Közélet

Felzárkóztatná az Alföldet a Lehet Más a Politika

Felzárkóztatná az Alföldet a Lehet Más a Politika

2014. december 18., csütörtök
Felzárkóztatná az Alföldet a Lehet Más a Politika
SZS20141218_sallai_robert_benedek_sajtotajekoztato_002

Alföld-bizottság felállítását kezdeményezte az Országgyűlésben Sallai Róbert Benedek LMP-s képviselő, mellyel célja az alföldi régiók társadalmi és gazdasági fejlődésének előremozdítása.

Klebelsberg Kunó

példáját követve tűzte ki célul a legmagyarabb táj, az Alföld felzárkóztatását

Sallai Róbert Benedek

országgyűlési képviselő, melynek kapcsán támogatás szerzése végett körbejárja az érintett tájegységet, ennek keretén belül Szegeden is járt a zöld párt politikusa. "A török megszállás ideje óta rosszabb az Alföld helyzete, mint Közép-Magyarországé, a fővárosé vagy a Dunántúlé, amiben az elmúlt negyed évszázad sem hozott változást" - nyilatkozott az képviselő. "Az elmúlt huszonöt évben ugyan voltak elszigetelt törekvések a térség fejlesztésére, azonban ezek nem tudtak megerősödni" - tette hozzá, példaként hozva fel az MDF kormány Alföld-programját, a Vásárhelyi tervet, illetve az első Fidesz-kormány tanyaprogramját. "Az LMP a vidék felé fordult, és célunk a korábbi kezdeményezések legjobb pontjait egyesítsük egy cselekvési tervben" - fejtette ki Sallai Róbert Benedek, aki tervei alapjául az ország költségvetését, Európai Uniós strukturális alapokat és a gazdasági és vidékfejlesztési alapokat képzelte el. A képviselő kiemelt célja a felzárkóztatás, a közszolgáltatások, a közutak, az egészségügyi ellátás, az oktatáspolitika fejlesztése, az elvándorlás csökkentése. "Az EU régiói közül a leghátrányosabb helyzetben az Alföld három régiója áll az egy főre eső GDP tekintetében, a KSH felmérése szerint pedig itt a leggyengébb az átlagkereset" - hangsúlyozta.

SZS20141218_sallai_robert_benedek_sajtotajekoztato_001

A politikus kiemelte, hogy amíg a Dunántúlon és a fővárosban növekednek a bérek, addig az Alföld egyre jobban leszakad, ami a társadalom további szétnyílásához vezethet. "Célunk egy elméleti stratégiai megállapodás kötése a kis- és középvállalkozásokkal, családi vállalkozásokkal, önfoglalkoztatókkal és a családi gazdaságokkal, mert ezek a decentralizált, színes munkahelyteremtési pontok jelentik a gazdasági jövőjét" - mondta el Sallai Róbert Benedek. A képviselő beadványáról február folyamán hoz döntést az Országgyűlés, a tervek szerint minden frakció képviseltetné magát a testületben. "Az Alföld ügye ne legyen pártpolitikai cél!" - jelentette ki a politikus, aki alföldi körútjával helyi politikusokat és lakosokat szeretne meggyőzni, minél több embert szeretne elérni, hogy minél nagyobb társadalmi támogatottságot szerezzen pártok felett álló kiemelt célkitűzésének. "Fő célunk, hogy létrejöjjön a bizottság, de ehhez szükségünk van

Lázár János

és

Kiss Miklós Zsolt

segítségére" - fejtette ki a képviselő. "Kis frakció vagyunk, de az a feladatunk, hogy jót tegyünk, célunk a politikai kultúra megújítása, hogy ne a mostani helyzet álljon fent, amikor egy ellenzéki javaslat mérsékelt érdeklődéssel és támogatással bír, erre most a Lehet Más a Politikának van a legnagyobb esélye, mivel mi rendelkezünk a legkisebb elutasítottsággal a Parlamentben" - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.