Törvényben tiltanák az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú felhasználását

2017. március 14., kedd · 8 hozzászólás

Megtiltaná Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes és Lázár János (Fidesz), a Miniszterelnökséget vezető miniszter az önkényuralmi jelképek általános kereskedelmi célú felhasználhatóságát – olvasható a parlament honlapján hétfőn megjelent törvényjavaslatban. Tovább »

Hatályba lépett az új statisztikai törvény

2017. január 2., hétfő · Hozzászólok

Január elsején lépett hatályba a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) függetlenségét és a KSH elnökének jogosítványait is megerősítő új statisztikai törvény, ami mindenben megfelel a nemzetközi szabályoknak és gyakorlatnak – közölte a KSH az MTI-vel hétfőn. Tovább »

Több ponton változhat az ügyvédi törvény

2016. november 1., kedd · Hozzászólok

Több ponton is változhat az ügyvédekre vonatkozó törvény, az érintettek az igazságügyi minisztérium honlapján értékelhetik a változtatások koncepcióját, amely alapján később elkészülhet a jogszabály módosító javaslata – mondta ifj. Balsai István ügyvéd kedden, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva. Tovább »

Trócsányi: az EJEB megszünteti a magyar börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket

2016. október 25., kedd · Hozzászólok

Meg fogják szüntetni a magyarországi börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), miután olyan törvényt fogadott el az Országgyűlés, amely lehetővé teszi a nemzeti szintű jogorvoslatot – közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter, miután megbeszélést folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával kedden Strasbourgban. Tovább »

Bemutatták az első külhoni magyar elektronikus törvénytárat Szlovákiában

2016. február 16., kedd · Hozzászólok

Bemutatták az első külhoni magyar elektronikus törvénytárat azon a Gazdasági és nyelvi gyarapodás nevet viselő szakmai konferencián, amelyet a felvidéki Révkomáromban rendezett kedden a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Pro Civis polgári társulás. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a bemutatón egyedülálló kezdeményezésről beszélt. Tovább »

Januártól hatályos az új biztosítási törvény

2016. január 2., szombat · Hozzászólok

A parlament 2014. december elején fogadta el az új biztosítási törvényt, amelynek legtöbb szabálya 2016. január elsején lépett hatályba. Az új törvényre azért volt szükség, hogy abban megjelenjenek a pénzügyi válság óta felhalmozódott piaci és felügyeleti tapasztalatok, valamint a nemzeti szabályozás igazodjon az uniós irányelvekhez, nem utolsósorban a kockázatalapú cégértékelést lehetővé tevő Szolvencia II. előírásokhoz. Tovább »

Több jogszabály módosult január 1-jén

2016. január 1., péntek · Hozzászólok

biro_birosag_jogasz_ugyved

Több jogszabály módosult január 1-jével: a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa 15 százalékra csökkent, a nyugellátások és több más ellátás összege 1,6 százalékkal nőtt, hatályba lépett a közigazgatási bürokráciacsökkentésről elfogadott törvénycsomag, ingyenessé vált több igazgatási eljárás, valamint több ponton módosult a szabálysértési törvény.
Tovább »

Több ponton módosul a szabálysértési törvény január elsejétől

2015. december 28., hétfő · 3 hozzászólás

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata által a police.hu oldalon olvasható összegzés szerint a többi között új jogintézmény a szabálysértéseknél a megkeresés, amellyel a bíróság és a rendőrség arra kap felhatalmazást, hogy egy elzárással is sújtható szabálysértés miatt ismeretlen elkövető ellen indult eljárásban állami vagy önkormányzati szervet, hatóságot megkeressen, és tájékoztatást kérjen. Tovább »

Trócsányi László: Ha nem a párbeszéd uralkodik, Európa magát verheti szét

2014. november 13., csütörtök · 7 hozzászólás

trocsanyi_laszlo01_gs

Kormányzati érdek is, hogy jó jogászképzés legyen Magyarországon – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak adott interjújában Trócsányi László. Az igazságügyi miniszter szerint azonban minden egyes jogi karnak – így a szegedinek is – meg kell határoznia a saját identitását, mert csak akkor lehet pluszforrásokat rendelni a képzéshez, ha valamiben innovatív. A korábbi alkotmánybíróval, nagykövettel arról is beszélgettünk, hogy a magyar jogszabályokkal kapcsolatban megfogalmazott európai kritikákkal akkor van baj, ha érzelmi alapon vagy erőből próbálnak politizálni, nem pedig pragmatikusan. Tovább »

Fidesz: elhárult a bankok elszámoltatásának utolsó akadálya is

2014. november 11., kedd · Hozzászólok

A Fidesz parlamenti frakciója üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) döntését, amellyel “elhárult a bankok elszámoltatásának utolsó akadálya is”. Hangsúlyozzák, hogy ez az elszámoltatás biztosítja a kamat- és törlesztőrészlet-csökkenést. Tovább »

Kerényi: Szükség volt az új takarékszövetkezeti törvényre

2013. július 3., szerda · 4 hozzászólás

bevA Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet bedőlése kapcsán kirobbant tavalyi botrány fényében értékelte a múlt hét csütörtökön elfogadott, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot Kerényi János a ma délelőtti sajtótájékoztatón. A Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott továbbá megnevezett hat takarékszövetkezetet, melyek ellen a nyomozó főhatóság alapos gyanú alapján nyomozást folytat – írja Regon-partnerünk, a bacsmegye.hu. Tovább »

Február elsejével változik a büntető és a szabálysértési kódex

2013. január 31., csütörtök · Hozzászólok

Február 1-jével számos ponton kissé változik a büntető törvénykönyv (Btk.) és a szabálysértésekről szóló törvény; tucatnyi tényállás kikerül a Btk.-ból, néhány módosul és életbe lép néhány új szabálysértési tényállás, például a hamis statisztikai adatszolgáltatás, a közérdekű bejelentő üldözése és a sajtórendészeti szabálysértés.
Tovább »

Módosulhat a közraktározási törvény

2012. december 19., szerda · Hozzászólok

Módosulhat a közraktározási törvényt, annak érdekében, hogy a közraktárakban tárolt évi 126 milliárd forint értékű áru megőrzése még biztonságosabb legyen. Egyebek mellett ezt tartalmazza a közraktározási törvény módosítási tervezetének indoklása, amely a kormány honlapján olvasható.
Tovább »

Andy Vajna, MSZP-s pénzcsap, szociális igény – mit dob ki a rulettkerék? + FOTÓK

2012. október 4., csütörtök · 9 hozzászólás

Végleg száműzi a kocsmákból a nyerőgépeket a Parlament keddi döntése, az országban csupán három, koncessziós joggal rendelkező kaszinóban lehet az automatákat üzemeltetni. Leginkább a tanácstalanság jellemzi az iparágban dolgozókat, az addiktológusok szerint a tiltás old meg minden gondot. Beszámolónkban a témát több aspektusból is megvizsgáltuk.
Tovább »

Megsemmisítenék az adózási törvény egyik bekezdését

2012. július 15., vasárnap · Hozzászólok

Az adózás rendjéről szóló törvény egyik bekezdésének megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté véleménye szerint a kifogásolt bekezdés sérti az alaptörvényben rögzített tisztességes eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való jogot, és nem felel meg a jogbiztonság követelményének.
Tovább »