Közélet

Mihálffy Béla március 15-én: A szabadságot örökségbe kaptuk + FOTÓK

Mihálffy Béla március 15-én: A szabadságot örökségbe kaptuk + FOTÓK

2015. március 15., vasárnap
Mihálffy Béla március 15-én: A szabadságot örökségbe kaptuk + FOTÓK
marcius15_kkdorozsma_mj 65

A kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban többek között a helyi általános iskola előadásával, valamint népzenei műsorral emlékeztek meg az 1848. március 15-i eseményekről.

"Mikor elgondolkodtam mondandómon, régi iskolai beszédek, történelemkönyvek mondatai, szavalatok büszke hangjai csengett a fülemben, amelyek mind ékesszólóan ecsetelték 1848. március 15., a magyar történelem talán legnagyobb eseményét. Mindannyian ismerjük a történetet: ahogyan Petőfiék elindulnak a Pilvaxból, ahogyan elfoglalják a Landerer-nyomdát, ahogyan felolvassák a 12 pontot, ahogyan az elnyomó Habsburg-hatalom ellen a néhány óra alatt összegyűlt több 10 ezres lelkes tömeg skandálja, hogy: a magyarok Istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!" - kezdte beszédét

Mihálffy Béla

önkormányzati képviselő, majd Petőfi Sándor életének és hősies halálának példáján keresztül arra kérte a városrész ünneplőit, gondolják végig, számukra mit jelent a szabadság.

marcius15_kkdorozsma_mj 02_kokarda

Mint fogalmazott, a szabadságot örökségbe kapta a magyar nép olyan fiatal és idős hazafiaktól, akik nem sajnálták saját életüket sem feláldozni egy jobb, szabadabb élet reményéért. "Az én nemzedékem már örökségbe kapta a szabadságot és úgy van vele, mint a legtöbben, akiknek nem kellett az életükkel fizetni érte: fogalma sincs róla, hogy mi az valójában. Hogy micsoda felelősséggel jár élni ezzel a szabadsággal, ami annyi drága életet követelt, hogy a szabadság kötelesség a család, a haza és az egész emberiség felé. Petőfi a XIX. költői című versében megfogalmazta, hogy munkálkodhasson ki-ki képességeivel mérten, annak mind nagyobb boldogságáért: hogy a bőség kosarából mindenki egyaránt vehessen hogy a jognak asztalánál mindenki egyaránt helyet foglalhasson és hogy a szellem napvilága ragyogjon minden ház ablakán. Ünnepünk akkor lesz igaz, ha átérezzük ezt a felelősséget és adósságunkat, amellyel 48 hőseinek tartozunk, életünkkel igyekszünk leróni" - zárta gondolatait.

marcius15_kkdorozsma_mj 29

A forradalom és szabadságharc eseményiről a kiskundorozsmai ünnepség első felében a Petőfi Sándor Művelődési Házban emlékeztek meg. A dorozsmai versmondó kör egyik tagja elszavalta Petőfi Magyar vagyok című versét, a Konkojsza együttes népzenei műsorral, az Orczy István Általános Iskola diákjai pedig az 1848-as eseményeket felidéző produkcióval léptek fel. Az megemlékezés zárásaként a dísztéren állított Petőfi-mellszobor tövében helyezték el koszorúikat az ünneplők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.