Közélet

10. Szolidaritás Éjszakája a hajléktalanokért

10. Szolidaritás Éjszakája a hajléktalanokért

2014. november 18., kedd
10. Szolidaritás Éjszakája a hajléktalanokért

Idén 10. alkalommal rendezi meg az Szolidaritás Éjszakáját Szegeden a Katolikus Egyetemi Lelkészég. A szervezéshez idén is csatlakoztak a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a szegedi hajléktalanszállók.

Hajléktalanokkal a hajléktalanokért hajnalig! - ez a jelmondata a jótékonysági rendezvénynek, amelyet november 19-én rendeznek meg a Dugonics téren. A rendezvény célja a figyelemfelkeltés a hajléktalanok problémája iránt. "Ne hunyjunk szemet felettük! Ne menjünk el mellettük közönyösen! Ne fordítsunk hátat arra hivatkozva, hogy nem a mi dolgunk, vagy nincs lehetőségünk segíteni! Tegyünk meg annyit, amennyi tőlünk telik – saját városunkban, mielőbb!" - írják a szervezők. Az este egyedülálló lehetőség arra, hogy közelebbről betekinthessünk a hajléktalanok világába, hogy legyőzhessük az előítéletekből fakadó félelmeinket. Ugyanakkor megismerhetjük a segítségnyújtás lehetőségeit.

PROGRAM:

18:00 Köszöntők: Kondé Lajos a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke, Rigóné Kiss Éva a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-alföldi Régió régiótitkára, Joó Magdolna a Bajai úti hajléktalanszálló vezetője Zenél: a Brothers zenekar (Egyetemi Lelkészség) 19:00 Vacsora 21:00 Imádság az utca elhunytjaiért 21:30-tól: Csendes virrasztás, beszélgetés a tűz körül. Párhuzamosan futó események: 19:30-21:00: Élő könyvtár a hajléktalanokkal és az őket látogató önkéntesekkel – a közelebbi megismerés és az előítéletek lebontása jegyében 20:00-21:30 Szituációs játékok. Például: Egy ember fekszik az utcán! – Mit tegyek? Kb.21:00-tól Plenáris beszélgetés: Joó Magdolna, a Bajai úti hajléktalanszálló vezetője, Szabó Judit mentőorvos és az Alsóvárosi Szent Ferenc Konyha képviselője részvételével. A program ideje alatt végig meleg tea várja a résztvevőket, lesz jótékonysági süteményvásár a hajléktalanok javára. A megjelenteknek információs asztalnál lesz lehetőségül találkozni hajléktalanokat ellátó szervezetek képviselőivel. A rendezvény része az adománygyűjtés és beszélgetés: hogyan nyújthatunk segítséget városunk legszegényebbjeinek? Rég elfeledett tehetségek mutathatják meg magukat sakkban és kártyajátékokban, hajléktalanok az utcaemberével: Ki miben ügyes? Mit tanulhatunk egymástól? A rendezvény keretein belül lesz adománygyűjtés a hajléktalanok javára, a szervezők köszönettel fogadnak: gyertyát (akár csak maradékot is), tartós élelmiszert (főként konzervet, amit meg tudnak maguknak melegíteni), almát, sapkát, sálat, kesztyűt, meleg zoknit, takarót, pokrócot, paplant, dunyhát, hálózsákot, sátrat és pénzadományokat is. A felajánlottakat a Katolikus Egyetemi Lelkészség Lázár Közössége, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász önkéntesei és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai juttatják el a hajléktalanok számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.