fontosságát, határozottan elutasítja a kapcsolati erőszak valamennyi formáját és elkötelezi magát a bántalmazás felszámolásának ügye mellett. A határozati javaslat szerint a kapcsolati erőszak nem tekinthető magánügynek, és megerősíti: "a kapcsolati erőszak bűncselekmény, amely komoly fenyegetést jelent a házasság, a család és a gyermekek sérelmére".

Balog Zoltán

javaslata szerint országgyűlési határozatban ismernék el, hogy a kapcsolati erőszak aránytalanul érinti a nőket és gyermekeket, és hogy a férfiak is válhatnak kapcsolati erőszak áldozataivá; továbbá a kapcsolati erőszak megnyilvánulási formái szélesebb körűek a puszta fizikai erőszaknál; rögzíti továbbá, hogy a gyermekek szemtanúként is a kapcsolati erőszak áldozatai. A nemzeti stratégiai célok meghatározásakor nemzetközi egyezményeket és ajánlásokat is figyelembe vettek, köztük a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról szóló, valamint a gyermek jogairól szóló ENSZ-egyezményt, az Európa Tanácsnak a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló egyezményét, valamint a nők IV. világkonferenciájának cselekvési programját és zárónyilatkozatát. A javaslat szerint az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy a következő nemzeti stratégiai célokat figyelembe véve tegyen intézkedéseket a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépés érdekében. Ezek között például a mindenkori költségvetési lehetőségek figyelembevételével biztosítsa a kormány a szükséges pénzügyi és humán kapacitásokat. Kiemelt hangsúlyt kell helyezni a prevencióra, különösen fontos cél a fiatalok áldozattá és elkövetővé válásának megelőzése, "törekedni kell olyan szolgáltatások biztosítására, amelyek révén megelőzhető, hogy a kapcsolati problémák erőszakhoz vezessenek" - hangsúlyozza a javaslat. Célul kell kitűzni továbbá, hogy a szükségletekhez mérten, a megfelelő földrajzi elosztásra figyelemmel legyenek elegendő számban krízisközpontok és "félutas kiléptető házak", törekedni kell a szakemberképzés folyamatos biztosítására. Bővíteni kell továbbá a lakosság ismereteit a segítségnyújtási lehetőségekről. Mindemellett a dokumentum azt is rögzíti, hogy a bírósági és hatósági eljárások során a kapcsolati erőszak áldozatainak speciális igényeit figyelembe kell venni. A Balog Zoltán által jegyzett határozati javaslat kimondja továbbá, hogy a társadalom minden tagját ösztönözni kell a kapcsolati erőszak elleni küzdelemben való részvételre. A javaslat rögzíti azt is, hogy a kormánynak 2016. december 31-ig felül kell vizsgálnia a kapcsolati erőszak elleni fellépést célzó vagy azzal kapcsolatban célt vagy feladatot meghatározó, jelenleg hatályos kormányzati szintű stratégiákat, és szükség esetén módosítania kell azokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.