Közélet

Fidesz: elhárult a bankok elszámoltatásának utolsó akadálya is

Fidesz: elhárult a bankok elszámoltatásának utolsó akadálya is

2014. november 11., kedd
Fidesz: elhárult a bankok elszámoltatásának utolsó akadálya is

A Fidesz parlamenti frakciója üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) döntését, amellyel "elhárult a bankok elszámoltatásának utolsó akadálya is". Hangsúlyozzák, hogy ez az elszámoltatás biztosítja a kamat- és törlesztőrészlet-csökkenést.

Az Ab kedden mondta ki, hogy nem ütközik alaptörvénybe a devizahiteles banki kölcsönszerződéseket egyoldalúan módosító tisztességtelen kikötések következményeit meghatározó törvény, amely alapján az állam és a pénzintézetek közti ezzel kapcsolatos perek folynak. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott reagálásában azt írta: a frakció az Országgyűlésben csak olyan törvényt fog támogatni, amelynek eredményeként "az átlag devizahiteles törlesztő- és kamatrészlete negyedével csökken", és ez hosszú távon is így marad. A kamat és a törlesztőrészletek csökkenését a bankok elszámoltatása biztosítja - folytatták -, ezért csak az elszámoltatás után történhet meg a forintosítás. Az új forinthiteleknél a fair bankokról szóló törvény garantálja, hogy a kamat nem növekszik, és a törlesztőrészlet az átlagos devizahitelesnél 25 százalékkal alacsonyabb marad - hangsúlyozta a kormánypárt. Mint közleményükben írták, a kormány és a parlament a Kúria és a magyar bíróságok ítéletét hajtja végre, a Kúria és a bíróságok pedig csak a bankok elszámoltatására adhatnak lehetőséget, az árfolyamkockázat áthárítására nem. "Ezért a kamatok és a törlesztőrészletek csökkentését - amit korábban kedvezményes árfolyamú átváltással terveztünk - a bankok elszámoltatásával valósítjuk meg" - közölte a Fidesz-frakció, hozzátéve, hogy ezért csak a bankok elszámoltatása után történhet a forintosítás, és ezért kell garantálni "a lecsökkentett kamatot és törlesztőrészletet a fair bankokról szóló törvény segítségével".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.